Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Любий Френкі»

23 вересня, 00:00

З неділі на понеділок, з 25 на 26 вересня, о 01.00, на каналі «1+1» у програмі «Аргумент-Кіно» дивіться фільм Шони Авербах.

— Британський фільм, мелодрама «Любий Френкі» є режисерським дебютом Шони Авербах, що в цьому проекті виступила і в ролі оператора-постановника, — розповідає автор та ведучий програми Володимир ВОЙТЕНКО.

Зав’язка сюжету така... Ліззі зі своєю матір’ю та дев’ятирічним глухим сином Френкі постійно переїздить із місця на місце, щоб сховатися від агресивного колишнього чоловіка Дейві. Їхнім новим прихистком стає невеличке шотландське містечко. Жінка роками створює для сина міф про моряка-батька, що служить на кораблі «Аккра». Задля цього вона від його імені пише листи до Френкі. Та ось «Аккра» прибуває до місцевого порту, і Ліззі доводиться найняти Незнайомця, щоб той постав у подобі Френкового батька...

Принагідно в програмі на вас чекає спеціальний сюжет про творчий шлях актора, який грає у фільмі роль Незнайомця, що тимчасово виконує обов’язки батька Френкі. Це шотландець Джерард Батлер. Коли режисерка фільму Шона Авербах зустріла його, то одразу ж зрозуміла, що Батлер — ідеальний для втілення образу Незнайомця. Хоча, не зле зауважити, цей персонаж не був належно прописаний у сценарії аж до самого початку фільмування... Між іншим, у Батлера у послужному списку ролі від головної в одній з екранізацій «Привида опери» до Яші з чеховського «Вишневого саду» в інтерпретації грека Михаліса Какояніса, не кажучи вже про «300 спартанців».

Варто зауважити, що картину «Любий Френкі» створив жіночий творчий колектив; серед головних рушіїв процесу лише композитор — чоловік. І прикметно, що сценаристка стрічки Андреа Гібб спочатку мала для свого сюжету назву «Нормальна історія». Це справді спроба знайти для подібної мелодраматичної історії точну і стриману інтонацію, обійтися без фальшивої сентиментальності на тернистому шляху форсованих ситуацій і стосунків. Принагідно прибрати з мелодрами дешеву сльозливість та утриматися від банального хепі-енду. І треба визнати, що успіхів в екранізації цієї «нормальної історії» таки більше, ніж невдач і прорахунків, на що звернули увагу не тільки вдячні глядачі, а й вимогливі кінофестивальні діячі. Таким чином, фільм закономірно має низку спеціальних кінематографічних відзнак. Серед них — номінація на премію Британської кіноакадемії за перспективний режисерський дебют, а ще — глядацький приз на кінофестивалі в Лос-Анджелесі й нагорода на міжнародному кінофесті в Сіетлі, а також приз «Золотий зеніт» на Монреальському фестивалі.

Отже, «Любий Френкі» — тиха мелодрама в шотландських лаштунках. Головну роль у стрічці чудово виконав юний актор Джек Макелгоун.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати