Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Менше кількості — більше якості

Генеральний директор Бі-Бі-Сі Марк Томпсон окреслив напрямки реформування корпорації: скорочуватимуть не документалістику, а... шоу
25 березня, 00:00
МАРК ТОМПСОН

Відхід Бі-Бі-Сі від принципу безсторонності, про що генеральний директор корпорації Марк Томпсон оголосив наприкінці минулого року («День», 24 грудня 2010 р.), став, так би мовити, шокуючою новиною для багатьох українських журналістів, особливо тих, хто принципом безсторонності звик прикривати байдужість, для кого «принципи ВВС» стали свого роду ширмою, яка прикривала небажання вдаватися до глибокого аналізу ситуації в країні.

На зустрічі з колегою Марка Томпсона, журналістом газети The Times Майклом Бініоном, який нещодавно відвідав Україну, одна з українських журналісток у своєму запитанні зазначила: «Ми так довго йшли до об’єктивності у висвітленні подій, наслідуючи принципи Бі-Бі-Сі. А що тепер нам робити?» Така безпорадність — симптоматична. Але Бі-Бі-Сі дає відповідь на це запитання.

Нещодавно в своєму виступі перед медіа Марк Томпсон окреслив можливі напрямки майбутніх реформ у роботі корпорації. Чимало тез, висунутих колективом корпорації (загалом 21 позиція), які публікує The Guardian, стосуються технічних моментів мовлення. Але є серед них і сутнісні речі, які стосуються засад і принципів мовлення. Загалом, новий головний принцип Бі-Бі-Сі можна охарактеризувати так: менше кількості — більше якості. А назва оприлюдненої ініціативи — «Якість понад усе». Мета майбутніх змін, за словами Марка Томпсона, — покращити якість і цінність послуг Бі-Бі-Сі.

Покращення якості в умовах нестачі кошів — це завжди скорочення певних програм. Первинним у роботі корпорації, як вважає її генеральний директор, повинно бути фінансування тих послуг, які є найціннішими для глядачів. Тому на Бі-Бі-Сі скорочуватимуть не документалістику чи суспільно важливі програми, а шоу! Передбачається припинення виходу нічних програм на каналах BBC1 та BBC2, а також денних шоу на каналі BBC1. Відмовляючись від шоу, корпорація робить акцент на природознавчих та історичних програмах, які, можливо, транслюватимуться на каналі ВВС1 навіть у пройм-тайм. Замість нічних програм Марк Томпсон пропонує транслювати ранкові шоу в значно вищій якості відео — HD.

Цілком можливою є також наступна формула: менше політики, більше якісної інформації про важливі поточні події.

Кілька моментів, що стосуються майбутньої роботи Британської телерадіокомпанії, поки залишаються невирішеними. Невідомо, яким чином поводитиметься Бі-Бі-Сі у всесвітній мережі. Також невирішеним залишається питання з інвестуванням у закордонні редакції. Планується, що остаточний варіант нової інформаційної політики Бі-Бі-Сі буде розроблений до початку літа.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати