Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми обов’язово переможемо. Через місяць буде мир»

Лідер Норильського повстання Євген ГРИЦЯК — про мужність українських військових
10 липня, 19:39
ЄВГЕН ГРИЦЯК

— Я заздрю патріотизму наших героїв — українських військових, які на сході України борються за мир не лише своєї Батьківщини, а всієї Європи. Я заздрю їхній любові до України та мужності... — зауважив у розмові з «Днем» Євген ГРИЦЯК. — Донедавна практично не було надії на перемогу. Наших військових лише били, калічили та вбивали — підривали літаки, вертольоти, танки, БТРи... Вони не йшли в атаку, бо «мирний план» Президента забороняв стріляти. Вони очікували. Свіжі в пам’яті спогади про те, що відпустили Крим. Сьогодні ж — вони знову повернули Слов’янськ, Краматорськ, Миколаївку та інші міста. На адмінбудівлях гордо майоріє прапор України. Тепер там мир. Яким же духом патріотизму вони живляться — я не знаю. Молодці. З тими антиукраїнськими силами, які проти нас повстали, з таким духом та міццю можна покінчити швидко. Якщо Росія не поповнить сили терористів — ми обов’язково переможемо. Уже скоро. Я все життя був адептом мирного, ненасильницького повстання і спротиву, але сьогодні ми не можемо більше говорити про мирний план. Наші військові не повинні ставати мішенню.

Прихильникам ненасилля наведу приклад. До вас прийшов насильник у сім’ю. Він погрожує знеславити вашу дружину та доньку, а потім — вбити їх. Ви будете ховатися за тезами ненасилля? Треба з розумом до цього ставитися. Усьому є межа.

Треба пам’ятати, що Росія не зупиниться ніколи. Але це — не трагедія. Навпаки — це нас стимулюватиме бути кращими. Треба завжди бути готовими. У нашого сусіда немає ні законів, ні моралі, ні совісті. Він хотів чхати на увесь світ. А тим паче — йому пече Україна, яку він люто ненавидить не одне століття. У нього — одна мета, одне стремління — розширювати й розширювати свою імперію. Як нам жити далі з таким сусідом, після АТО, — важко сказати. Наша готовність і зусилля. А ще — надія на їхнє громадянське суспільство. Але воно, схоже, в них тільки зароджується. Ми бачили Болотну площу, бачили мітинг в Москві на підтримку України, чули навіть вигуки: «Слава Україні! Героям слава!» Але їм треба більше боротися, прогресувати...

Нам же сьогодні дуже важливо, що Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС. Тепер потрібно якнайшвидше, без жодних зволікань на якісь там депутатські канікули, цю Угоду ратифікувати. Молдова — ратифікувала, а ми щось тягнемо, щось чекаємо, з кимось про щось домовляємося... Ратифікувати!

Мир обов’язково буде! Невдовзі. Якщо вдасться повністю перекрити кордон, ліквідували «фактор Ведмедя» — за місяць в Україні буде лад. І перші кроки нового Президента щодо забезпечення миру та спокою — позитивні. Загалом він все робить послідовно і правильно. Але мені хотілося б, щоб Президент України був більш енергійний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати