Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Львівщині «Інтер» знову обрізали

25 вересня, 00:00

Уже майже місяць мешканці Львова та області не мають можливості дивитися випуски «Подробностей» і програми «Время» на телеканалі «Інтер». Згідно з рішенням обласної ради, ефірний час із 20.00 до 20.40 на третьому загальнодержавному каналі віддано Львівському телебаченню, яке в цей час передає інформаційну програму і транслює рекламу.

Епопея з трансляцією програм «Інтеру» на Львівщині триває вже не один рік. Довго продовжувалась тяганина із з'ясуванням, хто має більше прав на використання каналу: ЛТБ ачи «Інтер». Урешті-решт, керівники обласного телебачення змирилися з поразкою: «Інтер» довів, що має повноцінну ліцензію Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на використання III телеканалу по всій країні.

Здавалося б, протистояння можна вважати закінченим. Тим паче, що ЛТБ одержало ліцензію на використання 12 телеканалу.

Однак нову бурю у склянці води спричинили депутати обласної ради. Рішення, безумовно, сміливе. Проте, чи Львівська облрада мала право на такий крок? Для «Дня» цю ситуацію прокоментував представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення Іван Задорожний: «Перекриття трансляцій телеканалу «Інтер», на його думку, є абсолютно незаконним. Ніхто: ні Львівське телебачення, ні обласна рада, не мали права приймати такого рішення. Єдиним органом, який може приймати рішення про позбавлення ефіру, є Національна рада з питань телебачення і радіомовлення». І, взагалі, якщо згадати положення Закону України «Про телебачення і радіомовлення», то там чітко зазначено, що будь-який вплив органів державної влади на телебачення і радіо просто недопустимий і може вважатися нічим іншим, як цензурою.

Тим часом керівники області твердять, що підготовка до запуску трансляцій на 12 каналі наближається до завершення. Більше того, називається орієнтовний час виходу програми ЛТБ на нових частотах — початок наступного року. А поки що, хоча рівень студій, людського потенціалу, що є в підпорядкуванні львівських телевізійних начальників, вражає навіть київських телевізійників, в області не знаходиться грошей, щоб запустити цей 12-й канал. Відтак величезному колективу ЛТБ просто тісно в рамках, які залишив йому на третьому каналі «Інтер». От і доводиться робити «екстраординарні кроки» з допомогою органів місцевої влади.

Можна, звичайно, зрозуміти значну частину мешканців Львова та області, для яких трансляція ГРТ є майже ляпасом по державницьких традиціях і національному самолюбству. Так, безумовно, саме поняття «Телебачення з «Останкіно» може сприйматися на Львівщині, як згадка про жахливі часи ідеологічної обробки «непокірних українських націоналістів». Але, де-юре, в цій ситуації, хоч як крути, а рацію, здається, має «Інтер». А місцева влада свою недолугість компенсує політичними рішеннями. Залишається чекати на відповідні кроки Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

№183 25.09.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати