Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не збитися з курсу!

10 серпня європейцям відкрив свою надзвичайну природу острів Мадагаскар
07 серпня, 12:41

Коли у місто приходить серпнева спека, майже в усіх виникають думки та мрії про тропічні країни, екзотичні острови та прохолоду лазурної води. Тож моя історія буде трошки дражливою для всіх замучених спекою мрійників.

10 серпня — день, коли європейцям відкрив свою надзвичайну природу острів Мадагаскар. Як і безліч відкриттів, воно було випадковим.

У травні 1500 року корабель португальського мореплавця Дієгу Діаша потрапив у шторм та збився з курсу. Обігнувши південну Африку, корабель натрапив на невідому землю. Діаш спершу подумав, що це східне узбережжя Африки, але згодом зрозумів, що знайшов величезний невідомий острів.

Дієгу Діаш із командою врешті знайшов дорогу додому і виявися першим європейцем, який обігнув Африку від Аденської затоки до Гібралтару. Із собою він привіз у Португалію інформацію про знайдений ним острів, яку розповів італійському картографу Альберто Кантіно. Тож 1502 року на європейських картах з’явилося перше зображення одного з найбільших у світі острова Мадагаскар.

Але Мадагаскар — це не просто величезний острів, він ще й найдревніший, 596 квадратних метрів якого сповнені унікальної флори і фауни. Оскільки острів відколовся від доісторичного континенту найпершим, він законсервував у собі тодішній світ. Близько 80% тварин Мадагаскару не зустрічається більше ніде у світі. Найцікавіші представники ексклюзивної фауни — це фосса, кішка із собачою мордою — найбільший хижак острова. А ще є тенреки — щось середнє між їжаком та кротом, які за деякими науковими версіями є найпершими ссавцями на Мадагаскарі. Ну і, звісно, всім відомі лемури, 60 видів яких населяють острів разом із такою самою кількістю різновидів хамелеонів.

Ось такий дивовижний світ можна відкрити просто «повернувши не туди», як це сталося з Дієгу Діашем.

Тож не варто боятися, коли ваш життєвий корабель збивається з курсу. Можливо, він приведе вас до чудесних відкриттів...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати