Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перемоги українських кінопроектів у Карлових Варах

06 липня, 12:58
ПІД ЧАС ФЕСТИВАЛЮ БУЛИ ОПРИЛЮДНЕНІ НАЗВИ ДЕСЯТИ ФІЛЬМІВ, ЩО ПРЕТЕНДУЮТЬ НА ПРЕМІЮ ЄВРОПАРЛАМЕНТУ LUX. У СПИСКУ Є ДВІ ДРАМИ, ЗРОБЛЕНІ ЗА УЧАСТЮ УКРАЇНИ: «ДОНБАС» СЕРГІЯ ЛОЗНИЦІ (НА ФОТО — КАДР ІЗ ФІЛЬМУ) ТА «ЖІНКА НА ВІЙНІ» БЕНЕДИКТА ЕРЛІНГСОНА / ФОТО З САЙТА KINOAFISHA.UA

Проект документальної стрічки «Панорама» (The Projectionist) кінокомпанії «МаГіКа-фільм» переміг на пітчингу Docs in Progress 53-го міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах, що проходить з 29 червня до 7 липня.

Як зазначила продюсерка фільму Ольга Бесхмельніцина: «Ця перемога дуже важлива для нас. Ми вже знаходимось на етапі монтажу і цей приз — найкраща промоція, бо одразу допомогла звернути увагу на проект. Для нас це розуміння, що ми йдемо вірним шляхом, а тема і герой сприймаються універсально для світової авдиторії».

Режисером повнометражної стрічки-портрета «Панорама», створюваної на основі однойменної короткометражки, є Юрій Шилов.

Головний герой обох сюжетів — кіномеханік Валентин, який 44 роки працює в «Кінопанорамі», одному з найстаріших кінотеатрів Києва. У день 60-річчя Валентина в кінотеатрі трапляється пожежа і чоловік змушений піти на пенсію. У країні, що стрімко змінюється, він намагається знайти новий сенс життя.

Фільм створюється кінокомпанією «МаГіКа-фільм» за підтримки Держкіно України у копродукції з польською компанією Doc Education Foundation та німецькою компанією Boxee Media. Українська прем’єра фільму очікується наступного року.

Також під час фестивалю були оприлюднені назви десяти фільмів, що претендують на премію Європарламенту LUX.

Ці картини, обрані журі премії Lux, вже привернули велику увагу на великих фестивалях та в національних прокатах. Вони відображають проблеми, з якими стикаються наша цивілізація, такі як міграція, популізм, націоналізм, глобалізація, війна, релігійна ворожнеча. Особливо приємно, що в списку є дві драми, зроблені за участю України: «Донбас» Сергія Лозниці (Україна —Німеччина — Франція — Нідерланди — Румунія) та «Жінка на війні» Бенедикта Ерлінгсона (Ісландія — Франція — Україна).

Результати відбору представила віце-президент Європейського парламенту Евеліна Гебхардт у співпраці з Міжнародним кінофестивалем у Карлові Вари. Наприкінці липня на прес-конференції під час «Днів Венеції» в Римі будуть оголошені три фільми-фіналісти, які  матимуть восени спеціальні LUX-покази у всіх 28 державах-членах Європейського Союзу.

І нарешті, фільм-переможець буде обраний голосуванням євродепутатів і оголошений на пленарному засіданні в Страсбурзі 14 листопада. Нагорода включає  субтитрування на 24 офіційних мовах Європейського Союзу та створення спеціальних версій для слабкозорих та слабкочуючих. Громадськість також висловить свою точку зору. Під час LUX-показів глядачі зможуть проголосувати за свій улюблений фільм. Картина з найбільшою кількістю голосів отримає спеціальний сеанс LUX у Карлових Варах наступного року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати