Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Переосмислити наше щоденне життя»

У Львові відкрилася фотовиставка Сергія Лесіва — призера ХХ Міжнародного фотоконкурсу газети «День»
07 грудня, 11:47
ФОТО ЯРОСЛАВА ТАБІНСЬКОГО

«Звичайність» — таку назву має фотовиставка, представлена з 4 грудня на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Поєднала автора представленої експозиції з Франковим вишем одна світлина — та, яку фотограф Сергій ЛЕСІВ із Кропивницького надіслав на ХХ Міжнародний фотоконкурс газети «День». Фотографія була відзначена, її автор став лауреатом конкурсу, будучи нагородженим сертифікатом Франкового університету.

«Фотовиставка — це завжди вдале відображення того, як автор бачить світ. А кожна виставка газети «День» — це глибоке бачення життя українця, яке нам демонструють через світлини. Сергія Лесіва університет запросив як призера ХХ Міжнародного фотоконкурсу газети «День», — відзначає заступник декана факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка. Ярослав ТАБІНСЬКИЙ. — До своєї експозиції автор відібрав 20 фотографій, зроблених у Кропивницькому. На всіх світлинах Сергія Лесіва відображено місто і людину — в її емоціях, в її проблемах, в її радощах. Це наш перший проект такого роду. Сподіваємось і надалі робити виставки інших фотомитців, запрошуючи їх до нашого університету».

«ДИТЯЧІ ЕМОЦІЇ»

За фахом Сергій Лесів був інженером-будівельником. Як сам розповідає, фотографією почав серйозно займатися з 2007 року. У представленій виставці, звичайно ж, знайшлося місце і для світлини, яку було відзначено у фотоконкурсі. У коментарі для «Дня» Сергій Лесів розповів історію цієї фотографії, яку він зробив минулого року: «Це фото — про щирі дитячі емоції. Саме вони тут зображені. На фотографії — мої діти: син, дочка та внучка.

Цього дня в Кропивницькому пішов дощ. Але діти не стали від нього ховатися. Вони далі бігали по подвір’ю й веселилися собі. А я їх фотографував — якраз прихопив із собою фотоапарат на прогулянку. У мене є ще декілька кадрів, але саме цей — найяскравіший. На ньому діти раптом підбігли і стали навпроти сусідських дітей, які стояли під під’їздом, ховаючись від дощу. Ось цей щирий момент, який тривав буквально дві секунди, мені й вдалося впіймати».

У межах відкриття фотоконкурсу газети «День» світлину Сергія Лесіва відзначила саме доцент факультету журналістики ЛНУ ім.  І. Франка Ольга КВАСНИЦЯ: «Світлини, представлені на фотовиставці газети «День», порушують насправді всю проблематику сучасного українського суспільства. Там можна було побачити як суворі знімки ветеранів АТО, які змагаються за життя, так і миловидні фотографії діток і сонця. Були також роботи, які, наприклад, вказують на проблему сміттєзвалища в Україні, і фото з політиками, які ухвалюють рішення у Верховній Раді.


«ОПТИМІСТИЧНИЙ ДОЩ» / ФОТО СЕРГІЯ ЛЕСІВА

Ця чорно-біла світлина Сергія Лесіва на тлі решти кольорових стала для мене своєрідною метафорою. Через війну наше життя дійсно стало чорно-білим. Сьогодні нам не вистачає позитивних емоцій. Але водночас на цій чорно-білій світлині є діти зі своїми позитивними емоціями, є їхня радість та оптимізм. Слід розуміти, що, у кінцевому підсумку, війна, що триває, є саме боротьбою заради майбутнього цих дітей».

«ПОКАЗАТИ КРОПИВНИЦЬКИЙ УСІМ ІНШИМ»

Відтепер у Львові можна знайти частинку Кропивницького — на світлинах, представлених у межах фотовиставки Сергія Лесіва.

«Так, усі фотографії зроблені в Кропивницькому, — розповідає фотограф. — Перше, що було в мене на меті, — якнайбільше пофотографувати своє місто і показати Кропивницький усім іншим. Якщо буде така можливість, то хотілось би продемонструвати фотовиставку в інших куточках України. Так, як зараз я демонструю частку свого міста у Львові.

Фотовиставку назвав «Звичайність», тому що, в моєму розумінні, у представлених роботах показані найзвичайнісінькі моменти з життя. Тут немає насправді нічого незвичного. Це те, що ми бачимо щодня. Це те, що відбувається навколо нас кожного дня. Просто фотоапарат зміг упіймати саме цей момент у цю мить, яка тут і зафіксована».

ВРАЖЕННЯ

«ФОТОВИСТАВКА ЗАПРОШУЄ ЗУПИНИТИСЯ І ЗАДУМАТИСЯ»

Ірина ЛАДИКА, студентка ЛНУ ім. І. Франка, випускниця Літньої школи журналістики газети «День»-2018:

— Фотовиставка Сергія Лесіва «Звичайність» немов запрошує нас на мить зупинитися і задуматися над тим, щоб нарешті почати цінувати наше звичайне, незрідка чорно-біле життя. Є своя правда у вислові, що «весь тиждень ми очікуємо вихідних, а увесь рік — відпустки і дня народження». І не вміємо радіти нашим будням. Вони видаються нам сірими й нецікавими. Сергій Лесів за допомогою світлин намагається переосмислити наше щоденне життя, зафіксувати його момент і показати, що воно насправді — прекрасне. Нехай і чорно-біле, нехай і таке звичайне. І все ж прекрасне. І його необхідно цінувати. Крім того, було дуже цікаво через фото знайомитися з Кропивницьким, який подекуди нагадує львівський Сихів.

«ХОЧ САМА ФОТОГРАФІЯ ЧОРНО-БІЛА, АЛЕ ЕМОЦІЇ НА НІЙ ЯСКРАВІ»

Ольга ГОЛОВЧИН, студентка ЛНУ ім. І. Франка:

— На події відкриття цієї фотовиставки у «Фейсбуці» якраз була розміщена світлина, відзначена на фотоконкурсі газети «День». Як виявилося, це фотографія дітей автора. Тут зображені дуже круті й живі дитячі емоції. Хоч сама фотографія чорно-біла, але емоції на ній яскраві. Також тут можна зауважити цікаву алегорію — після дощу завжди настає веселка. Фотографія була зроблена в час подій, які відбуваються на сході. Якщо порівняти війну з грозою, то все одно слід пам’ятати, що після дощу хмари все одно розійдуться. З’явиться свіже повітря, яким людина зможе вдихнути на повні груди, почавши створювати щось нове.

«СВІТЛИНИ ЩИРІ, А ТОМУ Й ВАЖЛИВІ»

Катерина ТАТАРЧУК, студентка ЛНУ ім. І. Франка:

— Роботи Сергія Лесіва не просто гарні, у кожній із цих світлин є свій сенс. Переглянувши їх, важко не помітити, що автор приділяє велику увагу емоційній складовій на зображеннях. Я вважаю, що значна частина цих світлин є результатом не лише вдалого кадру, а й має свою невигадану історію,        — тому, можливо, ці фото привертають до себе таку увагу, адже вони щирі, а тому й сповнені смислів.

*  *  *

Відвідати фотовиставку Сергія Лесіва можна буде протягом наступних двох тижнів в аудиторії 103 факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка, що на вулиці Генерала Чупринки, 49.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати