Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перший в історії одиночний рейс Атлантикою

21 червня, 20:17

25 червня 1876 року відчайдушний рибалка на ім’я Альфред Єнсен вирушив у перший в історії одиночний рейс Атлантикою. Надзвичайності ситуації додавало те, що зробив він це на звичайному рибацькому боті.

У 27-річного американця данського походження була репутація безстрашного моряка, який виходив у океан у будь-яку погоду будь-якої пори року. Але його наміри перетнути океан самотужки видавалися всім настільки зухвалими, що ніхто всерйоз не вірив, що він зважиться на цей крок.

Проте Єнсен не піддався на вмовляння і не відмовився від цієї ідеї. Він вирушив у історичне плавання.

Хоч Альфред і мав при собі компас та секстант, він здебільшого послуговувався рибальським досвідом та принципом: «Щоб перетнути Атлантику, треба лише приблизно тримати курс на схід».

Але першого ж тижня човен потрапив у шторм, який тривав п’ять днів. Весь цей час рибалка не спав, тримаючи курс із останніх сил. На шостий день природа змилостивилася, щоправда, ненадовго. Але Єнсен не падав духом. Упродовж усього плавання шторми переслідували його, декілька разів човен набирав води, сам рибалка діставав поранення, втрачав припаси... І все одно він не припинив плавання й відмовлявся від пропозицій зустрічних суден зійти на їхній борт.

І врешті, після 46 днів безперервної боротьби з Атлантикою Альфред Єнсен зійшов на Британський берег поблизу мису Сент-Девідс.

Так «божевільний данець» відкрив еру одиночних трансатлантичних рейсів для безлічі відчайдухів. Але в історії саме він залишився першим, хто на це зважився.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати