Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Правда – це брехня. Агресія – це оборона

04 грудня, 17:30

А брехня — це довільно й криво зліплені шматочки правди. Як зробити так, щоб у голові у більшості людей склалася абсолютно хибна картина світу. Можна просто брехати про розіпнутих немовлят і відрізані голови в поштових посилках, як це робить російський телевізор. А можна з мільйонного потоку новин вибрати потрібні для створення практично будь-якого, найфантастичнішого уявлення про дійсність.

У газеті «Комсомольская правда», наймасовішій щоденній російській газеті, в номері від 3 грудня надрукована стаття Анни Крилової під назвою «У Москві затримали українця з рідкісним наркотиком». У замітці повідомляється, що «22-річний громадянин України зізнався, що привіз наркотики з України, а туди їх прислали з Франції». У тих, хто займається журналістикою, вважається непристойним повідомляти в кримінальних новинах про національність і громадянство злочинця. Виняток роблять у тих випадках, коли національність або громадянство відіграють важливу роль у розумінні причин або мотивів злочину. Україна і Франція стали головними країнами наркотрафіку до Росії? Українці — головні наркозлочинці?

• Зі звіту Федеральної служби РФ з контролю за обігом наркотиків: за 9 місяців  2014 року розкрито 193,3 тисячі наркозлочинів. У середньому більш як 700 на день. «КП» із семисот обирає один — той, який вчинив українець. Та й наркотик, звісно, з Франції, тієї, що «Містраль» наш замахлювала й санкції проти нас запровадила. За даними того ж Держнаркоконтролю, головне джерело наркотрафіку — Афганістан, а головна  країна наркотранзиту — Таджикистан. Кількість громадян України, затриманих за 9 місяців за наркозлочини, — 587, тобто частка відсотка від загальної кількості наркозлочинців. Нехай навіть 1 відсоток, якщо вважати, що кожен затриманий українець вчинив три злочини.

Держнаркоконтроль занепокоєно повідомляє, що кількість громадян України, обвинувачених у наркоторгівлі за 9 місяців 2014 року, зросла на 25% порівняно з відповідним періодом минулого року. Хто б міг подумати? У результаті війни, яку Росія розв’язала проти України, до Російської Федерації хлинули сотні тисяч жителів Донецької й Луганської областей. Саме тих областей, які, за даними статистики, вважаються в Україні найкриміногеннішими, а стан «біженства» цю криміногенність підвищує. Росія вважає ці області частиною «Русского мира», а громадян України, що живуть у цих областях, — росіянами, яких треба захищати. Але при цьому, коли ці представники «Русского мира», приїхавши до Росії, скоюють злочини, вони негайно стають українцями.

Українофобія стала частиною державної політики й найважливішою складовою російської пропаганди. У «Независимой газете» опубліковані дані опитування Левада-центру, проведеного в середині листопада 2014 року. Дві третини опитаних (64%) вважають, що Росія не веде проти України ніякої інформаційної війни. При цьому 85% переконані, що Україна й Захід ведуть інформаційну війну проти Росії. 73% думають, що Росія не несе ніякої відповідальності за війну на південному сході України, й лише 18% вважають, що несе.

• Ось є реальність, дана всім у відчуттях. Війна — на території України. Так? — Так! Там, у іншій країні, воюють росіяни (за офіційною російською версією — цивільні добровольці та військові у відпустці, за версією решти світу — російські військові). Так? — Так! На екрані російського телевізора — скрізь війна й ненависть до Заходу й України. Так? — Так! І що з цього виходить? А ось що: війна, зокрема й інформаційна, розв’язана проти Росії, а сама Росія ніякої війни, зокрема й інформаційної, ні з ким не веде, й узагалі ніякої відповідальності за події в Україні не несе.

Стан суспільної свідомості росіян і пропаганди, що формує цю свідомість, може слугувати хрестоматійною ілюстрацією учення Фрейда про те, як психопатична особа захищається в разі загрози. Фрейд виділяє вісім захисних механізмів: витіснення — видалення зі свідомості реального джерела загрози; проекція — перенесення провини й відповідальності на зовнішні об’єкти й інших людей; заміщення — перенесення агресії на слабкіший, беззахисний об’єкт; раціоналізація — спотворення фактів, за якого ірраціональна поведінка виглядає розумною; регресія — зниження рівня мислення, деградація; заперечення — відмова від визнання небажаних фактів; реактивне утворення — наприклад, людина засуджує геїв, щоб приховати власні гомосексуальні схильності; сублімація — перемикання енергії з неприйнятних цілей на прийнятні. Сьогодні всі ці механізми в російській суспільній свідомості запущено на повну потужність.

• Реальна загроза для всіх росіян це безпрецедентне за останні півтора десятиліття падіння економічних показників. Рубель за рік знецінився по відношенню до долара в 1,67 разу. По відношенню до євро — в 1,46 разу. Над міркуваннями Путіна й Улюкаєва, що це чудово, оскільки дешевий рубель дозволяє краще верстати бюджет, сміються школярі молодших класів. Цінники в магазинах стають переконливішими за телевізійні ток-шоу. Коли гречка за тиждень дорожчає на 10,3%, а з початку року — на 49,8%, то потрібні надзусилля пропаганди, щоб, включивши всі захисні механізми товариша Фрейда, зберегти його величність Рейтинг і згуртованість популяції довкола вождя.

США і України як зовнішніх ворогів для об’єднання вже не вистачає. Потрібен ворог внутрішній. Опозиція настільки придушена й уже практично не видна з-під асфальту, що на неї важко що-небудь списати. Тому головний внутрішній ворог — «ліберали при владі». У статті Михайла Делягіна в «Комсомолке» цей головний внутрішній ворог названий поіменно. Стаття так і називається: «Падіння рубля — це повністю провина Центробанку». Делягін викрив, нарешті, змовників, розкрив їхні підступні задуми. Виявляється: «Ліберали у владі спеціально знижують курс нашої валюти — щоб розгойдати човен». Далі слідує персональна справа: «пані Набіулліна обвалила рубель на рівному місці».

Певна річ, для максимального включення всіх захисних механізмів необхідно об’єднати внутрішнього ворога із зовнішнім. І Делягін це робить, не дуже витончено, але тут уже не до витіюватості й естетичності. «І цілком може бути, — впевнено фантазує економіст, — що це ліберальний клан просто організовує у нас Майдан, тобто готує дестабілізацію країни. І ніхто не приховує в ліберальному клані, якщо я правильно пам’ятаю, що ліберальний клан є інструментом глобального бізнесу. Захід діє через ліберальний клан». Кінець цитати.

• Замітка Делягіна — крапля в океані. Такі потужні механізми психопатичного захисту шляхом створення майже ні з чого образу внутрішнього й зовнішнього ворога, об’єднаного в одне ціле, вперше в нашій країні були сконструйовані рівно 80 років тому. 1 грудня 1934 року був убитий Кіров. У його вбивстві була звинувачена практично вся партійна верхівка, більшість керівників тодішньої радянської економіки й збройних сил, що діяли, судячи зі звинувачувальних вироків, рука в руку з іноземними розвідками. Тоді, 80 років тому, був запущений психопатичний механізм захисту, завдяки якому був створений фантасмагоричний світ, що став прототипом оруелівської антиутопії. Результат — мільйони жертв і стійка негативна селекція народу, наслідки якої даються взнаки й сьогодні. Протягом кількох десятиліть країна виповзала з цієї антиутопії. Зараз робляться відчайдушні спроби заштовхнути її назад. І поки не видно сил, які можуть цим спробам протистояти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати