Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Правовий вакуум

Як пандемія вплинула на дотримання прав і свобод громадян України
22 грудня, 17:22

Права людини — не менш важлива тема, ніж вакцина він COVID-19, яка сьогодні потрібна Україні. Такий висновок зробили фахівці Моніторингової місії ООН з прав людини, презентуючи результати впливу пандемії на права людини в Україні. Основні проблеми, про які ішлося в доповіді — права постраждалих від військового конфлікту жителів Донбасу, малозахищених верств та жінок.

— Це перша така доповідь у світі, опублікована Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (УВКЛ). З 20 лютого по 6 грудня 2020 року під час пандемії УВКЛ працювало очно — там,  де було безпечно, і дистанційно — за відсутності альтернатив. Особлива увага приділялася соціально-економічним правам громадян з акцентом на особах, які перебувають у вразливому становищі. Адже пандемія загострила дискримінацію й ізоляцію, — сказала голова Моніторингової місії ООН з прав людини Матільда БОГНЕР. — Дослідження показало, що загострились труднощі та нестатки у населення Сходу та Криму — зокрема, через обмеження свободи пересування та відповідний вплив на цих територіях на реалізацію соціально-економічних прав. Так, середньомісячна кількість пересування на Сході через лінії розмежування скоротилася від 1,1 мільйона у 2019 році до менш, як 300 тисяч — як наслідок закриття усіх п’яти пунктів в’їзду-виїзду з кінця березня по кінець червня. Обмеження свободи пересування призвело до розлуки тисяч людей, втрати доступу до послуг системи охорони здоров’я, втрати пенсій і інших джерел існування. Особливо — для жінок літнього віку. З червня зріс рівень пересування, але він залишається низьким. У Криму обмеження пересування призвели до скорочення майже на 90% кількості перетину в обох напрямках за цей період, у порівнянні із аналогічним періодом 2019 року. Небезпечним є становище осіб, які перебувають під вартою в цих регіонах, — багато місць переповнені і не в змозі вживати превентивних заходів щодо поширення коронавірусу.

Матільда Богнер додала, що пандемія негативно вплинула на доступ до правосуддя: уряду слід забезпечити доступ журналістів і спостерігачам до суду — там, де можливе дистанціювання. А органам влади — максимально цифровізувати судові послуги та мінімізувати затримки судових проваджень.

— УВКЛ стурбована випадками насильства, мови ворожнечі і дискримінаційними діями щодо безпритульних, представників ЛГБТ-спільноти, ВІЛ-інфікованих, ромів та працівників охорони здоров’я. Хочемо відзначити збільшення обов’язків домашньої праці і зниження зарплати у жінок, зростання кількості домашнього насилля щодо жінок. Зміни, внесені урядом у систему соціальної підтримки одиноких батьків, викликають особливе занепокоєння: через них було припинено виплати соцдопомоги багатьом родинам. 93% з них становили жінки. Це — регресивний крок, який, імовірно, порушить обов’язки України згідно з міжнародним пактом про економічні, соціальні і культурні права, — наголосила Матільда Богнер.

Також у УВКЛ зазначили, що стурбовані становищем лікарів. За даними дослідження, 84% підтверджених випадків інфікування коронавірусною інфекцією серед медпрацівників — у жінок. Медпрацівники  скаржилися на непослідовний підхід у виплатах і доплатах. УВКЛ вважає, що умови роботи медпрацівників мають бути вдосконалені, а ковід треба визнати професійним захворювання з наданням компенсації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати