Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про що пишуть ТОП-10 блогерів українського ЖЖ?

Перші позиції у рейтингу посідають не ті, хто створює цікаві авторські тексти та унікальний контент, а ті, хто вміє вдало збирати «вершки» з інших джерел
19 квітня, 16:25
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Якщо людина «дружить» із всесвітньою павутиною і має що сказати — немає нічого простішого, ніж створити власний блог. В Україні блогосфера існує близько десяти років. «Живий журнал» — чи не найпопулярніша соціальна мережа блогів в нашій країні. Його 1999 року заснував американський програміст Бред Фіцпатрік. Нині платформою livejournal.com володіє міжнародна компанія «SUPMedia» зі штаб-квартирою у Москві.

Україна за кількістю блогерів посідає в ЖЖ п’яте місце (після США, Росії, Великобританії та Канади). То про що ж пишуть топ-блогери українського «Живого журналу»?

Перше місце посідає користувач Ігор Бігдан (ibigdan). Цікаво, що нині він не просто блогер, а й директор із розвитку українського ЖЖ. Його ресурс — розважальний: 80% — жарти, анекдоти, кумедні картинки, 10% — політика, 10% — щоденникова філософія. По суті, це передрук цікавої інформації розважального характеру з інших ресурсів. Незважаючи на незначну частку авторських матеріалів, на блог Бігдана підписано понад 28 тисяч користувачів ЖЖ. Мабуть, секрет у тому, що автор намагається зібрати у себе найсмачніші «вершки» з Інтернету й оновлює блог інколи більше двадцяти разів на день.

У ТОП-10 є ще кілька подібних блогів-передруків. Це ресурси користувачів asaratov (третє місце), ljfun (шосте місце), vsegda_tvoj (восьме місце). Усі вони не мають власного яскраво вираженого обличчя, думку автора лише зрідка можна знайти в стрічках записів.

Якщо названі блогери публікують інформацію про події з різних сфер життя, то дехто — спеціалізується на чомусь конкретному: ykristianna (дев’яте місце) публікує переважно новини про зірок, часто курйозні, подає їх у дещо іронічному стилі.

Серед першої десятки найбільш популярних блогерів українського ЖЖ, судячи з вказаного місця знаходження, — двоє росіян: teh_nomad (друге місце) та nikitskij (10 місце). Обидва блогери здебільшого публікують інформацію про політичне життя Росії. Загалом на різних платформах існує тенденція, коли мешканці РФ реєструються як українці, адже так легше потрапити в топ, привернути до себе увагу, знайти нових читачів.

Окрім блогів-передруків, в Україні користуються популярністю фотоблоги. Четверту сходинку в рейтингу займає блог лікаря з Києва Олександра Чебана (alexcheban). Його блог про мандри з вражаючими фото захоплює миттєво. Олександр відвідав 50 країн і понад 300 міст та вважає себе гуру бюджетних подорожей.

Другий і не менш цікавий блог про мандри — на наступній сходинці. Його веде Сергій, 34-річний мешканець Севастополя, в ЖЖ — aquatek_filips. Чимало записів у його блозі присвячені Криму, красі його природи та людей. Сергій підкреслює: «Я відповідаю на всі коментарі, залишені читачами в моєму журналі, навіть якщо їх дуже багато — тому заходьте, читайте, залишайте свою думку. Цей журнал для спілкування і він поза політикою».

Жінка-лідер у першій десятці — miss_tramell (сьоме місце) захоплено та в доволі саркастичному стилі пише про користь від фізичних вправ.

Ось такі вони — 10 лідерів українського «Живого журналу». Чийсь високий рейтинг видається закономірним, чийсь — дивує. Утім, це додає до розуміння української аудиторії, яка активно читає дописи у блогосфері. А в ЖЖ у топі переважно не ті, хто пише цікаві авторські тексти, висловлюють свою позицію, створюють унікальний контент, а ті, хто вміє вдало збирати «вершки» з інших джерел. Хоча, звісно, в українському «Живому журналі» — чимало цікавих блогерів, але, шукаючи їх, не варто орієнтуватися на рейтинги.

ДОВІДКА «Дня»

Блогом вважається певний різновид сайту, що час від часу наповнюється текстом та мультимедійною інформацією. Він може бути як авторським (пише одна особа), так і колективним (кілька авторів). Блогінг передбачає діалог між автором та його читачами.

Як правило, блоги класифікують за тематикою: вони можуть бути щоденникового типу та тематичні. На Заході блогінг вже називають окремим типом журналістики, адже деякі блогери мають величезну аудиторію та авторитет, впливають на ситуацію та по суті мають всі ознаки ЗМІ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати