Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пропагандисти-партизани

Як екс-Russia Today намагається влізти в телевізори німців
04 лютого, 10:48

Комісія з ліцензування та нагляду (ZAK) — орган земельних регуляторів радіо— та телепрограм у Німеччині — заборонила мовлення в країні телеканалу RT DE (екс-Russia Today німецькою мовою). З 1 лютого трансляція та подальше поширення будь-яких програм німецькомовної версії цього російського державного каналу в Німеччині заборонено. Це стосується всіх типів мовлення — супутникового, онлайн-мовлення та мовлення через RT News.

Федеральний німецький медіарегулятор пояснив своє рішення тим, що RT DE не має ліцензії на трансляцію у ФРН, необхідну відповідно до чинного «Державного закону про модернізацію положення про ЗМІ в Німеччині». «Телеканал RT DE «не може посилатися на жодний інший легітимний європейський дозвіл», — йдеться у рішенні ZAK.

На цій ноті безславно закінчилася чергова спроба російського державного пропагандистського ТБ проникнути в німецький інформаційний простір через «задні двері».

СЕРБСЬКЕ «ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО»

Німецькомовне телебачення «RT auf Deutsch» (RT DE) почало трансляцію своїх програм на Європу, в тому числі Німеччину, а також Австрію та Швейцарію, 16 грудня 2021 року. Мовлення відбувалося через супутник та інтернет. Канал працював зі студій «у Москві та Берліні» і передавав у прямому ефірі «новини, ток-шоу та документальні фільми німецькою мовою», як зазначалося в повідомленні RT.

Але в той же час Німеччина не надавала дозвіл на трансляцію цього ТБ на своїй території. «Жодної заявки на це мовлення не було подано, а також не було видано дозвіл», — зазначила тоді німецька державна установа, що відповідає за медіа — Медійний орган Берлін-Бранденбург, MABB.

З’ясувалося, що RT DE обійшов німецькі правила, отримавши у ліцензію... в Сербії, та скориставшись нормами Європейської конвенції про транскордонне мовлення.

За десять днів до появи німецькомовного російського телебачення в ефірі європейських країн, Регуляторний орган електронних медіа (REM) Сербії видав телеканалу «RT auf Deutsch» (RT DE) ліцензію — дозвіл на транскордонне мовлення, на вісім років, до 6 грудня 2029 року.

Подала заявку компанія «ТВ-Новости» (юридична особа RT), яка в своєму запиті послалася на Європейську конвенцію про транскордонне телебачення від 1989 року. Росія не ратифікувала згадану конвенцію, але Сербія, яка є кандидатом на вступ до Європейського Союзу, цей документ ратифікувала ще у 2010 році. Таким чином, медіа, які мають ліцензію на мовлення в Сербії, можуть транслювати свої програми (через супутник) в багатьох інших країнах Європи, в тому числі в країнах Європейського Союзу.

Фактично, російський державний мовник отримав офіційний дозвіл на трансляцію своїх передач у Німеччині, обійшовши німецькі закони,— зазначила тоді Юдіта Попович, член Ради Регуляторного органу електронних медіа Сербії, яка єдина голосувала проти надання телекомпанії з РФ такого дозволу.

НЕВДАЧИ РОСІЙСЬКИХ ПРОПАГАНДИСТІВ

На російському телеканалі тоді пояснювали, що отримана телеканалом RT DE ліцензія на мовлення через супутник у Сербії є «оптимальним» рішенням, тому що, «згідно з усіма чинними законодавчими та нормативними вимогами в рамках Європейської конвенції про транскордонне телебачення», RT DE зможе «мати доступ до аудиторії по всій Європі». «Штаб-квартира RT і телеканалу RT DE знаходяться в Москві. Програма RT DE випускається в Москві, Берліні та інших місцях, і ми транслюємо її з Москви через Сербію на всі країни, відповідно до юридичних та нормативно-правових угод, які вже давно існують», — наголошувала тоді заступник головного редактора RT / екс-Russia Today Анна Бєлкіна.

На російському телеканалі не пояснили, чому раптом вони вирішили мовити саме через Сербію. Але відповідь і так є зрозумілою — Німеччина, очевидно, не збиралася надавати подібного дозволу, як і багато інших країн.

Альтернативні канали доступу до німецького медіапростору теж виявилися для російської пропаганди недоступними.

У серпні 2021 року німецькомовний RT збиралася розпочати мовлення на німецьку аудиторію з Люксембургу, але медіарегулятор цієї країни відмовив росіянам у ліцензії, посилаючись на те, що йдеться про компетенцію Німеччини.

Спіткала російських пропагандистів невдача і на онлайн-платформах. 16 грудня, в перший день роботи RT DE, YouTube видалив цей німецькомовний канал. Рішення було ухвалено у зв’язку з раніше допущеними власником каналу порушеннями правил спільноти.

Ще у вересні 2021 року YouTube вже видаляв два німецькомовних канали RT без можливості відновлення, пояснивши своє рішення порушенням умов використання відеосервісу. «RT DE було оголошено попередження за завантаження контенту, що порушує наші правила щодо неправдивої інформації про COVID-19. Це призвело до призупинення їхніх прав на публікацію відео», — сказали тоді в прес-службі компанії.

ЩЕ НЕ КІНЕЦЬ

Чергова, минулорічна груднева спроба екс-Russia Today розпочати супутникове мовлення на Німеччину через Сербію майже відразу знов виявилася неуспішною.

Через тиждень після запуску, 22 грудня, європейський супутниковий оператор Eutelsat вилучив канал з трансляції через європейські супутники на вимогу німецького медіа-регулятора Берліна і Бранденбурга (MABB).

17 грудня медіа-регулятор MABB подав до суду на RT DE за порушення «Державного закону про модернізацію медіа-регуляторів у Німеччині». Однак, оскільки йшлося про телеканал з програмою мовлення на всю Німеччину, рішення з цього питання мала приймати Комісія з ліцензування та нагляду.

І ось тепер вердикт винесено: мовлення в країні телеканалу RT DE з 1 лютого заборонено.

Але в Москві не припиняють боротьбу за право розповсюджувати кремлівську пропаганду в інформаційному просторі Німеччини. Заступник головного редактора RT Ганна Бєлкіна заявила, що телеканал RT DE продовжуватиме мовити з Москви. «У каналу є ліцензія, отримана повністю легітимно», — наголосила вона, очевидно, маючи на увазі отриманий у Сербії дозвіл.

Таким чином, незважаючи на нинішню поразку екс-Russia Today, загалом епопею зі спробами «партизанського» проникнення німецькомовної роспропаганди в телевізори і голови німців все ще не можна вважати завершеною. Далі буде...

Під час підготовки статті були використані публікації DW та StopFake

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати