Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Кембриджі створять сайт про Тараса Шевченка

Рорі ФІННІН: «Хочемо в уяві британського суспільства змінити образ Кобзаря із суто національного співця на митця світового рівня»
21 вересня, 14:50
ВОЛОДИМИР СЛЕПЧЕНКО, «ТАРАС ШЕВЧЕНКО», 2011 р. / ФОТОРЕПРОДУКЦІЯ АНДРІЯ КРИМСЬКОГО

Програма Українських студій при Кембриджському університеті у Великобританії планує у жовтні запустити сайт, який має стати знаряддям промоції заходів, присвячених святкуванню 200-річчя Тараса Шевченка у Сполученому Королівстві, Україні та світі загалом. Оновлювати інтерактивний календар подій ученим допомагатимуть колеги з різних університетів і культурних інституцій України, Європи та Північної Америки. Крім того, ресурс міститиме кілька додаткових розділів, зокрема блог і фотострічку. Викладені на ресурсі матеріали повинні спонукати користувачів з усього світу до вивчення творчості й біографії Шевченка. Як розповіли «Дню» автори ідеї, вони планують створити для сайта спеціальне звукове оформлення.

— Я глибоко переконаний, що ми повинні, наскільки це можливо, представити світові ювілей Кобзаря як подію світового масштабу, — наголосив у коментарі «Дню» керівник Українських студій при Кембриджському університеті доктор Рорі ФІННІН. — Шевченко — титан Духу і Слова, але у світі про нього знають відносно небагато. Завдяки цій даті тут, в Англії, ми маємо чудову нагоду для того, щоб привернути до постаті українського поета увагу місцевих медіа й перетворити Шевченка в уяві британського суспільства із суто національного співця на митця світового рівня. сподіваюсь, що наш невеличкий сайт принаймні трошки допоможе досягнути цієї мети. Одразу скажу, що особливих «наворотів» він не матиме — ресурс буде простим, але доволі інформативним. Як ви знаєте, Українські студії — це передусім дослідницька і навчальна інституція, але ми також наполегливо працюємо над тим, щоб культивувати в Європі знання про живу і яскраву українську культурну спадщину.

За словами Рорі Фінніна, головним джерелом наповнення сайта стануть матеріали, які надходитимуть на два міжнародних конкурси, про проведення яких було оголошено раніше. Перший конкурс покликаний визначити найбільш інноваційні виконання віршів Шевченка. Окрім декламації, учасники конкурсу зможуть спробувати себе у виконанні музичного твору за мотивами поезій Шевченка або ж запропонувати власну візуальну інтерпретацію його віршів. До участі допускаються відео- та аудіоматеріали будь-якою мовою. За результатами другого конкурсу Українські студії планують нагородити автора найоригінальнішого фото на тему «Я і Тарас». Усі охочі можуть надсилати власний знімок або фото своїх друзів та родичів поряд з пам’ятником або портретом Кобзаря, під знаком «вулиця Т. Шевченка» тощо. Переможці одержать від Кембриджського університету призові пакети з університетськими CD, DVD, книжками, футболками та іншими сюрпризами.

— Я щиро вітаю наміри Кембриджського університету, — зауважила завідувач віділу шевченкознавства Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України, доктор філологічних наук Валерія СМІЛЯНСЬКА. — Сьогодні тексти Шевченка, якщо читати їх неупереджено, інколи є навіть гостро актуальними. Водночас потреба в популяризації його творчості у світі — очевидна, а Інтернет — один з кращих засобів для цього. Особливо доречною ініціатива британських вчених виглядає на тлі відсутності адекватного інтересу до постаті Кобзаря у світі. Розчарування світової спільноти в політичних процесах, що відбуваються в Україні, спричиняють також і падіння інтересу до української культури і творчості Шевченка зокрема. Крім того, його твори досить складні й нелегко даються перекладачам, а реалії, про які в них ідеться, не дуже зрозумілі для сучасного європейця. Слід наголосити, що й у нашому суспільстві присутня своєрідна «шевченкофобія» (за визначенням І. Дзюби). На жаль, в Україні є люди, які прагнуть дискредитувати Шевченка за допомогою різноманітних вигадок, неадекватних інтерпретацій та пересмикувань. Такі речі принижують гідність не лише самого поета, а й усієї української нації. Добре, що є й ті, хто намагається пропагувати правду про Шевченка. Було б чудово, якби принаймні в ювілейний рік телебачення і радіо бодай декілька хвилин щодня відводили на читання текстів Кобзаря, супроводжуваних мінімальним коментарем. Можливо, це допомогло би позбутися стереотипних уявлень про Шевченка, які виникли у багатьох українців внаслідок ознайомлення зі шкільною програмою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати