Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні офіційно стартувало Суспільне ТБ

«Для того щоб це не була лише зміна вивіски, має відбутися чимало важливих кроків», — член наглядової ради
20 січня, 12:02
ФОТО RADIOSVOBODA.ORG

Учора публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України» було зареєстровано як юридичну особу і припинено юридичну особу НТКУ. Фактично мова йде про юридичний запуск в Україні Суспільного ТБ. Воно створене на базі об’єднаної НТКУ, до складу якої ввійшли Національна радіокомпанія України, державна телерадіокомпанія «Культура» та всі обласні й регіональні державні телерадіокомпанії.

Нагадаємо, що з дня реєстрації ПАТ НСТУ вступає у свої повноваження спеціальна Наглядова рада, члени якої мають обрати з-поміж себе голову, заступника і секретаря, затвердити кілька положень і оголосити конкурс на голову правління каналу. Очікується, що обрання керівника ПАТ НСТУ відбудеться навесні. Після затвердження Наглядовою радою членів правління голова разом зі своєю командою розпочне реформувати отриману у спадок від державного мовлення структуру. Наразі ж тимчасово виконуючою обов’язки голови правління НСТУ призначено заступника голови Комісії з перетворення НТКУ в ПАТ НСТУ, заступника гендиректора з фінансово-економічних питань, державних закупівель та матеріально-технічного забезпечення НТКУ Ганну Бичок.

Однак, коли відбудеться повноцінний запуск офіційно створеного в Україні Суспільного ТБ наразі сказати важко. Передовсім, невідомо наскільки ефективно працюватиме Наглядова рада, формування складу якої викликало в ЗМІ чималий резонанс. Інше питання — чи професійна і принципова людина очолить канал в результаті конкурсу.

«Як юрист запевняю, що народженням Суспільного ТБ — днем заснування каналу — є саме 19 січня, оскільки з цього дня почала функціонувати організація, яка офіційно має назву НСТУ. Для того, щоб це не була лише зміна вивіски, мають відбутися чимало важливих кроків. Передовсім, головне завдання — Наглядова рада має анонсувати і провести відкритий конкурс на заміщення посади голови правління каналу. Тобто, знайти людину, яка представить свою концепцію, стратегію і буде нести всю повноту відповідальності за створення в країні суспільного ТБ, зрештою — за продукт, який створюватиме канал, — прокоментував «Дню» медіа-юрист, член Наглядової ради суспільного мовника Тарас Шевченко. — Законодавчо «баланс сил» розписаний таким чином, що Наглядова рада з одного боку має контрольні повноваження, а з іншого — не має права втручатися в оперативну діяльність, говорити правлінню яким повинен бути контент, кого наймати на роботу, а кого — ні».

Про перспективи і виклики, які постали перед новим Суспільним ТБ в Україні читайте в ексклюзивному інтерв’ю з головою Держкомтелерадіо Олегом Наливайком в наступному випуску «Прес-клубу» «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати