Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відродження традиції витинанки

Українська майстриня вразила кореспондентів Рейтер
29 листопада, 12:14
ФОТО REUTERS

Львівська художниця Олена Турянська у своїх роботах перетворює давнє українське мистецтво витинанки, але знайшла свій спосіб. У цій особливій техніці миеткиня створює декорації з паперу, які вважаються модерними шедеврами не лише в Україні, а й світі.

Що таке витинанка? Назва походить від слова «витинати», тобто «вирізати». Це орнаментальні прикраси житла, які вирізають ножем або ножицями силуетно або ж ажурно з білого та кольорового паперу. При виготовленні паперових витинанок використовували геометричний чи рослинний орнамент, інколи траплялися й зображення тварин, людей, предметів побуту та будівель. Папір складали в декілька разів: від двох до восьми.

— Я вирізаю діру. Діра — це ніщо! По суті, в мене «ніщо» тут є формотворчою складовою. Тобто, просто, без дірок, — це просто шмат паперу. Моє зображення проявляється нічим, воно проявляється дірками в папері. І цей момент мені, напевно, найбільше подобається, — говорить художниця в одному з інтерв’ю.

Саме цей процес створення вишуканого мистецтва і споглядали кореспонденти Рейтер, фіксуючи його на фото у студії мисткині у Львові. Адже роботи Турянської можна зустріти не лише в українських галереях, а й на мистецьких виставках Берліна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати