Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Якось не по-громадськи»...

Експерти «Дня» скептично оцінюють проект інтернет-телебачення Львівщини «Разом ТV»
21 жовтня, 06:42

У Львівській облдержадміністрації представили перше громадське інтернет-телебачення Львівщини «Разом ТV». Про це йдеться на офіційному сайті ЛОДА. Також у повідомленні зазначено, що президентом інтернет-телебачення є Володимир Маліновський, який очолює ГО «Разом», а мета проекту — створення позитивного ТБ, яке б надавало можливість кожному мешканцеві Львівщини долучитися до створення новин. «Особливо важливо, що завдяки телеканалу можна буде побачити трансляції сесій обласної, районних і міських рад, а також різноманітних заходів, які відбуваються у стінах органів влади на місцях. Трансляцію забезпечують студії, які вже працюють у Львові та Червонограді, планується відкриття 28 корпунктів у населених пунктах області. Всі працівники телебачення працюють на громадських засадах і є членами ГО «Разом», яка створена 2006 року й має осередки у всіх районних центрах області», — розповів на презентації Володимир МАЛІНОВСЬКИЙ.

Генеральний директор нового телеканалу Іван Федусь додав, що «на сайті «Разом ТV» уже є можливість проведення відеоконференцій та висвітлення новин  безпосередньо з місця подій». У подальших планах — радіо та громадський прес-центр.

На запитання про фінансову підтримку «Разом ТV» її керівник відповів: «Гроші наші з Іваном, а надалі ми будемо залучати всіх до цього проекту для надання благодійної допомоги і без права втручання у редакційну політику».

Участь у презентації взяв директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю ЛОДА Дмитро Посипанко, який наголосив, що обласна адміністрація вітає всі ініціативи громадськості, скеровані на розвиток громадянського суспільства: «Я особисто обіцяю, що буду лобіювати виділення коштів із обласного бюджету на діяльність телеканала» (dyvys.info).

«День» поцікавився думкою експертів щодо зазначеного проекту.

«НІЧОГО СПІЛЬНОГО З ГРОМАДСЬКИМ МОВЛЕННЯМ»

Отар ДОВЖЕНКО, медіа-експерт:

— Я нічого не чув про цей проект раніше й не можу реагувати на нього без агресії. Безперечно, це не має нічого спільного зі справжнім громадським мовленням. Це черговий приватний проект онлайн-телебачення, який, з огляду на наміри транслювати сесії місцевих рад, обіцяє перетворитися на нікому не цікаву провінційну нудотню. Про цих людей я ніколи не чув і не знаю, які вони професіонали. Є підозра, що проект має політичний бекграунд і політично-піарні цілі, хоча стверджувати цього не можу. Але це дискредитація самого поняття громадського мовлення. Приватні ініціативи — це чудово, але при цьому, якщо створені приватними ініціативами ЗМІ, — вони є приватними. Не несуть відповідальності перед суспільством, не зобов’язані дотримуватися ніяких моральних і етичних кодексів, не є підконтрольними суспільству. Чи потрібні такі ЗМІ Україні? Вони в нас уже є у величезних кількостях, тільки їх раніше не називали громадськими.

«Є ЗАПИТАННЯ ЩОДО КОНТЕНТУ...»

Ігор ГУЛИК, головний редактор «Львівської газети»:

— Я, звісно, не утаємничений у подробиці нового проекту. Але навіть скупі повідомлення, які з’явилися у місцевих ЗМІ, провокують на певні роздуми, ба більше, на сумніви.

По-перше, на яких підставах використано бренд «Разом»? Наскільки мені відомо, кілька років тому під цим брендом готувався доволі серйозний телевізійний проект, за яким стояли зовсім інші люди. Він був, на жаль, провальним.

По-друге: довільне трактування ініціаторами проекту терміну «громадське телебачення». Адже знано, що у всьому світі такі медіа-структури створюються за бажанням громадськості  й функціонують на кошти платників податків. Таким чином, гарантовано незаангажованість мовника, контенту, його незалежність від рекламодавців та «політичного даху».

По-третє: контент. Ініціатори проекту акцентують на тому, що майбутній ресурс висвітлюватиме діяльність обласної, міської рад. Це, звісно, чудово, але... Сюжети із сесійних зал, — що обл-, що міськради, — з’являються у новинних блоках усіх місцевих телеканалів. Ба більше, свого часу Львівська обласна рада виділила неймовірні кошти (якщо не помиляюся, 7 млн грн) на потреби «Львів-ТБ». Із благим наміром використати цей медійний майданчик для висвітлення власної діяльності. Де поділися ці кошти, бо досі я особисто щось не зауважив активності комунального телеканала?

І ще одне запитання про контент. Якщо ми вже позиціонуємо себе «громадським телебаченням», то чи була бодай спроба дослідити — що саме хочуть дивитися наші потенційні глядачі на їхньому каналі? Сумніваюся, що серед глядацьких пріоритетів є звіти чи прямі трансляції з сесій рад будь-якого рівня.

Тепер щодо коштів. Сумнівно, щоб два діячі, заявлені як інвестори майбутнього медіа-ресурсу, змогли уповні профінансувати те, про що вони говорили на презентації. А саме — сучасну студію, знімальну, звуко-, світло— та монтажну техніку, повноцінну діяльність регіональних кореспондентських пунктів, прямі включення etc. Мій давній телевізійний досвід чомусь підказує, що це — непідйомні речі навіть для столичних багатіїв. Хоча... Я не звик зазирати у чужі кишені.

Хай там як, але поява нового медіа-ресурсу в нашому місті завжди тішить. Надто вже багато втрат зазнала львівська журналістика за останні часи. Хоча, як на мене, нове мало б поставати цілком прозоро, без жодних підстав для сумнівів, і, головне, — бути не одноразового використання. На виборах, до прикладу...

«ГРОМАДСЬКЕ ТБ — НЕ ТРАНСЛЯЦІЯ СЕСІЇ ОБЛРАДИ»

Остап ДРОЗДОВ, автор і ведучий політичної програми «Прямим текстом» телеканала ЗІК (Львів):

— Можу хіба щиро усміхнутися... Боюся навіть питати: а ці люди взагалі-то розуміють значення і суть словосполучення «громадське телебачення»? Засновники «Разом TV» можуть бути прекрасними людьми, натхненними, чесними, порядними, енергійними і так далі. Ну, але ж це профанація! Не можна називати громадським телебаченням утворення, в яке маловідома в професійних колах людина вклала свої приватні гроші. Не можна громадським телебаченням називати проект, презентація якого відбулася у стінах ОДА за присутності начальника департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю. Мені просто по-людськи цікаво: невже ініціатори «Разом TV» не розуміють, що все це — просто насмішка над украй серйозною ідеєю громадського мовлення, над якою наша професійна спільнота вже б’ється не перший рік?

Ну, і головне — контент. Якщо під громадським телебаченням мати на увазі онлайн-трансляції всіх можливих сесій (обласних і районних), на яких депутати будуть піаритися прямо в камеру, то я краще помовчу... Інвесторам «Разом TV» потрібно відкрито позиціонувати себе як «нове телебачення», «позитивне телебачення», «народне телебачення»,  але ніяк не громадське. Тому що шукати покровительство в особі губернатора, чи обласного спікера, чи місцевих партій — це, даруйте, якось не по-громадськи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати