Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Жест» пам’яті

У Лівані вшанували жертв минулорічного вибуху у Бейруті
06 серпня, 08:51
ФОТО REUTERS

Статуєю, що відображає «Бейрут у його печалі та шрамах»,  ушанував пам’ять жертв торішнього вибуху в столиці Лівану місцевий архітектор Надім Карам. Скульптура гігантської кутастої фігури, виготовлена з уламків від вибуху в порту, була відкрита на місці події в понеділок, інформує Reuters. При цьому агентство відзначає, що вона викликала підтримку одних, але так само гнів інших ліванців, які вважають, що справедливість має настати раніше, ніж поява меморіалів.

Витвір мистецтва отримав назву «Жест». Його автор, архітектор і художник, житель Бейрута Надім Карам, каже, що хоче таким чином прагне віддати належне сім’ям жертв вибуху. Його фінансували низка приватних компаній. «У вас є гігант із попелу, шрами міста та шрами людей, які ще не зажили», — сказав Карам, додавши, що сподівається, що сім’ї тих, хто загинув, сприймуть скульптуру позитивно.

Нагадаємо, минулоріч унаслідок вибуху в порту в Бейруті загинуло понад 200 людей, тисячі отримали поранення, а великі частини міста були зруйновані.

Деякі родичі потерпілих були присутні на події у понеділок, ідеться в повідомленні агентства. Зокрема 46-річний Джозеф Чартуні, архітектор, який втратив матір унаслідок вибуху, зазначив:  «Якщо це незалежні компанії, які підтримують проєкт і втілюють його протягом семи-восьми місяців ... я, безумовно, підтримую». Але інші, як уже зазначалося, заявили, що не повинно бути вшанування пам’яті без відновлення справедливості. У соцмережах навіть виникла кампанія з осуду діяльності Надіма Карама. Серед аргументів опонентів — цей вибух поки не слід розглядати як спогад. Митець зі свого боку наголосив на власній аполітичності.

А безпосередньо в річницю трагічної події, 4 серпня, у Бейруті відбувалися молитви за жертв та демонстрації мешканців, які досі перебувають у жалобі та вимагають справедливості. Через рік після вибуху, спричиненого величезною кількістю аміачної селітри, яка протягом багатьох років зберігалася в порту, жоден високопосадовець досі не притягнений до відповідальності, що обурило багатьох ліванців, тим паче що їхня країна переживає фінансовий крах. Розслідування вибуху пробуксовує, тому що у проханні допитати вищих політиків та колишніх чиновників відмовлено, ідеться в повідомленні Reuters. Тим часом президент Франції Еммануель Макрон, який очолив тиск Заходу щодо реформ у Лівані, заявив, що його лідери заборгували людям правду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати