Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чим ласували фани під час Євро-2012?

Іноземним уболівальникам у Львові припали до смаку традиційні українські страви
22 червня, 00:00

Про це «Дню» розповіли працівники львівських ресторанів Оксана Задорожна та Олена Виноградська. За словами пані Оксани, великий попитмали наші фірмові ковбаски та бігус, кров’янка та картоплянка, флячки (густий суп із рубців) і гуляшова зупа, галицький борщик ті кармонадля (великий шматок смаженої телячої вирізки), а ще — голонка (так називають на Львівщині свинячу рульку). І, поза сумнівом, — деруни та вареники.

«Для чемпіонату ми підготували спеціальну пропозицію — фан-меню, — розповідає Оксана. Задорожна. — Але в меню ми включили не традиційні європейські страви, зрозумілі для вболівальників, а страви регіональної кухні, — хотіли, щоб у Львові вони скуштували саме нашу кухню.На мою думку, вгадали».

Варто зазначити, що на час чемпіонату львівські ресторани перейшли на цілодобове обслуговування фанів. «Кого в нас тільки за ці дні не було: єгиптяни, німці, поляки, португальці, данці, австрійці, в’єтнамці...» — розповідає ресторатор Вардкес Арзуманян. Із напоїв найбільший попит мали, звісно ж, пиво, яке дуже смакувало іноземцям, про що засвідчили записи в книжках відгуків: «Tastiness», «How delicious!», «Schmackhaft!». А про українські страви вболівальники відгукувалися «Eat with pleasure!» («Їли із задоволенням». — Т.К.). Для того, щоб продемонструвати реальні апетити вболівальників, наведу кілька цифр. У одному з ресторанів є фірмова страва «Метрова ковбаса» — її фани з’їли 150 метрів; кармонадлей — понад 500 порцій; голонки — близько 200 кілограмів. А для тих, хто захоче приготувати фан-меню в себе вдома, кілька рецептів від львівських рестораторів.

ФЛЯЧКИ (густий суп із рубців)

Популярна страва львівської кухні, яку не дуже часто готують у ресторанах, тому що вона потребує тривалого приготування. Готують її з волового шлунка, який попередньо відварюють до м’якості, змінюючи три-чотири рази воду.

Для приготування страви необхідно 1,2 кг відвареного волового шлунка, 150 г моркви, 75 г кореня селери, 75 г порею, 180 г цибулі, 120 г олії. Овочі нарізати соломкою, але не дрібно, спасерувати на олії. Варені шлунки нарізати соломкою завтовшки 1 см. У бульйон, що кипить (приблизно 2 літри) або воду покласти подрібнене м’ясо та тушковані овочі. Додати сіль, перець, майоран, імбир, мускат, лавровий лист, паприку солодку та гірку (за смаком), мелений духмяний перець. Під час кипіння «підтягнути» смаженим на маслі борошном. Варити десять хвилин. Традиційно флячки подають як першу страву. При подачі посипають тертим твердим сиром, часником та зеленню.

САЛАТ ЯЗИКОВИЙ ІЗ БУЖЕНИНОЮ

Для приготування п’яти порцій салату необхідно: язик варений — 150 г, буженина зі свиної шиї — 150 г, смажене куряче філе — 150 г, сир твердий — 100 г, квашені огірки або корнішони — 200 г, майонез — 180 г, хрін консервований — 50 г, 1 варене яйце, цибуля синя — 40 г, перець болгарський свіжий — 30 г, перець чорний — за смаком.

Із майонезу, потертого на дрібній тертці, яйця та хрону приготувати заправку. Язик, буженину та філе нарізати смужками, сир натерти на грубій тертці, огірки нарізати брусочками, перець та цибулю — соломкою. З’єднати заправку з підготовленими овочами та м’ясом, перемішати, заправити сіллю та перцем.

ПАЛЮШКИ

Так називають картопляні галушки, пальчики, кнедлики, кльоцки. Пропонують як самостійну страву зі шкварками, сиром, грибною підливою та як гарнір. Для приготування використовують відварену в мундирі картоплю, попередньо почищену та змелену на м’ясорубці. Для приготування потрібно 750 г картоплі, 200 г борошна, 50 г крохмалю, 2 яйця та сушений майоран.

З’єднати всі продукти, замісити картопляне тісто. Підсипати робочу поверхню борошном, розкачати з тіста валики завтовшки 1-1,5 см. Порізати ножем на палюшки завдовжки 4 — 5 см. Варити в підсоленому окропі, доки палюшки не спливуть на поверхню. Вибрати ситом та занурити в холодну воду для закалювання. Відцідити воду, змастити олією. Потім палюшки можна розігрівати на салі або на маслі. Смакують зі сметаною.

ЛЬВІВСЬКИЙ СИРНИК

Для приготування сирника потрібно 500 г сиру (однорідного, двічі пропущеного через м’ясорубку або подрібненого у блендері), 4 яйця (відокремити білки від жовтків), 150 г цукру, 100 г вершкового масла, цедра з одного лимона, пригорща родзинок, 1 ст. л. манки. Для приготування глазурі беремо 1 ст.л. вершкового масла, 2 ст. л. цукру, 2-3 ст. л. сметани, 2 ст. л. какао. Жовтки збити з цукром до однорідного стану. У великій мисці з’єднати сир, масло, родзинки, цедру і манку. Додати масу з жовтків і цукру. Змішати міксером сирну масу до однорідного стану. В окремій мисці збити білки, перекласти в сирну масу й акуратно змішати ложкою до повного з’єднання білкової маси із сирною. Змастити форму маслом, прокласти пергаментним папером, обсипати манкою. Зайву манку струсити. Вилити у форму сирну масу й випікати в розігрітій до 190 градусів духовці до години. Якщо сирник почне завчасно темніти, прикрити фольгою й продовжити випікати. Готовий сирник дістати з духовки, дати охолонути у формі, а потім витягти, акуратно перекинувши на дошку або велику тарілку.

Приготування глазурі: поєднати в каструльці всі інгредієнти й залишити на маленькому вогні, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру.

Готовий сирник, що вистиг, покрити гарячою (!) глазур’ю, акуратно розподіливши по поверхні та з боків, розрівняти лопаткою. Поставити сирник в холод як мінімум на 4—5 годин, краще — на ніч.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати