Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європейський буковинець

Чернівецький художній музей представив живопис Константіна Флондора
19 листопада, 00:00

У листопаді відвідувачі Чернівецького художнього музею познайомилися з живописом та фотографією одного з відомих європейських митців румунського походження Константіна Флондора. Художника в певному сенсі можна назвати справжнім буковинцем.

Домнул Константін — нащадок видатного буковинського художника першої половини ХХ ст. Миколи Івасюка.

До речі, саме творчість Івасюка надихнула автора нинішньої виставки. Він почав малювати ще в дитинстві.

На виставці представлено й копію з роботи М. Івасюка «Портрет матері художника Клаудії Івасюк» 1919 р., оригінал якої зберігається в родині митця.

Народився майбутній художник також у Чернівцях 1936 року. Щоправда, після приходу на Буковину радянської влади його родина змушена була емігрувати до Румунії.

Тож фахову освіту Константін Флондор одержав уже в Румунії, в Інституті мистецтвознавства ім. Ніколає Грігореску. Після закінчення навчання художник займався педагогічною діяльністю в Румунії та Німеччині.

Паралельно з викладацькою діяльністю митець активно займався живописом і художньою фотографією та впродовж свого творчого шляху презентував власні твори в багатьох європейських країнах.

Завдяки персональним виставкам та участі в колективних експозиціях, пленерах, бієналє та трієналє творчість румунського художника здобула численні схвальні відгуки від провідних мистецтвознавців Європи й Румунії.

Окремою і дуже важливою сторінкою його творчого життя є членство та участь у заснуванні мистецьких гуртів «1+1+1» (1966—1969 рр.), «Сігма» (1969—1981 рр.) та «Пролог» (з 1985 р.), в яких він разом з однодумцями втілював у життя власні творчі методи і принципи.

На виставці представлені живописні роботи Константіна Флондора та фотокомпозиції, виконані як самим автором виставки, так і «позичені» з родинного архіву.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати