Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Магія кольору Одарки Киселиці»

Цього року минуло 100 років від дня народження відомої буковинської художниці, учениці знаного чеського портретиста Вечіслава Нєхліби
18 травня, 00:00

Цього року на Буковині відзначають 100-річчя від дня народження відомої буковинської художниці, одного з корифеїв регіонального мистецтва Одарки Киселиці. Ім’я мисткині широко відоме не лише в Чернівецькій області, а й далеко за її межами. Тому низка культурно-масових заходів, присвячених ушануванню таланту Одарки Іллівни, які відбулися в її рідному Берегометі та, власне, в самих Чернівцях, логічно завершилася персональною виставкою мисткині в Чернівецькому художньому музеї — закладі, який на сьогодні має найбільшу колекцію її творів.

Майбутня художниця народилася на початку квітня 1912 року в селі Берегомет Вижницького району, в самому серці буковинських Карпат. Вихована в інтелігентній родині педагога, з дитинства Киселиця захоплювалася народним мистецтвом, особливо писанкарством. Враження від спілкування з мальовничою карпатською природою та народним мистецтвом втілилися згодом у її самобутніх живописних полотнах.

Потяг до навчання і захоплення мистецтвом привели Одарку в Чернівці, до майстерні відомого чернівецького художника Пантелеймона Видинівського. Він побачив у дівчинці самобутній талант і порадив батькам відправити її на навчання до професійного мистецького закладу. 1930 року Одарка вступила до Празької академії мистецтв, яку успішно закінчила 1939 року. В академії вона навчалася у майстерні відомого чеського портретиста Вечіслава Нєхліби.

Із 1949 року художниця жила і працювала в Чернівцях. Свої мистецькі уподобання вона втілювала в портретах, натюрмортах і краєвидах. Стилістична манера Киселиці увібрала в себе досягнення європейського мистецтва ХХ століття, які Одарка вдало поєднувала з народними традиціями. Головною особливістю і найвищим досягненням художниці є розкриття багатства кольору з акцентуванням на його декоративних властивостях.

1954 року художниця вступила до Чернівецького відділення Спілки художників СРСР. Проте справжнє визнання прийшло до Киселиці тільки наприкінці її життя. 1988 року відбулася її перша персональна виставка в Чернівцях, а пізніше були проведені й інші виставки: у 1992, 1996, 1997 роках — також у Чернівцях, 1997-го — в Сучаві (Румунія) та Києві (Національний художній музей). Після смерті мисткині (1999 р.) експозиції її творів відбулися у Вижниці (2003 р.) і в Чернівцях (2007 р.). Крім цього, 1996 року художниця здобула обласну премію ім. С. Воробкевича, а 1997-го — звання Заслуженого художника України.

Картини Одарки Киселиці зберігаються сьогодні в Чернівецькому художньому, Чернівецькому краєзнавчому музеях, у численних приватних колекціях.

Виставка, яку презентував цієї весни для всіх шанувальників мистецтва Чернівецький художній музей, має назву «Магія кольору Одарки Киселиці», в її експозиції представлено 36 живописних і 10 графічних творів із фондів ЧХМ та приватних зібрань, публікації, листи, родинні світлини з архіву художнього музею.

Музей також планує видання двомовної книжки про творчість Одарки Киселиці, утім чекає на надходження коштів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати