Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Ужгороді лебеді вивели потомство посеред житлового району

Аби птахам не нашкодили, представники ініціативної групи «Кірпічка» поширили в соціальних мережах і встановили біля місця гніздування особливий «лист»
24 травня, 15:15
ФОТО АВТОРА

Гніздо на озері Кірпічка птахи звели ще на початку квітня. Розмістивши його на відстані одного-двох метрів від берега у старому очереті, лебеді неабияк здивували містян. Небайдужі переймалися, аби парі вдалося висидіти потомство і їм ніхто не завадив. Тому новину про гніздо місцеві мешканці старалися надто не поширювати, а екологи, журналісти й адміністратори популярних груп у соціальних мережах навіть негласно домовилися про те, що сприятимуть тому, аби приємна звістка залишалася без надмірної уваги. Все змінилося 18 травня, саме з цього дня озером почали плавати сіренькі красені. Звістка про чотирьох лебедят поширилася містом дуже швидко, в гості до птахів почали ходити цілими родинами з усіх куточків обласного центру.

Аби птахам не нашкодили, представники ініціативної групи «Кірпічка» поширили в соціальних мережах і встановили біля місця гніздування «Лист лебедят». Це перелік правил, яких слід дотримуватися, коли приходять милуватися родиною. Зокрема, в листі йдеться про те, що птахів не можна годувати хлібом і солодощами, вони бояться галасу та натовпу, до них не можна підходити з собаками, біля них не можна смітити. Лист, написаний від імені маленьких лебедят, швидко став популярним у соціальних мережах, люди читають його на озері й дотримуються рекомендацій.

Нагадаємо, що озеро Кірпічка розташоване в парку Перемоги, посеред густонаселеного житлового району. Тривалий час територія довкола озера перебувала в оренді, її мали намір забудувати, посилаючись на те, що озеро зміліло і скоро геть висохне. У ситуацію втрутилися місцеві мешканці, які почали відвойовувати зелену територію. Природа підтримала містян: на акваторії «безперспективного» озера з’явилися кілька нових виводків каченят, водяних лисок, а зараз і родина лебедів. Також в озері водяться чимало риб, черепахи, вужі, а поряд гніздяться фазани. Влада міста пообіцяла, що територію озера залишать зеленою зоною, а на благоустрій паркової частини готові надати півмільйона гривень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати