Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому київський суд ухвалив рішення на користь Росії?

Володимир ФЕСЕНКО: «Заради війни з Юлією Тимошенко...»
21 вересня, 00:00

Досить сенсаційне рішення ухвалив днями український суд. Він зобов’язав Україну заплатити Росії борги в розмірі 3 млрд 113 млн грн корпорації ЄЕСУ. Хоча раніше щодо цього міністр юстиції Олександр Лавринович уже заявляв, що держава не повинна платити за приватні борги. Тим більше юридично оформлених державних гарантій боргу ЄЕСУ не існує.

Нагадаємо, наразі в Харкові триває суд над Тимошенко, яку звинувачують у фінансових зловживаннях корпорації ЄЕСУ і завдання державі збитків.

Коментувати рішення Господарського суду Києва самі учасники процесу, як із української, так і з російської сторін, відмовилися. А в опозиції зазначили: «Це брудна виборча технологія». На думку Олександра Турчинова, після виборів апеляційна чи касаційна інстанції скасують рішення. Під час виборчої кампанії, стверджує опозиціонер, це потрібно для того, щоб обливати брудом Тимошенко.

У російський опозиції вважають цю справу спецоперацією українського й російського президентів. «Путінові дуже незручно, що Тимошенко сидить за угоду, яку вона 2009 року підписала разом із ним, — сказав в інтерв’ю Радіо «Свобода» Борис Нємцов. — Тому ув’язнення Тимошенко за газовий контракт його не влаштовує: коли він — у Кремлі, а вона — у харківській тюрмі. Якщо Тимошенко засудять за ці борги, а за контракт із газом реабілітують, то Путін буде задоволений. Я думаю, вони домовилися про це з Януковичем, це їхня спільна спецоперація».

Приклад рішення Господарського суду Києва демонструє, що в український політиці всі засоби прийнятні. Це підтверджує в коментарі «Дню» політолог Володимир Фесенко.

«Рішення суду означає лише одне: у сторони обвинувачення у «справі ЄЕСУ», спрямованій проти Юлії Тимошенко, з’являється вагомий юридичний, матеріальний аргумент, — каже Володимир Фесенко. — Тобто рішення суду про матеріальні збитки, які виникли внаслідок дій Тимошенко. Тепер у «справі ЄЕСУ» з’являються серйозні аргументи, навіть є конкретна цифра. Заради війни з Юлією Тимошенко держава має заплатити росіянам майже 400 млн дол. Гадаю, що через певний час нинішнє рішення буде оскаржене. У даному разі мова йде про певну юридичну комбінацію в інтересах Генеральної прокуратури, яка є стороною звинувачення. Це схема, яку вони розіграли, щоб їм було легше на процесі у «справі ЄЕСУ». Щодо залучення російської сторони. Формально це Міністерство оборони Росії, але ж ми розуміємо, що цій справі вже багато років і жодної судової перспективи вона не мала. Чому саме тепер вона виникла? Тому що треба було використати цей аргумент проти Тимошенко».

Найгірше в цій ситуації те, що суд як окрема гілка влади є інструментом у боротьбі політичних опонентів. Відсутність же бажання як у нинішніх, так і попередніх керівників держави встановити в країні нормальні правила наражає кожну наступну владу на небезпеку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати