Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нацбанк хоче бути незалежним

27 грудня, 00:00

Остання у році, що минає, прес- конференція у Національному банку України стала водночас і першою для нового глави НБУ Сергія Тігіпка. Як і слід було чекати, новопризначений керівник центробанку на всі запитання відповідав максимально обережно.

Мабуть, найбільший інтерес становив його погляд на курсову політику НБУ у зв’язку з тим, що напередодні Президент України висловився про завищення курсу гривні щодо долара. За словами С. Тігіпка, «швидких змін у курсовій політиці не буде». Якщо вони і стануться, відзначив він, то населення дізнається про це завчасно. Глава НБУ повідомив про намір найближчим часом провести дискусії з цього питання з промисловцями (на рівні УСПП) і з керівниками комерційних банків. Нинішню курсову політику НБУ він назвав «доволі жорсткою», однак, на його думку, вона приносить «досить корисні результати»: «У нас є стабільність, і ми повинні навчитися нею дорожити». С. Тігіпко вказав на зростаючу довіру громадян до банківської системи і вказав, що «це не хотілося б втратити». Глава Нацбанку позитивно оцінив закладений у держбюджеті-2003 середньорічний курс 5,48 грн./$1, оскільки для України прийнятним є рівень інфляції 3—5% на рік, характерний для країн Євросоюзу.

Що ж до взаємодії НБУ з урядом, то центробанк, за словами С. Тігіпка, готовий іти назустріч Кабміну в усьому, що пов’язано з підтримкою економічного зростання. Однак зауважив: «Тільки за умов стабільної гривні, стабільних цін таке зростання сьогодні можна забезпечити». С. Тігіпко підтвердив позицію свого попередника Володимира Стельмаха відносно неможливості поповнення бюджету за рахунок прибутків НБУ. «Ми не зможемо перерахувати ці гроші, якщо їх у нас не буде у разі тієї зваженої політики, яку ми маємо провести. Це не комерційний банк, який повинен заробляти», — підкреслив він.

Глава НБУ вважає практично закритою тему облігацій «Газу України». За його словами, Нацбанк не буде повертатися до обговорення можливості купівлі облігацій «Газу України», оскільки рада НБУ раніше вже прийняла рішення про те, що така операція непридатна для Нацбанку. С. Тігіпко запевнив, що НБУ не чинитиме тиск на комерційні банки з метою купівлі ними державних цінних паперів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати