Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Об’єднання понад усе

24 січня, 00:00
Учора лідер Української республіканської партії «Собор» (що входить до Блоку Юлії Тимошенко) Анатолій Матвієнко і лідер Українського народного руху («Наша Україна») Юрій Костенко підписали звернення до голів усіх національно-демократичних партій із закликом «переступити через амбіції лідерів і внутрішні розбрати, об’єднатися в єдину і могутню команду». Текст звернення було розповсюджено на проведеній з цієї нагоди прес- конференції. Вибори 2002 року показали, відзначалося у ньому, що блок Віктора Ющенка «Наша Україна» і БЮТ спільно отримали майже третину голосів громадян України: «Такий результат дозволяє сподіватися на перемогу узгодженого кандидата націонал-демократів на президентських виборах 2004 року». Судячи із заяв А. Матвієнка, «Собор» вирішив розпочати об’єднавчий процес із себе. Він також повідомив про те, що УРП «Собор» в даний момент проводить також переговори про об’єднання з партією «Батьківщина» (лідер Юлія Тимошенко). А. Матвієнко також підкреслив, що строків об’єднання УНР і УРП «Собор» поки не визначено, і після проведення їхніх партійних з’їздів буде розпочато процес переговорів, де розглядатимуть технологію такого об’єднання. Однак у бесіді з кореспондентом «Дня», що відбулася після прес-конференції, лідер УРП «Собор» був набагато реалістичнішим. Зокрема, стосовно перспектив зближення «НУ» і БЮТ, а також висунення ними «узгодженого кандидата» на майбутніх президентських виборах...

— 8 жовтня минулого року в інтерв’ю «Дню» ви виступили поборником ідеї об’єднання БЮТ та «Нашої України» на «одній орбіті». А сьогодні говорите про об’єднання лише окремих складових обох блоків — УРП «Собор» та Українського народного руху. Що це означає? — У Блоці Тимошенко дієвими є тільки дві політичні сили — «Батьківщина» і Українська республіканська партія «Собор». Остання і робить крок до об’єднання. І хочa він ініційований не всім блоком, сприймається досить серйозно. Такий місток є першим кроком у бік реалізації ідеї, про яку я говорив у інтерв’ю «Дню». На мою думку, об’єднання обох блоків націонал-демократичного спрямування необхідне перш за все для України, а не для Тимошенко і Ющенка. — У зверненні до голів націонал-демократичних партій України, підписаному вами та лідером УНР Ю. Костенком, йдеться про необхідність висунення узгодженого кандидата від націонал-демократів на президентських виборах 2004 року. Хто ж у разі об’єднання стане «обранцем долі»? — Не варто поспішати. Зараз основне — об’єднати команду. І Ющенко, і Тимошенко як виразники команди мають задекларувати свою готовність до такого об’єднання. Лише у такий спосіб можна буде реально визначатися, хто в цій ситуації — найкращий кандидат. Це не означає, що він буде найрозумнішим або найавторитетнішим. Чому ми скидаємо все на «месію», на особистості, під які облаштовуємо всі політичні партії? Змінімо логіку.

— Якщо об’єднання БЮТ та «Нашої України» через, скажімо, амбіції їхніх лідерів все-таки не відбудеться, УРП «Собор» продовжить об’єднавчий процес із УНР самостійно? — Думаю, відносно послідовності партії «Собор» не може бути жодних застережень. Ми йдемо на об’єднавчий процес і будемо послідовними. Я в цьому переконаний, це моє життєве кредо. Навіть окремо від блоку (Блоку Юлії Тимошенко. — Ред. ) я піду на об’єднавчі процеси. Вважаю це значно важливішим, аніж перебування у складі будь-якої команди, на будь-якій посаді. — Ви припускаєте можливість висунення єдиного кандидата від опозиційної «четвірки»?

— Єдиного кандидата від «четвірки» не буде ніколи. Може бути тільки узгоджена кандидатура. Якщо жодна з цих сил не протидіятиме решті, не висуватиме свого кандидата для розмивання електорату інших, — це вже буде перемогою. Можливо, представники опозиції і зможуть домовитися щодо узгодженої кандидатури у першому турі. Але для цього потрібно створити умови. Необхідно, щоб сьогодні прийшла людина, яка хоче демократизувати суспільство, детенізувати політику та економіку, змінити вектор руху в абсолютно зворотному напрямку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати