Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Петро ШУЛЯК: В Iраку гартується майбутнє нашої армії

26 грудня, 00:00
Нещодавно завершилася десятиденна робоча поїздка Головнокомандувача Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковника Петра ШУЛЯКА та групи офіцерів Головного командування Сухопутних військ до Республіки Ірак, де вже п’ятий місяць у складі багатонаціональних сил виконує завдання з підтримання миру та стабільності 5-та окрема механізована бригада. Залишаючи базовий табір українських миротворців в Аль-Куті, генерал-полковник Петро Шуляк буквально перед відльотом до Багдада поділився своїми враженнями про роботу в найчисленнішому українському контингенті за кордоном та відповів на запитання військових журналістів миротворчого з’єднання.

— В історії миротворчої діяльності України ви перший з вищого керівництва Збройних сил України, хто протягом третини місяця працював у найгарячішій точці земної кулі разом з підлеглими-миротворцями. Поділіться враженнями від побаченого.

— За цей час нашій групі представників Головного командування Сухопутних військ, Генерального штабу Збройних сил України вдалося вивчити стан справ у з’єднанні, побувати буквально на всіх блок-постах, у місцях виконання завдань нашими підрозділами, серед них на ділянці державного кордону Іраку з Іраном в місцях дислокації окремих підрозділів в Ес-Сувейрі та Аль-Хайї.

Упродовж відведеного часу мені вдалося побачити все: і людей (як під час виконання бойових завдань, так і в моменти короткого відпочинку), і ретельно вивчити питання матеріально-побутового забезпечення. В цілому я задоволений роботою бригади й тим, як наші хлопці виконують завдання з підтримки порядку та миру на іракській землі.

— Чи відчули ви якусь відмінність наших «іракських» миротворців від військовослужбовців в Україні?

— Я зустрів загартованих, відповідальних військовослужбовців, що розуміють завдання, які стоять перед нашим контингентом. Це дійсно професіонали й справжнє майбутнє нашої армії.

Завдання, які стоять перед миротворчим контингентом, різнобічні. Адже це не тільки несення служби на блок-постах, конвоювання вантажів, патрулювання вздовж кордону. Велику роботу проводить командування бригади, особливо її командир генерал-майор Сергій Безлущенко, який, окрім відпрацювання бойових завдань, працює над встановленням і налагодженням контактів з місцевим керівництвом, з місцевими жителями. Хочу сказати, що між ними знайдено порозуміння того, для чого ми перебуваємо на цій землі.

— Деякі засоби масової інформації розповсюджували інформацію про низький морально-психологічний стан особового складу українського миротворчого з’єднання. Що побачили ви?

— Настрій у людей чудовий. Моральний дух високий. Підтвердженням є те, що 486 чоловік, а це трохи більше 30% від чисельності нашого контингенту в Іраку, виявили бажання продовжити службу ще на півроку. Думаю, що це наслідок того, що люди відчувають відповідальність, розуміють своє призначення, розуміють те, що тут вони представляють нашу державу — Україну.

— Чи працювали ви над питанням наступної ротації?

— Незабаром відбудеться ротація нашого контингенту. Цьому ми приділили значну частку своєї роботи. Адже замінити величезний контингент не так просто. Це тільки 40 літако-рейсів, багато вантажів, багато техніки. Процес важкий, тому нам на місці довелося з’ясовувати всі деталі, щоб організовано провести цю ротацію.

Підготовка до ротації спланована, люди розуміють, як, що й коли робити. Залишається на місці, в Україні, ретельно підготувати шосту бригаду на заміну п’ятій.

У цілому я отримав величезне задоволення від спілкування з людьми, з якими зустрічався в місцях виконання завдань. Я пишаюсь своїми підлеглими та щиро їм вдячний за їхню солдатську роботу.

— А як оцінює роботу наших військових вище керівництво багатонаціональних стабілізаційних сил в Іраку?

— Я був присутнім при зустрічі міністра закордонних справ нашої держави Костянтина Грищенка з Полом Бремером. На ній була дана висока оцінка нашим миротворцям.

Також під час двох зустрічей з керівництвом багатонаціональної дивізії «Центр-Південь» в Аль-Куті та Вавилоні нашому контингенту була дана найвища оцінка. Командир дивізії, до складу якої входить наша бригада, генерал-майор Анджей Тишкевич прямо заявив: «Я щасливий, що в моєму підпорядкуванні є така бригада, як українська».

P.S. У той же день, 19 грудня, в Багдаді Головнокомандувач Сухопутних військ Збройних сил України, генерал-полковник Петро Шуляк зустрівся з командувачем Коаліційних сил в Іраку генералом Санчесом. Під час зустрічі було обговорено деякі проблеми щодо забезпечення ротації українського з’єднання, завершення облаштування табору в Ес-Сувейрі та певних об’єктів в Аль-Куті. За десять діб перебування в Іраку та ознайомлення з роботою українського миротворчого контингенту гелікоптер, який перевозив генерал-полковника Петра Шуляка та членів робочої групи Головкомату Сухопутних військ, був двічі обстріляний зі стрілецької зброї. За цей же час українськими миротворцями було затримано 455 порушників правопорядку, режиму охорони об’єктів та перетину ірако-іранського кордону, вилучено 10 автоматів Калашникова різних модифікацій та 311 набоїв до них, 6 пістолетів, 300 грамів пластиду, 2 снаряди до гранатомета, 6 мінометних мін. Тільки 19 грудня миротворцями було перевірено на блок-постах 669 автомобілів та 1996 осіб, 24 з яких було затримано. А саперами знайдено та знищено 184 протитанкові міни типу «VS-1.6», 42 протипіхотні міни типу «ПМН» та 50 освітлювальних мін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати