Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знайдено партію, яка висуне Кучму кандидатом на президентських виборах. Це СДПУ(о)

09 квітня, 00:00

Згідно з новим Законом про вибори президента кандидатів можуть висувати політичні партії або вони можуть самовисуватися. Президентська гонка стартує вже 12 травня і тому запитання: «хто кого висуне», стає актуальним. Висунення стане першою «заявкою» кандидатів, продемонструє сили, які підтримають їх у подальшій кампанії, тощо. Особливий інтерес викликає висунення нинішнього Президента — яка з партій ризикне взяти на себе цей «почесний обов'язок»? Дещо раніше «День» провів невелике опитування на цю тему, отримавши наступні прогнози:

Дмитро ТАБАЧНИК, позафракційний, екс-голова адміністрації Президента Кучми:

— Думаю, що Л. Кучму висуватиме цілий спектр політичних партій. Починаючи від Народно-демократичної, Аграрної, Партії зелених... Я думаю, що буде сформований цілий блок політичних партій, громадських об'єднань, рухів, які будуть підтримувати діючого Президента.

Леонід КРАВЧУК, перший президент України:

— Думаю, що висунуть і партії, і громадські організації, і трудові колективи. Серед партій, можливо, висуне Народно-демократична — там більшість за це. Буде це розглядатися і в Соціал-демократичній партії (об'єднаній) — сподіваюсь, що проголосують за підтримку. Гадаю, це питання розглядатиметься, зокрема, на заводі «Південмаш». Я не думаю, що вони не висунуть людину, яка там працювала.

Володимир ФIЛЕНКО, перший заступник голови Народно-демократичної партії:

— Я не сумніваюся, що ряд політичних партій Кучму підтримають. Не виключено, що Ліберальна партія (призначення Щербання було сигнальним). Може підтримати партія Регіонального відродження. Прогнозно — СДПУ(о). Не виключено, що й наша партія, оскільки у НДП є багато людей, які займають державні посади і щодо них буде вжито відповідних методів і заходів адміністративного впливу на користь даної кандидатури. Але переважна більшість НДП на сьогодні виступає проти підтримки кандидатури Кучми. Але в цьому є парадокс нашої партії, коли партійна меншість може схилити з'їзд до прийняття рішення про підтримку Кучми. Прогнозно, це може закінчитися розколом.

Тепер Володимир Філенко може не хвилюватися (або хвилюватися менше). Позавчора в Закарпатті віце-спікер і лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук «легалізував» своє ставлення до чинного Президента, й настільки, що, судячи з телесюжету, навіть Кучмі стало незручно.

«Я як лідер хочу офіційно заявити, що зроблю все можливе для того, щоб переконати спочатку політраду, а потім і з'їзд висунути кандидатом від партії Л.Кучму. Я упевнений, що це вдасться», — цитує Медведчука Інтерфакс-Україна.

Причин для такої позиції у п. Медведчука багато, і не останнє місце серед них, на думку багатьох спостерігачів, займають причини комерційного характеру — пільги для «потрібних» підприємств і т.п. Для тих же, хто цікавиться тим, що відбувається в країні, заява Медведчука означає — тепер можна з упевненістю говорити про те, що «партія влади» без якихось там виборів, відставок урядів і іншого «демократичного лушпиння» тепер називається СДПУ(о), а не НДП. Задля справедливості зауважимо — це ще не остаточний результат і те, що механізми боротьби значно складніші, аніж прості вірнопіддані заяви. До речі, «перехід СДПУ(о) через НДП» було помітно вже давно. Свого часу «День» поцікавився у депутатів, чому СДПУ(о) називає «партією влади» і отримав наступні відповіді:

Олександр ЄЛЬЯШКЕВИЧ, «Громада»:

— Правильніше буде сказати, що ця партія на даному етапі виконує роль «партії влади». У нас немає однієї конкретної «партії влади». У певний період цю роль відігравали Аграрна партія та Народно-демократична. Нині — СДПУ(о). Потім — хтось інший. При позапартійному Президентові, який постійно хоче уникати відповідальності, це дуже зручна формула. Він шукає собі партію, яка готова під нього «лягти»; за певні можливості у фінансовому, ресурсному плані для конкретних комерційних структур — підтримувати на цьому відрізку часу діючого Президента. Насправді для Президента це дуже хистке становище. СДПУ(о) хоче бути «партією влади» при будь-якому Президентові. Їх не цікавить у принципі, хто буде Президентом. Кучма глибоко помиляється, що та чи інша «партія влади» буде його підтримувати на президентських виборах. І події в НДП — конкретний приклад. У політичної партії своє життя. Воно набагато довше, ніж політичне життя діючого Президента.

Олександр ЄМЕЦЬ, НДП:

— У нас влада має не прозорий політичний характер, а номенклатурно-клановий. Влада — це той, хто впливає на владні рішення. СДПУ(о), не як партія, а окремі особистості, є близькою до Президента. І за оцінками багатьох експертів, досить суттєво впливає на його рішення. Хоча це не зовсім «партія влади». Цьому терміну сьогодні відповідає бюрократично-чиновницький апарат зверху донизу. А СДПУ(о) — це клан або, щоб нікого не образити, група людей, яка в силу різних причин впливає на кроки Президента.

Борис АНДРЕСЮК, СДПУ(о):

— Хто нас так називає? Ви самі, журналісти, й називаєте. Я так не вважаю. Жодного представника СДПУ(о) немає при владі. У нас немає представників в уряді, є люди, які мають сильні позиції в бізнесі, інформаційному просторі, але це їхній власний розум, сили, працездатність. До чого тут «партія влади»?

Пан Андресюк цілком має рацію — немає представників СДПУ(о) при владі, у той час, як влада у представників СДПУ(о) — є. І цей факт — один з найсумніших у нашій новітній еволюції. Для всіх очевидно, що реальна влада все більше «ховається» від народу і від відповідальності. У нашому випадку, за дії різноманітних «угруповань, пов’язаних із СДПУ(о)» відповідатиме ні в чому не винна партія, і цілком резонно припустити, що її політичне життя може припинитися після президентських виборів. Показово, що керівництво НДП не наважилося підтримати Кучму — воно знає ціну подібним заявам. Редакція пов’язує це передусім iз тим, що п. Матвієнко значно досвідченіший політик, аніж п. Медведчук...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати