Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Героєм року для мене став Ільмі Умеров»

29 грудня, 18:02
Фото з сайту "112 Україна"

В Україні триває війна на сході, й це є головним викликом для суспільства. На тлі певних позитивних кроків 2017-й запам’ятався, зокрема, «безвізом», частковим покращанням соціально-економічного рівня життя, успіхами на спортивній та культурній аренах; саме антитерористична операція та порушення прав людей в окупованому Криму стали в році, що минає, «маркерами» відчуття того, на яке майбутнє для країни спрямована політична та інтелектуальна еліти.

Традиційно ось уже понад 10 років «День» пропонує нашим читачам разом із нами підбити підсумки року, що минув, і дивитися в наступний. Експерти «Дня» вкотре зробили зріз часу нашого, без сумніву, історичного періоду, в якому українці випробовуються не лише на міцність, а й на спроможність виправдати згадану фразу, що прописана в паспорті держави.

Отже, наприкінці року наші автори, постійні читачі, партнери та експерти відповіли на три запитання, і в такий спосіб сформували «мозаїку» життя країни за 2017-й.

Переконані, вам цікаво буде з ними ознайомитися.

1. Чим рік, що минає, став для вас особливим?

2. Кого вважаєте героєм і антигероєм-2017?

3. 2017-го наша редакція відзначила 15-річчя Бібліотеки «Дня». Яку саме книгу з нашої Бібліотеки Ви б могли відзначити й рекомендувати іншим?


Олег БІЛЕЦЬКИЙ, ведучий програм «Завтра» та «В облозі» телеканалу «112 Україна»:

1. Важко виділити щось надзвичайне з-поміж великої кількості подій, які стались упродовж 2017 року. Надзвичайного було багато. Хтось скаже про набуття «безвізу»; хтось — про суперечки між антикорупційними органами; хтось — про прорив кордону. І кожен матиме рацію — так, саме цим нам запам’ятається рік. Але я би виділив інше — повернення до невирішених історичних питань між Києвом та Варшавою. Перш ніж давати оцінку та шукати шляхи вирішення, проблему треба визнати. Так, це є. І допоки відкрите питання існуватиме, воно буде придатним для політичних маніпуляцій. Попереду — велика кількість дискусій — як фахових, так і популістичних. Але не пройшовши цей шлях, наші країни не зможуть спільно рухатись вперед. У 2017 році ми визнали наявність проблеми. Сподіваюсь, у 2018 знайдемо і спосіб її вирішити.

2. Героєм року для мене став Ільмі Умеров. І не тому що він зазнав тиску від окупантів, не тому що в такому віці потрапив до в’язниці, і навіть не через те, що повернувся на волю, не змінивши своїх поглядів. Мені пощастило постояти поруч із цією людиною, і подивитись йому в очі. Це дуже сильна духовно людина. І на мене це справило враження. Тому — Умеров. Антигероєм року для мене став німецький виборець. І те, що саме він допустив появу правих популістів «AfD" (Alternative f?r Deutschland) — у Бундестаґу.

3. Рекомендую до прочитання збірку «Я свідок — записки з окупованого Луганська». Особливо тим, хто на Донбасі ніколи не бував, і тим, хто звідти походить. Потік офіційної і поточної інформації не дозволяє нам побачити ситуацію «зсередини». А бачити треба. Інакше нам так і не вдасться порозумітись.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати