Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Амбітний план Саркозі,

або Про орієнтири Франції до початку головування в G20 та G8
27 серпня, 00:00
НІКОЛЯ САРКОЗІ: ПРОВЕДЕННЯ САМІТІВ G8 І G20 У ФРАНЦІЇ ОБІЙДЕТЬСЯ ВДЕСЯТЕРО ДЕШЕВШЕ, НІЖ У КАНАДІ, ЯКА ВИТРАТИЛА В ЦЬОМУ РОЦІ НА ПОДІБНІ ЗАХОДИ 1 МЛРД. КАНАДСЬКИХ ДОЛАРІВ / ФОТО РЕЙТЕР

Глава Французької держави Ніколя Саркозі, схоже, намагається компенсувати падіння популярності в країні активною діяльністю на зовнішньополітичній арені. Вперше в світі про Саркозі заговорили, коли він у серпні 2008 року — а тоді Франція головувала в Європейському Союзі — зміг домогтися від Кремля підписання плану Саркозі-Медведєва, завдяки якому було зупинено наступ російських військ углиб території Грузії. Варто зазначити, що Росія так і не виконала всіх пунктів цього плану.

Нині ж Саркозі хоче підвищити свою популярність у ході майбутнього головування в G20 («Групі двадцяти») — в листопаді 2010, і G8 («Групі восьми») — з Нового року. Про свої досить амбітні плани він оголосив у своєму виступі на XVIII конференції послів Франції, які зібралися позавчора в Єлісейському палаці.

«Франція пропонує своїм партнерам амбітний план. Причому з упевненістю, що G20 («Група двадцяти») має специфічну вагу, легітимність і здатність прийняття необхідних рішень для надання необхідних імпульсів для будівництва майбутнього», — заявив Саркозі.

За його словами, амбітний план має стосуватися трьох головних питань: реформи світової грошової системи, контролю за функціонуванням ринку сировинних товарів і світового управління. За словами французького лідера, чимала робота була вже зроблена країнами G8 і G20 для подолання наслідків фінансової кризи 2008-го, однак не всі механізми були використані успішно. «Нещодавня криза євро наочно показала, що для забезпечення фінансової стабільності держави мають бути здатні швидко залучати значні суми для протидії бездумним спекуляціям на ринках», — наголосив Саркозі. Розробка багатосторонніх заходів, у тому числі — на базі МВФ, на його думку, стане «кращою страховкою» на випадок масового відпливу капіталів, особливо для тих країн, які більшою мірою залежать від зовнішніх джерел.

«Франція виступає за встановлення механізмів, які допомогли б уникнути зайвої нестійкості курсів валют, зростання диспропорцій, постійних пошуків вищих курсів країнами, що розвиваються, які зіштовхнулися з дуже сильним відпливом іноземних капіталів. Необхідно також серйозно замислитися над проблемою домінування однієї валюти в міжнародній грошовій системі», — заявив президент.

Саркозі запропонував провести в Китаї семінар за участю фахівців, щоб обговорити заходи щодо посилення антикризових механізмів і створення міжнародного резерву, виділеного «не однією лише країною».

«Нарешті, ми повинні знайти засоби краще координувати економічну й грошову політику великих економічних зон», — сказав президент. «Друге, над чим нам потрібно працювати, це нестабільність цін на сировинні товари. Це катастрофа. Досить подивитися, що відбувається із зерном», — заявив Саркозі.

На його думку, необхідно поширити регулювання фінансових ринків і на ці товари, зробити їх прозорішими. Що стосується ринку енергоносіїв, то Франція має намір наполягати на більш предметному діалозі між виробниками й споживачами, щоб уникнути коливання цін.

Торкаючись світового управління, Саркозі запропонував створити секретаріат «Групи двадцяти», щоб стежити за виконанням прийнятих на саміті рішень. На його думку, G20 також варто зайнятися питаннями розвитку й фінансування боротьби зі зміною клімату.

Франція, на відміну від США, більше вірить у дієвість G8, що останнім часом перебуває в тіні «Клубу двадцяти». За словами Саркозі, Франція вірить у майбутнє G8 і хоче змістити увагу цього об’єднання на питання безпеки й партнерства з Африкою. «G8 більшою або меншою мірою повинна залишатися задіяною на берегах Африки, — наголосив він, додавши: — ми повинні зробити все, щоб Європа та Африка йшли нога в ногу». До речі, на думку французького президента «наступний етап у Європі — економічний уряд, що охоплює 27 країн».

Саркозі також заявив, що в історії існують моменти, коли виникають коливання між кращим і гіршим. Тому, в притаманній йому манері, він продемонстрував рішучість діяти швидко відносно інших пріоритетів. А саме — продовжувати боротьбу з тероризмом уздовж кризової дуги від Пакистану до Малі, Афганістану, Ірану та Близького Сходу.

«Наші дії із забезпечення миру не повинні залежати від календаря або критики мас-медіа. Франція залишиться в Афганістані зі своїми союзниками на стільки часу, скільки буде потрібно», — заявив Саркозі.

Французький президент також звернув увагу на іранську ядерну загрозу. «Кожен знає про серйозні наслідки політики, що дозволяє Ірану продовжувати свій ядерний курс: це подальше розповсюдження ядерної зброї в регіоні, військова інтервенція — у будь-якому разі все це призведе до серйозної кризи. Якщо надійних угод досягти не вдасться, ізоляція Ірану лише посилиться. Перед посиленням загрози ми повинні організувати захист держав, які відчувають на собі цю загрозу», — зазначив французький президент. Він висловив надію, що в найближчі місяці буде досягнуто взаємоприйнятого рішення, Іран продемонструє, що поважає права та інтереси міжнародної спільноти.

Досить оптимістичною є заява Саркозі про те, що «мирна угода між ізраїльтянами й палестинцями, про параметри якої знає весь світ, може бути підписана протягом року».

Залишається почекати й побачити, як названі вище пріоритети французького президента будуть реалізовані й чи підвищать вони його популярність напередодні президентських виборів у 2012 році.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати