Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Черговий бліц-криг на НТВ

05 квітня, 00:00

Акція громадянської непокори, що проводиться журналістським колективом НТВ, ефектна у всьому: починаючи з логотипа компанії, перекресленого червоним надписом «протест», закінчуючи «надзвичайною» мережею мовлення, коли в ефір виходять тільки інформаційні випуски. Вся потужність журналістського потенціалу, яким володіє ця компанія, спрямована на захист їх власного розуміння свободи слова в країні. Здається, вся Росія обриває дроти, намагаючись додзвонитися на НТВ і висловити свою підтримку. У студію приходять депутати, відомі люди. Під Останкіно зібрався стихійний мітинг з лозунгами. Першим рядком всіх російських ЗМІ в останні два дні йшли новини про події навколо НТВ, не залишилися в сторонi й провідні світові видання, телеканали та інформагенства. Усі ці події стали наслідком рішення зборів акціонерів НТВ, проведених у вівторок «Газпромом-Медіа», згідно з яким генеральним директором ВАТ «Телекомпанія НТВ» став Борис Йордан, головним редактором — Володимир Кулістіков, головою ради директорів — Альфред Кох. Нинішній генеральний директор «Телекомпанії НТВ» — Євген Кисельов — не увійшов навіть у новообрану раду директорів.

Холдинг «Медіа-Міст», чию позицію репрезентували журналісти НТВ, в свою чергу не визнав самого факту цих зборів. Крім того, напередодні журналісти прийняли новий статут, згідно з яким головного редактора компанії обирає колектив, і обрали на цю посаду генерального директора ВАТ «Телекомпанія НТВ» Євгена Кисельова. А згідно з російським законом про ЗМІ статут редакції є пріоритетом по відношенню до всіх інших статутів та рішень. У ніч на середу журналісти не покинули приміщення телецентру, чекаючи приходу судових приставів та новопризначеного керівництва (напередодні Борис Йордан заявив «Известиям» про свою рішучість «увійти на територію НТВ»).

У той же час учора Державна Дума Росії відмовилася підтримати пропозицію керівника фракції «Яблуко» Григорія Явлінського про включення в порядок денний проекту постанови «Про ситуацію навколо телекомпанії НТВ», хоч, судячи з заяв політиків, не виключена можливість повернення думців до цього питання, тим більше, що поки певної позиції не зайняли комуністи.

Ранком через канали CNN прийшло повідомлення про те, що голова холдингу «Медіа- Міст» Володимир Гусинський підписав угоду про продаж свого пакету акцій холдингу фундатору американської корпорації CNN Теду Тернеру. Після придбання акцій холдингу «Медіа-Міст», Тернер стане одним iз головних співвласників компанії. Щоправда, як заявила в середу РІА «Новини» прес-секретар «Газпром-Медіа» Аеліта Єфімова, навіть якщо підтвердиться інформація про цю операцію, контроль над компанією, як і раніше, залишиться у «Газпрому». З її слів, Гусинський реально володіє лише 30,6 відсотків акцій НТВ, і не може здійснити продаж контрольного пакету телекомпанії. Єфімова підтвердила, що 46 відсотків акцій НТВ належить холдингу «Газпром-Медіа», 4,44 відсотки — компанії Capital Research, а 19 відсотків акцій телекомпанії — арештовано.

Отже, конфлікт навколо НТВ живе власним життям, давно відірвавшись від первинного сценарію, і протікає в режимі грандіозної антипутінської провокації. Атака, що почалася минулого року на НТВ, згідно з достовірними джерелами, була задумана як політична акція, а не як наведення порядку в фінансовій сфері. За великим рахунком, в цю провокацію Путіна втягла так звана єльцинська сім’я, з якою НТВ протягом 1999 року вело викривально-інформаційну війну. Плюс приєдналися піарщики, які переконали Путіна в тому, що держава може зміцнитися винятково без Гусинського. Бліц-криг явно не вдався. Війна влади з НТВ затяглася, і наносить колосальний збиток передусім самій владі і, загалом, є гарною рекламною компанією для НТВ. Наприклад, вчора вдень стало відомо, що від перевантажень зiпсувався сервер НТВ — настільки інтенсивними були «відвідування» сайта за останню добу.

Вступ в гру Теда Тернера істотно змінює розстановку сил. За наявною інформацією, наприкінці наступного тижня в Німеччині може відбутися зустріч Тернера і «Газпрому». Тернер вже заявив, що він не буде працювати з Борисом Йорданом. Розумний вихід iз ситуації — домовлятися «Газпрому» з Тернером. Такий розклад цілком влаштовував би і Кремль, тому що стратегічна мета, що ставилася в минулому році, — вивести з гри Гусинського, очевидно, при такому розкладі досягається. У стабілізації роботи каналу зараз явно зацікавлений Володимир Путін, тому що подальше затягування цього конфлікту — не в його інтересах. Це зводить нанівець його позитивний образ на Заході і жодні сто мільйонів доларів, які міністр друку та інформації Лесин має намір витратити на покращення іміджу Росії там, тут не допоможуть. Загалом, та іміджева втрата, яку нанесла боротьба з НТВ Путіну на Заході, істотно перевершує аналогічний збиток, який був отриманий від чеченської війни. Головний інтерес Путіна полягає в тому, щоб у цій справі було, нарешті, поставлено крапку. При цьому очевидно, що безпосереднє втручання Путіна в цей конфлікт означало б визнання того, що він в цьому бере участь. Тому все повинно вирішитися без його, принаймні, публічної участі.

Хоронити канал НТВ передчасно. Незалежно від того, яким буде склад акціонерів, яким буде склад ради директорів, канал збережеться як один iз провідних у Росії. Можливо, що певні зміни торкнуться його інформаційної політики, але, безумовно, при будь-якому розкладі, весь інформаційно- неполітичний блок НТВ жодним чином не постраждає. Тому на даний момент питання тільки в одному: кому все-таки з команди Путіна знадобилося так підiгравати команді НТВ, щоб услід за «Масками-шоу» довести грандіозну піар-компанію ще й до найефектнішої акції громадянської непокори?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати