Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи минула пора «Пори»?

31 серпня, 00:00

Хто є реальним лідером «Пори»: Владислав Каськів або Ярослав Годунок? Обидва діячі вже котрий день пред’являють журналістам преси документи, намагаючись щось довести. Чесно кажучи, ці спроби мають дуже жалюгідний вигляд.

Проте Міністерство юстиції зареєструвало лише одну партію «Пора», очолює яку Ярослав Годунок. За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, до компетенції Мін’юсту не входить звертання до правоохоронних органів для перевірки, хто з лідерів «Пори» — Владислав Каськів або Ярослав Годунок — міг сфальсифікувати партійні документи.

Нагадаємо хронологію подій. 28 серпня Центрвиборчком зареєстрував виборчий список від «Пори» окремо, а не в складі блоку «НУ-НС». Лідер «Пори» Каськів назвав це «спланованою атакою політичних опонентів». Він також продемонстрував у телеефірі заяви 33 із 47 членів політради «Пори», де сказано, що вони не брали участі у з’їзді частини партії на чолі з Годунком, на якому було ухвалене рішення щодо виходу «Пори» з блоку «НУ-НС».

Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна заявила 29 серпня, що у ЦВК є підстави вважати документи «Пори» сфальсифікованими. За її словами, матеріали стосовно ГП «Пора» повинні бути відправлені до правоохоронних органів для перевірки. У свою чергу, блок «НУ-НС» збирається оскаржити в суді постанови ЦВК щодо реєстрації окремим виборчим списком «Пори». Відповідні документи вже подано до окружного Адміністративного суду Києва.

Учора ця, можна сказати, детективна історія отримала несподіваний розвиток. «Пора» Годунка пред’явила ультиматум. Мовляв, «пористи» готові знятися з реєстрації, якщо буде підписана угода між БЮТ і блоком «Наша Україна — Народна самооборона» й у списках цих політичних сил не буде олігархів, які виступають за широку коаліцію. Хоч би чим скінчився цей скандал, після всіх цих розборок «Пору» дуже складно сприймати, як серйозну політичну силу. Найімовірніше, в «Нашій Україні» вже жалкують, що взагалі зв’язалася з Владиславом Каськовим. До того ж його відсутність або наявність у списку Мегаблоку вже точно жодним чином не вплине на рейтинг цієї політичної сили. Отож, може, воно і до кращого: нехай «Час» йде на вибори самостійно. Із Каськовим чи без.

Якщо корабель іде на дно, то краще відплисти. А то також затягне.

КОМЕНТАРI

Кому потрібен скандал із реєстрацією «Пори»? Думки політологів розділилися. Згідно з висновками експертів «Центру досліджень політичних цінностей», у скандалі з реєстрацією «Пори» могли бути зацікавлені як Партія регіонів, так і окремо Блок Юлії Тимошенко, а також Блок «Наша Україна — Народна самооборона».

Віктор НЕБОЖЕНКО, керівник соціологічної служби «Український барометр»:

— «Наша Україна» — Народна самооборона» взяла на озброєння технологію БЮТ, яка за відсутністю якихось яскравих і нових ідей влаштовує нам демонстративні політичні конфлікти для того, щоб викликати жалість виборців. Точно таку ж тактику обрала «НУ-НС». Я гадаю, що цей конфлікт спеціально штучно підігрівається для того, щоб до закінчення виборчої кампанії показати, що «НУ-НС» міцна, сильна і з нею все гаразд. Буквально за тиждень про скандал усі забудуть.

Михайло ПОГРЕБІНСЬКИЙ, директор Центру політичних досліджень і конфліктології:

— У тому, щоб створити проблеми для «НУ-НС», зацікавлений насамперед БЮТ, як справжня конкурентна політична сила. А Партії регіонів немає жодного сенсу створювати такі перешкоди, оскільки вона не конкурує з «НУ-НС». Але говорити про це можна в суто спекулятивному плані. Я думаю, що там є справжній конфлікт серед молоді «Пори». Думаю, що і в «НУ-НС» є люди, що зацікавлені в тому, щоб позбавитись зайвих людей в цьому списку.

Микола МИХАЛЬЧЕНКО, президент Української Академії політичних наук:

— Так, дійсно, є сили, що зацікавлені в тому, щоб у виборчому списку «НУ-НС» не була представлена партія «Пора». Не буду їх називати, але це сили сходу і півдня нашої країни. Але є тут і проблема єднання національно-патріотичних сил. Зіграно все суто по-українськи: замість того щоб об’єднуватись — роз’єднуються. Зовнішній вплив на два крила «Пори» є, але він не такий значний. Це більше проблема «Пори» як такої.

Юрій ЯКИМЕНКО, директор політико-правових програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова:

— Причина конфлікту лежить в самій «Порі». Озвучувалися різні версії від різних представників партії стосовно співпраці з різними політичними силами. Входження в останній момент до лав «НУ-НС» також не виглядало як факт, що відбувся. Ця ситуація перенеслась і на сьогодні. Самостійна участь «Пори» у виборах безперечно шкодитиме «НУ-НС» і БЮТ. Зрозуміло, що виграють від цього їхні політичні опоненти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати