Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Число «прагматиків, «прозорих», наївних, з чистими руками»

незабаром перевищить кількість депутатських місць
04 грудня, 00:00

Щодо поєднання кандидатства і посади голови АП В.Литвин відзначив, що зараз усі лідери партій і блоків, які мають намір йти на вибори, представляють владу, тому що «депутати — це також влада».

Виходячи з логіки першого номера блокового списку, присутність на з’їзді номера другого — Анатолія Кінаха — також, напевно, означає публічну згоду прем’єра на участь у передвиборній боротьбі. Питання ж про те, хто увійде до списку під наступними номерами — лідери партій, які увійшли до блоку, або популярні, відомі в Україні люди, — буде, за словами лідера партії «Трудова Україна» Сергія Тігіпка, остаточно вирішене після з’їздів усіх політичних сил, з яких складається блок. С.Тігіпко також заявив, що проблем з кандидатами до Верховної Ради за мажоритарними виборчими округами у блоку немає. «Практично всі вони узгоджені, крім пари округів, де ще не визначені могутні кандидатури, які є дійсно прохідними, але це питання найближчих днів», — сказав він.

Крім Сергія Тігіпка, участь у з’їзді НДП узяв і лідер Аграрної партії, голова Львівської обласної держадміністрації Михайло Гладій. Партію регіонів, щоправда, представляв не Микола Азаров, як очікувалося, а віце-прем’єр Володимир Семиноженко. Враховуючи неодноразове висловлювання голови ДПАУ М. Азарова про те, що незабаром, можливо, він зробить вибір між державним постом і роллю лідера партії, можна припустити, що він уже практично визначився зі своїм наступником.

Політична «аура» Володимира Семиноженка, щоправда, також адміністративно обтяжена його віце-прем’єрським портфелем, однак вона все ж легша, ніж у голови Державної податкової служби.

Остаточно, мабуть, визначився і статус даного блоку. Президент України Леонід Кучма, коментуючи нову іпостась голови АП, заявив, що вважає головним завданням Володимира Литвина у ролі лідера в блоці «За єдину Україну!» створення у майбутньому парламенті відповідальної більшості. Він підкреслив, що «не можна взяти владу, а потім сказати, що вона непотрібна». «Так думає й Адміністрація Президента, і Володимир Литвин. Він безпосередньо у цьому казані вариться», — зазначив Л.Кучма. Вважається, подібне благословення Президента означає, що роль партії влади (або блоку влади) в Україні більше не є вакантною, а також те, що саме «заєдинщики» претендуватимуть у майбутньому парламенті на звання стрижня політичної більшості. Питання тільки в тому, чи зможе «блок п’яти» набрати на виборах достатню кількість голосів виборців, щоб згодом згуртувати навколо себе всіх «демократо-центристів»?

Повертаючись до з’їзду, потрібно також відзначити, що НДП створення блоку схвалила, а також, як і планувалося, поповнилася партією «Міжрегіональний блок реформ».

Зате друга виборча конфігурація і суперниця (а в чомусь — i соратниця) «ЗаЄдУ» — блок «Наша Україна» — незабаром може прийняти до своїх лав ще цілий ряд політичних партій. Зокрема, лідер блоку Віктор Ющенко ушанував своєю присутністю в суботу два політичних заходи — III позачерговий з’їзд Української партії «Єдність», очолюваний мером столиці Олександром Омельченком, і засідання політради Ліберальної партії України під головуванням Володимира Щербаня. У інтерв’ю журналістам перед з’їздом «Єдності» В. Ющенко заявив, що передвиборні блоки «Наша Україна» і «Єдність» продовжуватимуть діалог про співпрацю і відзначив, що їх багато що об’єднує. Так, за його словами, в «Нашій Україні» «багато прагматичних сил — чистих, прозорих, у чомусь наївних». «На вашому з’їзді я також бачу прагматиків з чистими руками», — сказав він. «Я не насмілюся робити припущення, що буде з нашими двома блоками через місяць — упевнений, ми будемо стояти на єдиній позиції, однак у якій формі, якої глибини — це питання часу», — сказав В. Ющенко. Хоч сама «Єдність» поки заявляє, що піде на вибори самостійно.

Більш конкретний намір вступити до блоку В. Ющенка висловили ліберали Володимира Щербаня, (яких раніше посилено «сватали» до «Демократичного союзу» Горбуліна), ухваливши на засіданні політради відповідне рішення. За словами лідера ЛПУ, блок В. Ющенка так само, як і Ліберальна партія, підтримують реформаторський курс Президента Леоніда Кучми. Разом з тим, відзначив він, партнером ЛПУ є й блок «За єдину Україну».

Членом «Нашої України» також хоче стати партія «Нова політика», а точніше, два її уламки, котрі утворилися в результаті суперечки між народними депутатами-членами партії Артуром Білоусом, з одного боку, та Олександром Пухкалом і Станіславом Сафроновим з іншого, що відбулася на II позачерговому з’їзді «НП», який проходив також у суботу. Підсумком конфлікту стало досить-таки абсурдне рішення політради — виключити з партії Олександра Пухкала, який є головою партії. Учасники з’їзду розділилися на два табори, один iз яких продовжив роботу під головуванням А. Білоуса, другий — під головуванням О. Пухкала.

Сам Віктор Ющенко поки ніяк не коментує прагнення усіх вищезгаданих політичних сил поповнити його блок. Він заявляє тільки, що остаточний склад «Нашої України» буде сформовано наступного тижня. Поки ж «Наша Україна» проводить місяць відкритих дверей, ускладнюючи собі й без того непросте завдання розподілу «спискових» квот. За словами лідера «НУ», в цей час ведуться переговори «ще з 3—4 партіями» про можливе входження до складу блоку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати