Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Демократія «знизу»

22 травня, 00:00
У циклі круглих столів «Безпека економічних трансформацій» у вівторок відбулося чергове засідання — «Економічна демократія та розвиток місцевого самоврядування в Україні». Учасники обговорення зійшлися на тому, що саме на місцевому рівні необхідно закладати передумови для стійкого економічного зростання, а залучення до активного економічного життя територіальних громад має стати обов’язковим кроком на шляху інтеграції України у ЄС.
Для чого потрібна економічна демократія на рівні територіальної громади?

Ярослав ЖАЛІЛО, президент Центру антикризових досліджень:

— Простежується чітка тенденція до поступового зниження рівнів доходів органів місцевого самоврядування, які формуються за рахунок власних джерел, і збільшення частки, яка розподіляється через держбюджет у вигляді офіційних трансфертів. За такої умови принципової ваги набуває пошук нових форм і методів діяльності органів місцевого самоврядування. З нашої точки зору, ключовим за нинішніх умов у діяльності цих органів має стати поняття потенціалу території. Реалізація прав територіальних громад на використання і розвиток цього потенціалу потребує як розширення повноважень громад, так і конкретизації спільних інтересів територіальних громад, які виходять на рівень компетенції обласних та районних рад. Однак, виходячи з фінансово-економічного становища в Україні, можна констатувати, що протягом вельми тривалого терміну визначальним інструментом забезпечення розвитку територіальних громад буде мобілізація та удосконалення організаційних механізмів, тобто діяльність представників громад на первинному рівні. Тому перехід України на інноваційну модель розвитку, на формування основ для європейської інтеграції пов’язані сьогодні із запровадженням новітніх організаційних форм розвитку територіальних громад і місцевого самоврядування.

Григорій ОСОВИЙ, перший заступник голови Федерації профспілок України:

— Профспілки як один з інститутів громадянського суспільства мають свою точку зору на реформування політичної системи. Ми хотіли б, щоб у ході цієї реформи насамперед були розглянуті проблеми, пов’язані з делегуванням владою частини своїх повноважень громадським інститутам, в тому числі професійним спілкам. Механізм формування громадянського суспільства полягає в тому, що між владою і громадянами створюються численні громадські інститути, які можуть здійснювати певні повновладні функції і бути дієвим механізмом контролю реалізації владою своїх обов’язків. Профспілки, уряд та роботодавці ведуть колективні переговори на національному рівні. Генеральною угодою передбачено, що саме має зробити уряд у плані «роз’єднання» державних фінансів через трансферти місцевим органам влади і самоврядуванню для того, щоб забезпечити ефективність соціальної політики. І тут є дуже багато проблем щодо прозорості цих соціальних трансфертів: факти свідчать про те, що багато із встановлених законом гарантій не забезпечуються державою.

Костянтин МАТВІЄНКО, головний консультант комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування:

— Після останніх виборів виникло досить цікаве явище: саме місцеве самоврядування формує нову еліту, тобто такий прошарок, який приймає і реалізує рішення. Це малопомітно на рівні виборів до Верховної Ради та великих територіальних громад (наприклад, Київ), але у середніх містах міські голови і депутатський корпус вже переважно являють собою представників нової формації: це здебільшого люди, які прийшли з бізнесу і знають, як заробляються і витрачаються гроші. Так місцеве самоврядування поступово задає тон у виборі правильних та ефективних управлінських рішень. Зараз є шанс почати відродження України саме з місцевого самоврядування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати