Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День народження країни

26 серпня, 00:00

«Минулі 13 років переконливо свідчать про правильність вибору українського народу». З такими словами звернувся до учасників параду з нагоди 13-ї річниці Незалежності України міністр оборони Євген Марчук. У короткій промові міністр резюмував основні досягнення української державності, зокрема, те, що на сьогодні «сформовано основні принципи суверенної демократичної держави, досягнуто незаперечних успіхів в економіці та соціальній сфері... Україна набуває ознак демократичного суспільства, зміцнюється її міжнародний авторитет». Крім того, Євген Марчук акцентував увагу на тому, що Україна стала впливовим учасником колективної системи безпеки: «Понад 22 тисячі українських військових за роки незалежності брали участь у миротворчих операціях. Нині понад три тисячі військовослужбовців із честю виконують миротворчі завдання в п’яти країнах світу», — сказав міністр оборони. При цьому, за словами Є. Марчука, в Збройних Силах країни проходить реформування, мета якого — «створення сучасних збройних сил, оптимальних за чисельністю, мобільних і оснащених належним чином». Учасників параду в центрі столиці на Хрещатику також вітали з трибуни Президент України Леонід Кучма, прем’єр-міністр Віктор Янукович, голова Верховної Ради Володимир Литвин, голова АП Віктор Медведчук, київський міський голова Олександр Омельченко, члени уряду, народні депутати, представники дипкорпусу, ветерани Великої Вітчизняної війни. Перед початком параду керівники держави поклали квіти до пам’ятників святому князю Володимиру, Тарасу Шевченку і Михайлу Грушевському. Вперше за останні роки на церемонії покладення квітів до пам’ятника святому князю Володимиру зібралися ієрархи п’яти основних християнських церков.

Розпочався парад о 10.00. Спочатку на центральну площу — майдан Незалежності — винесли Державний Прапор, потім — прозвучав Державний Гімн, який хором виконали всі учасники параду. Чудова сонячна погода і учасникам, і глядачам додавала настрою, підкреслюючи святковість моменту. На якусь мить над центром столиці запанувала тиша — учасники параду завмерли по стійці «струнко». Кульмінаційний момент — два лімузини з міністром оборони та командуючим парадом — головкомом Сухопутних військ, начальником Київського гарнізону Миколою Петруком об’їжджають парадні розрахунки, міністр оборони поздоровляє учасників зі святом Незалежності.

Всього головною вулицею країни урочисто крокували 19 зведених батальйонів. Першими й останніми на параді вже за традицією пройшли вихованці Київського військового ліцею імені Богуна. Глядачі дуже тепло вітали зовсім ще юну «поросль», яка вирішила незважаючи ні на що віддати перевагу долі військового над бізнесовою чи будь-якою іншою більш «матерiальною» професією. Стрункі шеренги курсантів Національної академії Державної податкової служби України також виглядали класно. Але, на жаль, публіка сприйняла їх неоднозначно, принаймні схвальних вигуків на адресу їхнього відомства кореспондент «Дня» не чув.

Вдруге парад проходить без військової техніки. Тепер у нього з’явилася інша «фішка». Це демонстрація свого мистецтва кількома десятками військових оркестрів, загальна чисельність учасників яких склала більше тисячі (!) чоловік. Кожен із військово-музичних колективів, що приїхали до Києва, отримав можливість виступити не тільки в загальному «хорі», а й самостійно, і це, судячи з виразів облич і вигуків глядачів, стало родзинкою всього заходу. Мелодії прозвучали на всі смаки: від козацьких маршів до сучасних естрадних творів, включаючи вже легендарні «Дикі танці» (що у виконанні військового оркестру — справжня екзотика). Парад завершився святковим салютом. Разом із вогнями феєрверка в небі розкрилися чотири білих парашути з українськими прапорами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати