Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дідусь-якір» побачив білий світ

14 січня, 00:00

Старовинний якір піднято з дна Дніпро-Бузького лиману фахівцями держпідприємства «Дельта-Лоцман». Знахідка потрапила в ківш земснаряду «Дунай» під час проведення днопоглиблювальних робіт на Бузько-Дніпровсько-Лиманському каналі (БДЛК).

Знайдений у районі Аджігольської коси якір важить близько тонни. Його приблизно було виготовлено в середині ХIХ сторіччя, однак точний вік і приналежність буде визначено після того, як якір очистять від черепашок, що його покривають і водоростей, надавши йому презентабельного вигляду. За цю роботу взявся миколаївський клуб підводних дослідників «Садко». Він спільно з краєзнавчим музеєм має вирішити подальшу долю знахідки.

А «здобиччю» рибалок з Очаківського рибоконсервного комбінату став брашпиль — корабельна лебідка для підйому якорів. Пристрій потрапив у трал риболовецького траулера під час промислу в районі мису Тарханкут. Піднятий на поверхню механізм важить біля двох тонн і за описами є схожим на ті, що встановлювалися на великі вітрильники в ХVIII ХIХ сторіччях. Для дослідження знахідку передано працівникам очаківського історичного музею ім. Суворова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати