Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Друзям Президента вказали на закон

24 вересня, 00:00

У Кривому Розі стався прецедент: територіальна виборча комісія із виборів Президента України (37 округ) визнала, що керівники органів місцевого самоврядування та виконавчих структур, а також підконтрольні їм засоби масової інформації порушують 33 статтю Закону «Про вибори Президента України».

Як зазначалося в доповіді члена територіальної виборчої комісії Любові Скиби, понад 90% передвиборних матеріалів у газетах «Вісник» (засновники Широківська райрада та райдержадміністрація) та «Сільське Криворіжжя» (засновники рада й держадміністрація Криворізького району), присвячені одному кандидатові — Л.Кучмі. Про інших кандидатів, у кращому випадку, повідомлялося те, що вони зареєстровані, або подавалися критичні нотатки пресової агенції «Дніпро»...

«ЗМІ, які створені за участю органу місцевого самоврядування, не мають права агітувати за будь-кого від свого імені, а розміщуючи агітаційні матеріали, надані суб'єктами виборчого процесу, повинні брати за це гроші», — наголосила Л.Скиба. У випадках із зазначеними виданнями, матеріали на підтримку чинного Президента розміщувалися безкоштовно. Окрім того, членам ТВК і посадовим особам органів державної влади забороняється брати участь у передвиборній агітації. Це чітко зафіксовано в першому пункті 33 статті Закону «Про вибори Президента України». Але члени ТВК Володимир Мельник і Олексій Носик, заступник голови райдержадміністрації Леонід Чорнило проігнорували це положення, підписавшись під «Зверненням керівників підприємств АПК Криворізького району до виборців сільського Криворіжжя», яке опублікував друкований орган районної ради та держадміністрації.

Любов Скиба також звернула увагу членів ТВК на те, що відповідно до п.1 сьомої статті вибори проводяться гласно. Разом із тим місцеві ЗМІ жодного разу не інформували населення про регулярні засідання територіальної комісії.

Члени ТВК із виборів Президента України не без зацікавлення заслухали доповідача і, розглянувши наведені факти, постановили рекомендувати редакторам газет докладно вивчити та взяти для виконання Положення Центрвиборчкому щодо порядку використання ЗМІ під час виборів, а також вказали порушникам на Закон «Про вибори Президента України» і зобов'язали їх його виконувати. Утім, наскільки реально рекомендації виборчої комісії здатні захистити виборців від тиску друзів гаранта Конституції, передбачити важко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати