Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Equites То де ж знаходиться Єгипет?

27 липня, 00:00

Перефразувавши слова з відомої пісні Бориса Гребенщикова, можна сказати: «Африка стає ближчою з кожним днем» — оскільки все менше днів залишається до старту експедиції команди Equites Чорним континентом. Про те, що беруть із собою в цю подорож перші в Україні професійні мандрівники, читач «Дня» міг дізнатися минулого тижня. А сьогоднішнє інтерв’ю (отримане кореспондентом «Дня» внаслідок полювання з диктофоном в справді африканських кліматичних умовах на одного з членів команди Equites Олександра КОМАРОВА) — про «ідейне підгрунтя» проекту.

— Завжди знайдеться яка-небудь бабуся, яка скаже з докором: «Здорові мужики! Йшли б на полі працювати! А вони подорожують...» або що-небудь на зразок цього. Опонуючи подібній точці зору, як би ви відповіли на запитання: «Для чого країні потрібні професійні мандрівники?»

— Я проведу паралель, наприклад, з діяльністю Кусто. Завдяки йому, його численним фільмам весь світ зміг долучитися до краси підводної природи. Крім того, Кусто можна вважати одним з піонерів екологічного руху. Але що б він не робив, непрямим шляхом Кусто прославляв свою країну, тому що всі знають, що Кусто — француз. А ось українців, за великим рахунком, в світі не знають. І чому б нам не прославити Україну своїми подорожами? Тим більше, те, що ми маємо намір зробити (обійти всі континенти), до нас ще ніхто не робив: ні Кусто, ні відомий російський мандрівник Федір Конюхов.

— І все-таки прагнення «зійти на Африку» має на увазі, в певному смислі, її підкорення...

— Ні. Ми просто хочемо і самі подивитися Чорний континент, і людям показати. Як не дивно, люди, живучи кожний у своїй країні якимось своїм буденним життям, нічого не знають про навколишній світ. А ми ж насправді нічого не знаємо про Африку. Так само, як і про інші країни і континенти, але про Африку найбільше. Якщо завести розмову на вулиці з будь-яким «пересічним громадянином», то він, я думаю, набагато краще буде проінформований, наприклад, про Латинську Америку. Бразилія? Щось чули, там «у лісах багато диких мавп». Чилі асоціюється з Піночетом, а Колумбія — з наркобізнесом і т.iн. Знають про Австралію, про деякі країни Азії, а ось про Африку — на жаль... (багато людей з подивом дізналися, що, виявляється, Єгипет — це африканська країна). Єдина африканська держава, про яку, мабуть, хоч щось знають — це ПАР (хоч це досить європеїзована країна).

— А що б ви більше усього хотіли б показати українцям — природу чи, користуючись виразом Голтіса (капітан Equites — М.М.), рукотворення.

— Я думаю, рівною мірою цікаво показати все. Можна, звичайно, знімати вузькоспеціалізовані фільми. Наприклад, про сірійських левів — місяцями сидячи в засідці і спостерігаючи за ними (такі фільми мені, до речі, також дуже подобаються). Можна, поселившись в якому-небудь племені, знімати фільми етнографічні. Та мало про що можна знімати фільми! Наприклад, тільки про річки і озера Чорного континенту або про екологічні катастрофи і т.iн. Ми ж хочемо розповісти потроху про все. Тобто йдеться про свого роду пізнавальну, просвітницьку програму. Наше завдання — пройти більш ніж тридцятьма африканськими країнами (при цьому ми будемо лімітовані за часом) і показати кожну з них: кращі природні визначні пам’ятки, цікаві племена і т.iн. Ми не акцентуватимемо уваги на тваринах, тому що фільмів про них і без того існує дуже багато. Набагато цікавіше показати людей, скажемо, життя — на контрасті — міських і сільських жителів. І, звичайно ж, цікаво в кожній країні знайти якусь її характерну особливість — «родзинку». Тобто ми плануємо скласти свого роду відеокарту великої кількості африканських країн. Це дозволить відчути дух всього континенту, зрозуміти, чому варто приділяти увагу, а чому ні — в якомусь смислі, це розвідувальна експедиція. І чому, знову ж, Африка? У одному енциклопедичному виданні, перевиданому в 1991 році, написано, що досі в географічному відношенні Африка являє собою континент з великою кількістю білих плям. Особливо це стосується долини ріки Конго і центральної частини пустелі Сахара. І в ці райони ми також маємо намір їхати. До речі, саме з цієї причини нашою експедицією в Африку зацікавився Юрій Сенкевич: планується, що знімальна група «Клубу мандрівників» буде приєднуватися до Equites на найцікавiших ділянках маршруту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати