Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ГОРОВИЦенята, або «Браво!» завтрашньому дню

09 листопада, 00:00

Позавчора зал Національної філармонії потрясали захоплені крики «Браво!», глядачі дарували музикантам букети квітів і робили компліменти. Загалом, досить типова картина для цих стін. Нетиповим було те, що виконавців майже не було видно за подарунками та іграшками, бо вони малолітні. Адже в V міжнародному конкурсі молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця (група «Горовиць- Дебют») взяли участь 54 музиканти у віці до 14 років. З Білорусі, Ізраїлю, Польщі, Росії, Фінляндії та України. Змагання проходило в чотирьох номінаціях. Журі очолював професор Національної музичної академії України Валерій Козлов.

— Мої очікування від конкурсу виправдалися, — підкреслив Валерій Олегович. — Ті, хто хотів почути справжню музику й цікавих виконавців, які, не дивлячись на юний вік, уже не просто грають, а творять за роялем, — отримали істинну насолоду. Радує, що на конкурс приїхало багато учасників і, що вони показали високий рівень гри на фортепіано. Найцікавіших і найсамобутніших хлопців і дівчат наша суддівська бригада відзначила дипломами та спеціальними призами.

Звання лауреата отримало 29 конкурсантів. Їх відзначили дипломами шести ступенів, подарунками: аудіотехнікою, іграшками, сувенірами та ласощами. Наймолодша учасниця — шестирічна Анастасія Головань (Миргород) отримала звання дипломанта IV ступеня в номінації «А». Їй випала почесна місія відкрити концерт переможців. Настя старанно виконала симпатичну дитячу п’єску «Міккi- Маус» Шмітца. Дівчинка була серйозною, зосередженою, але коли дістала в подарунок величезного плюшевого ведмедя, з яким вони були майже одного зросту, то вже не приховувала свого захоплення.

Всі дипломанти «Дебюту» були чудові. Особливо хочеться згадати лауреатів I ступеня, які продемонстрували віртуозність, майстерність, професіоналізм, артистичність, незважаючи на свій ще малий вік. Захопив слухачів грігівськими «Поетичними картинками» п’ятикласник Музичної школи-інтернату ім. М.Лисенка, учень відомого київського педагога Наталі Гриднєвої, Костянтин Тишко. Він ще дитина, але вже цікавий і самобутній музикант. 13-річний Антон Коршаков із Феодосії, немов маленький денді, з’явився в білому фраку та з блиском виконав «Токату» Філіпенка. Не приховувала радості за своїх підопічних педагог Київської дитячої академії мистецтв Марія Мерзликіна: четвертокласниця Вікторія Демиденко і учениця 5 класу Антуанетта Міщенко перемогли в номінаціях «А» і «В».

— За характером дівчата дуже різні, — сказала Марія Михайлівна. — У Віки більше бійцівських рис, настирливості, вона трохи шибеник. Нетта — романтична, артистична, любить споглядати. Але їх об’єднує одне — любов до музики. Незважаючи на юний вік, у кожної в арсеналі вже є великий репертуар. До «Дебюту» вони брали участь у декількох конкурсах фортепіано. Уміють зосереджуватися перед виступом. Сподіваюся, що в майбутньому дівчата стануть добрими піаністками.

У найскладнішій номінації «С», коли конкурсанти виконували сонату чи варіацію, віртуозний твір, лауреатами I ступеня стали: десятирічна донеччанка Анастасія Осояну та білоруський школяр Євген Гальцов (13 років). Женя мешкає в Мінську, вчиться в 7 класі ДМШ 1. Він переможець конкурсів юних композиторів ім. Богдановича в Гродно і на фестивалі «О, любов моя Білорусь!». Настя навчається на музичному відділенні Донецького коледжу. Всі конкурсні дні Альбіна Орищук опікала свою підопічну і як педагог, і як друга мама. Дівча приїхало до Києва без батьків. За словами Орищук, з Настею дуже приємно працювати. Вона розумна, здогадлива, фантастично працездатна. Їй подобається більше дізнаватися. Її можна назвати самородком. Адже дівча з немузичної родини. Осояну на Міжнародному конкурсі молодих піаністів на батьківщині Сергія Прокоф’єва завоювала першу премію. Вона — лауреат конкурсів «Нові імена» та «Надія. Гордість. Майбутнє».

Журі спецпризами відзначило Віктора Красовського (Україна) за кращий акомпанемент, а Марію Інкарі (Фінляндія) — за виконання «Вальсу» Сiбеліуса та «Елегії» Лисенка.

В антракті за кулісами юні музиканти давали перші інтерв’ю. Вони не приховували своєї радості. Але коли на них націлювалися фото- та телеоб’єктиви, то вони прагнули зробити свої обличчя серйозними. Всі без винятку говорили, що хочуть стати професійними музикантами. А грати фуги і гами просто дуже люблять. Слухаючи ці відвертості, батьки і вчителі юних музикантів поблажливо всміхалися. Вони підкреслювали, що діти завжди залишаються дітьми. Іноді доводиться, особливо на першій стадії занять, втягувати їх до гри. Але більшість хлопців і дівчат — цілеспрямовані, вони хочуть стати професіоналами й тому багато вправляються у грі.

У другій частині програми вечора, в супроводі Естрадно-симфонічного оркестру України під керівництвом Віктора Здоренка, 10-річна одеситка Ольга Задорожнюк, учениця ССМШ ім. Столярського (клас Галини Попової), володарка дипломів у номінаціях «В», «С» і «D», виконала другу і третю частини Концерту 23 (ля мажор) Моцарта. А закінчувала концерт переможців учениця 7 класу ДМШ №26 м. Києва Марія Калугіна (педагог Тетяна Мельникова) грігівським Концертом ля мінор (перша частина).

Отже, конкурс «Горовиць-Дебют» завершив свою роботу. Головний підсумок: він познайомив із обдарованими молодими піаністами; дехто з них, можливо, стане в майбутньому видатним музикантом. Оргкомітет конкурсу обіцяє, що хлопців та дівчат, які яскраво про себе заявили, вони не забудуть. За їхнім творчим зростанням обов’язково стежитимуть, запрошуватимуть брати участь у концертах і фестивалях. Адже ці діти є представниками нового покоління музикантів XXI сторіччя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати