Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хлопець з України став ізраїльським героєм. Посмертно

31 жовтня, 00:00

Сержант ізраїльської армії Нейков загинув позавчора, коли арабський терорист-самогубець намагався врізатися легковою машиною, начиненою вибухівкою, в автобус, який віз до початкової школи сорок дітей з єврейського поселення в арабському секторі Газа. Армійський джип, у якому сиділи Нейков та його товариш по службі, було спеціально направлено для охорони шкільного автобуса. Коли терорист спрямував свою смертельну машину на автобус, ізраїльські вояки встигли перепинити йому шлях власною машиною. Нейков і терорист загинули на місці, другого вояка поранено, діти не постраждали.

Нейков приїхав до Ізраїлю з України лише два роки тому в рамках спеціальної програми залучення до країни єврейської молоді, повідомляє АП. За рік до нього приєдналися батьки й молодший на рік брат, який цього року, до речі, теж має йти до ізраїльської армії. Родина осіла в Хайфі, де Олексій закінчив середню школу й поступив до коледжу. Він мріяв вивчати аеронавтику. Але прийшов час послужити новій батьківщині зі зброєю в руках.

Мати Нейкова, Клара, сказала, що за кілька днів до смерті Олексій телефонував додому. Він казав, що йому подобається армійське життя й обіцяв у суботу приїхати додому в звільнення...

Серія терористичних актів, здійснених останніми днями арабськими екстремістами в Ізраїлі і на окупованих територіях, має на меті зірвати багатостраждальну угоду «земля в обмін на безпеку», укладену тиждень тому Беньяміном Нетаньягу та Ясиром Арафатом у Сполучених Штатах.

Підозра в здійсненні останнього акту насильства впала на фундаменталістську організацію «Хамас», яка має чималий вплив у секторі Газа. Органи безпеки Палестинської автономії взяли під домашній арешт її лідера шейха Ахмеда Яссина. Шейх відмовився визнати чи спростувати причетність своєї організації до замаху на дітей. Ізраїльські посадові особи в один голос стверджують, що дії палестинської адміністрації в справі боротьби з тероризмом є «недостатніми» й араби не виконують належним чином зобов’язань, узятих на себе згідно з останньою угодою. Іншого погляду дотримуються американці. «Служби безпеки обох сторін (Ізраїлю і Палестини. — О.П.) тісно співпрацюють між собою в розслідуванні того, хто є відповідальним за замах. І ми вітаємо це», — заявив речник Держдепартаменту США Джеймс Фолі. Проте слід констатувати, що арабські екстремісти певною мірою досягли своєї мети — ізраїльсько-палестинська угода, яку було досягнуто із такими труднощами, опинилася під загрозою зриву.

№209 31.10.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати