Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євроінтеграція — «на смак і дотик»

17 травня, 00:00

До наметів Хрещатику не звикати. Тільки цього разу наметове містечко в серці столиці виглядало як ніколи символічно. Україна святкувала День Європи. Кожен намет — це одна з європейських країн. Іспанський намет пропонував позмагатися за вміння грати на гітарі, грецький гостинно частував перехожих анісовою горілкою з голубцями у виноградних листках, турецька молодь щиро запрошувала всіх перевірити свої танцювальні здібності під східну музику, британські фотографи ділилися секретами професійних знімків... Українці мали змогу «вживу» побачити, почути, відчути на дотик і смак принади європейської інтеграції.

День Європи в Україні проводиться вже втретє. Щоправда, інші європейські країни його відзначають 9 травня. (В Україні вирішили перенести святкування, аби не було збігу із урочистостями Дня Перемоги). Чому саме 9 травня стало святом усіх європейців? Річ у тім, що цього дня в 1950 році міністр закордонних справ Франції виступив із декларацією, яка й стала документальним фундаментом зародження нинішнього Європейського Союзу. Як запевнили організатори, в Україні цьогорічне святкування — найбільше у світі. День Європи буде проведено також у Одесі та Донецьку.

Посол Фінляндії Лаура Рейніля брала участь у всіх трьох святкуваннях цього дня в Києві. «Після помаранчевої революції Україна стала ближчою до Євросоюзу. Ми почали спілкуватися однією мовою — мовою спільних цінностей», — наголосила дипломат. Саме про ці цінності фінський посол спілкувалася з українцями на Хрещатику. Вперше за трирічну історію в європейському «наметовому містечку» відбулися так звані публічні дебати. Щогодини з полудня до вечора організатори змінювали тему й учасників для бесід. Посол Швеції Йон-Крістер Оландер ділився своїми думками з приводу того, як ЄС може посприяти підвищенню рівня життя в Україні. Головний редактор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА- МА-ГА» Іван Малкович та письменниця Оксана Забужко взяли участь у дискусії стосовно «культурної інтеграції» до ЄС. Про конституцію Європейського Союзу розповідали віце-прем’єр України з питань євроінтеграції Олег Рибачук та голова представництва Єврокомісії Ієн Боуг. Питання високим гостям мали змогу поставити пересічні українці. Дипломат представництва Єврокомісії в Києві Стефан Сковманд розповів, що був по-справжньому вражений глибокими запитаннями українцями. «Люди тепер мають реальне відчуття близькості до Євросоюзу», — пояснив він причину обізнаності громадян у «євротематиці». Звісно, неодноразово лунали запитання, на які дипломати не дуже полюбляють відповідати: коли ж Україна приєднається до ЄС? Почувши «старе як світ» запитання, пан Сковманд відповів із усмішкою: «Як тільки Україна буде готовою вступити, Євросоюз буде готовий її прийняти».

Стосовно «ризиків» подачі заявки на членство в ЄС розповів голова представництва Єврокомісії в Києві Ієн Боуг: «Коли така велика держава, як Україна, подає заявку на вступ, то вона повинна передбачити відповідь. Президент Віктор Ющенко заявив, що має дві мети. Перша — зробити Україну справді європейською державою. Друга — досягнути членства України в ЄС. Після спільного з Євросоюзом впровадження Плану дій Україна зможе реалізувати першу мету, але залишатиметься далекою від другої», — наголосив дипломат, звернувши увагу на значний масив роботи, який необхідно виконати Україні. Віце-прем’єр із європейської інтеграції у свою чергу наголосив, що Київ продовжуватиме посилювати підтримку «євроустремлінь» в столицях Євросоюзу. Саме з цим, за його словами, пов’язаний візит Віктора Ющенка до Парижа, який має відбутися одразу після французького референдуму щодо констититуції (тобто після 29 травня).

...Утім, на святі не обійшлося й без неприємних сюрпризів. Найбільш очікуваним на Хрещатику був «живий» виступ Президента Віктора Ющенка, однак він не відбувся. Європейські дипломати були доволі здивовані, оскільки так і не змогли зрозуміти, з чим пов’язана відмова. «Він же сам піднімав питання проведення Дня Європи під час зустрічі з президентом Єврокомісії Баррозу. І ось не з’явився без будь-яких роз’яснень», — скаржилися вони в розмові з кореспондентом «Дня». Хоча, за їхніми словами, відсутність керівника держави жодним чином не позначилася на загальному радісному настрої святкування.

Фоторепортаж — на стор. "СУСПIЛЬСТВО"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати