Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ключі до впевненості

Армія безквартирних скорочується
07 листопада, 00:00

«У житті кожної людини бувають дні, у яких сконцентрувалося все найкраще». Таким, на думку міністра оборони України Євгена Марчука, був учорашній день для 199 військовослужбовців Київського гарнізону. Попобігавши за довгі роки служби з сім’ями по гуртожитках й орендованих квартирах, ці люди нарешті знайшли своє житло в новому затишному будинку столиці на вулиці Симиренка.

Виступаючи перед схвильованими новоселами, Є. Марчук висловив побажання, «щоб у майбутньому ми прийшли до такого стану речей, коли отримання житла військовослужбовцями стане рутинною звичною справою». За його словами, на сьогодні міністерство й країна мають усі можливості, щоб досягти цього. «Військові не можуть займатися ні політикою, ні бізнесом. Вони самообмежили себе, щоб захищати державу, і вона має віддячити їм за це. Це принизливий стан, коли десятки років чоловік у погонах не має гідного житла, і ми разом покінчимо з цим», — пообіцяв міністр оборони.

І, здається, вперше за довгі роки військові мають підстави довіряти подібним обіцянкам. У держбюджеті на 2003 рік витратна стаття на придбання житла для військовослужбовців Збройних сил України визначена в розмірі 285 млн. грн. (за ці гроші до кінця року планують побудувати і придбати до 4060 квартир). Наступного року ця сума, зі слів міністра, становитиме понад 500 млн. грн. І головне, що дана стаття витрат є «захищеною», тобто навіть мізерну частку виділених коштів ніхто не може використати для інших потреб. «Такого фінансування — цільового, захищеного — ще не було ніколи», — сказав міністр.

Після урочистої церемонії вручення ордерів на квартири Євген Марчук разом із заступником міністра Валентиною Гошовською та журналістами відвідали кілька нових квартир, щоб пересвідчитися, що військовослужбовці переїдуть до справді комфортних та готових для життя осель.

Проте незважаючи на вчорашнє свято, ситуація із забезпеченням житлом військовослужбовців, у тому числі й столичного гарнізону, залишається складною. У черзі на отримання власної квартири в Києві стоять понад 7 тисяч офіцерів, прапорщиків і військовослужбовців-контрактників. А загалом по Україні армія безквартирних військових нараховує понад 48 тисяч чоловік.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати