Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«... Коли студенти одного ВНЗ приїжджають в гості до іншого»

Дні науки в Острозькій академії
19 травня, 00:00
ОПЛЕСКИ ОТЦЮ РАФАЇЛУ ТОРКОНЯКУ — ПЕРЕКЛАДАЧУ ОСТРОЗЬКОЇ БІБЛІЇ

16 — 17 травня в Національному університеті «Острозька академія» (НаУОА) традиційно (i в цей же час нетрадицiйно) відбулися Дні науки. Щороку вони проходять у вигляді науково-практичних конференцій, в яких беруть участь власне острожани, а також викладачі та студенти з сусiднiх університетів — Луцька, Рівного, Житомира... Однак цього разу захід набув усеукраїнського масштабу — сюди з’їхались учасники із 15(!) вищих навчальних закладів. «До нас уперше приїхали гості з Центральної та Східної України, зокрема з Дніпропетровського національного гірничого університету, Одеського національного університету імені І. Мечнікова та Запорізького національного університету, — зазначає ректор Острозької академії Ігор Пасічник. — Це дає нам підстави говорити, що за кілька років певні наші акції стануть всеукраїнськими. Ми вже тепер через велику кількість учасників змушені на економічному факультеті окремо проводити наукові конференції та круглі столи». До такої, як говорить наш головний редактор, «внутрішньоукраїнської інтеграції» причетна й наша газета. «На презентації книжок із серії «Бібліотека газети «День» в Одесі я поставив запитання про українську національну ідею головному редакторовi, — розповідає студент третього курсу факультету політології Одеського університету Іван Капсамон. — У відповідь Лариса Івшина сказала, що національна ідея формується, коли студенти одного ВНЗ приїжджають у гості до іншого. Пропозиція побувати тут на Днях науки видалася привабливою, тому відразу організував групу із семи чоловік. Цікаво пізнавати кожен регіон, зокрема цей, де я, між іншим, уперше, для того, щоб краще знати свою країну». «Острозька академія — особливий «центр роздачі імпульсів», які відчувають в аудиторіях інших університетів, — говорить Лариса Івшина. — А «День» став добрим підсилювачем цих імпульсів. Часто у своїх поїздках Україною я розповідала про цей навчальний заклад як феномен, про те, що в ньому відбувається, й чому тут можливе те, що неможливе деінде. А коли аргументи вичерпувалися, казала — давайте поїдемо. Я рада, що на це запрошення відгукнулися мої добрі знайомі та однодумці».

Під час пленарного засідання виступили голова Комітету з Національної премії імені Т. Шевченка Роман Лубківський, головний редактор «Дня» Лариса Івшина, професор НаУОА Ігор Павлюк. Очевидно, окремо слід сказати про доповiдь доктора теології, отця Рафаїла Торконяка, знавця 12(!) мов, перекладача унікальної Острозької Біблії, 425-річчя якої українська громадськість відзначатиме в жовтні. До речі, саме ця Книга Книг з’явилася на вісім років раніше, ніж Біблія, латинською мовою. Ректорат НаУОА висунув отця Рафаїла на здобуття Шевченківської премії.

А Лариса Івшина та Роман Лубківський були обрані академіками Острозького академічного братства (ними також є Віктор Ющенко, Микола Жулинський, Леонід Кравчук, В’ячеслав Брюховецький та інші. — Ред. ). «Лариса Івшина — перша жінка-академік Острозького академічного братства, — сказав ректор Iгор Пасiчник, — i ми вручаємо їй почесний диплом за заслуги перед академiєю».

Найцікавіші доповіді та враження про Дні науки читайте в найближчих номерах газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати