Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Компроміс порушено...

Володимир ФЕСЕНКО: «Рішення КС може закласти ризики про невизнання виборів опозицією і частиною міжнародних спостерігачів»
06 квітня, 00:00

Регіонали домоглися свого. В Києві таки поменшає виборчих одномандатних округів з 16-ти до 13-ти. Про це свідчить рішення Конституційного Суду. Днями він визнав неконституційним положення закону про вибори народних депутатів, згідно з яким зарубіжні виборчі дільниці включаються до складу одномандатних округів на території Києва. Про це раніше просили суд у своєму зверненні 59 депутатів від Партії регіонів.

Особливість цього рішення полягає в тому, що зарубіжні виборчі дільниці увійдуть до складу багатомандатного загальнодержавного округу, а не до складу жодних одномандатних округів. І ще — виборці за кордоном голосуватимуть тільки за партійними списками. За даними ЦВК, їхня кількість — 400 тис. Закон, як відомо, передбачає формування одномандатних округів із приблизно однаковою кількістю виборців у кожному окрузі.

Що ж, побоювання опозиції виправдалися. За словами лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка, скриньку Пандори щодо зміни закону вже відкрито. «Влада розуміє, що кияни їх не підтримають, тому сподівається отримати додаткові мандати в підконтрольних регіонах, де зможе сфальсифікувати вибори, — цитує Яценюка прес-служба партії. — Виборчий процес фактично розпочався і шулери з Партії регіонів вкотре вирішили змінити правила гри під себе... Парламент повинен прийняти рішення щодо незмінності процедури визначення одномандатних округів та неможливості внесення змін до закону в цілому».

«Додаткові три округи в Києві — це був умовний, але виграш опозиції, — коментує «Дню» політолог Володимир Фесенко. — Сьогодні ж влада маніпулює округами. Але насправді ці три округи долю виборів не вирішать. Мені здається, що це рішення походить від окремих, але дуже впливових депутатів. Це демонстрація — хто й як керує країною. Таке швидке рішення КС пов’язане з тим, що до 10 квітня ЦВК має ухвалити визначити кількість округів в кожному регіоні, а до кінця квітня — територіально розмежувати округи. Є два варіанти. Перший — зімни обмежаться двома позиціями (по територіальних округах і подвійного балотування). Все це виглядатиме більш-менш пристойно, хоча зрозуміла певна політична мотивація цих рішень. Другий сценарій — якщо закон переглянуть і по інших позиціях. Компроміс, таким чином, буде зруйнований повністю, а не частково. Це найгірший варіант, тому що він може загострити конфліктність навколо виборчого законодавства і посилить напругу й недовіру під час виборів. Це може заздалегідь закласти ризики про невизнання виборів із боку опозиції й частини міжнародних спостерігачів».

З юридичної точки зору, на думку голови Комітету виборців України Олександра Черненко, Конституція порушується в будь-кому випадку. «З одного боку, в Законі про вибори народних депутатів передбачено, що закордонний виборець розподіляється рівномірно між кількістю округів, — говорить експерт. — Тільки не сказано, яким чином це має відбуватися. Взагалі абсурдна ситуація виходить: умовно виборець у Москві голосує за мажоритарників у Голосієві, або виборець у Мілані — за мажоритаників у Дарниці. Хоча не мають один до одного ніякого відношення. Тому з цієї точки зору рішення КС виглядає логічним. Але з іншого боку, якщо закордонний виборець буде голосувати тільки по партійним спискам, це також є порушенням конституційних прав громадян України. Виходить, що одні голосують і за мажоритарників, і за списки, а інші тільки за списки. Таким чином, маємо замкнуте коло. А насправді змішана система є антиконституційною, тому що забезпечити виборче право при такій системі неможливо. В 2002 році ми вже проходили цю історію».

Так, але уроки, як бачимо, залишилися невивченими. Можливо, це дозволить владі виграти тактично, але не стратегічно. Після виборів 2002-го провладну більшість вдалося сформувати, проте, як закінчився 2004-й — всі пам’ятають. Окрім повторення помилок, маємо ще одну хворобу. Політичні домовленості в нашій країні практично не виконуються. Як відомо, нинішній виборчій закон був ухвалений конституційною більшістю. Влада першою порушила компроміс. Далі буде?...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати