Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

03 вересня, 00:00

Янукович відкриває «нову сторінку» у відносинах із Китаєм

Президент України Віктор Янукович вчора почав офіційний візит до Китаю. Глава Української держави впевнений у «прекрасних перспективах стратегічних відносин» між двома країнами. Про це він заявив у інтерв’ю китайським ЗМІ, яке публікує «Женьмінь жибао».

Український Президент підкреслив спільний із головою КНР Ху Цзіньтао намір «значно збільшити та інтенсифікувати наші відносини». Україна, сказав він, вважає Китай своїм «дуже перспективним партнером», активне поглиблення відносин із КНР «входить у національні інтереси України». «Ми визначили це як наш національний пріоритет», — відзначив В. Янукович. «Для нас велика честь, що Китай дає згоду будувати з Україною нові стратегічні відносини. Ми це дуже високо цінуємо», — додав він. За словами В. Януковича, досвід українсько-китайської співпраці демонструє «величезний потенціал практично в усіх сферах співпраці». Серед найбільш перспективних напрямів він назвав створення об’єктів інфраструктури, торгівлю, інвестиції, авіацію, залізничний транспорт, енергетику, туризм, обміни у сфері культури й освіти. «Я впевнений у тому, що завдяки цьому візиту Україна та Китай відкриють нову сторінку у взаєминах між нашими країнами, між нашими народами, яка матиме характер інтенсивного стратегічного партнерства», — узагальнив В. Янукович.

У програмі візиту українського Президента заплановано проведення комплексних переговорів з головою КНР Ху Цзіньтао і зустрічей з головою Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників КНР У Банго і прем’єра Державної ради КНР Вень Цзябао. Глава держави також виступить на українсько-китайському бізнес-форумі. Окрім цього, передбачається урочиста церемонія передачі Президентом України Національній бібліотеці Китаю факсимільної копії Пересопницького Євангелія.

Кишинів не має наміру «схиляти голову» перед Москвою

Для Молдови свобода дорожча за експорт вина та фруктів до Росії. Про це в інтерв’ю румунському телебаченню заявив виконуючий обов’язки президента Молдови голова парламенту Міхай Гімпу. Він нагадав, що в період, коли Молдова входила до складу СРСР, молдавські вина та фрукти вважалися Москвою якісними, а зараз їх не пускають на російський ринок. На думку Гімпу, проблеми, що виникли у молдавських експортерів вина та фруктів у Росії, пов’язані з тим, що Москва хоче, аби «Молдова говорила і робила лише те, що подобається Росії». При цьому Гімпу відзначив, що правлячий Альянс за європейську інтеграцію не виступає проти хороших відносин із Росією. Він також повідомив, що дострокові парламентські та прямі президентські вибори планується провести в Молдові одночасно — 14 листопада 2010 р. За його словами, дострокові парламентські та президентські вибори знадобляться, якщо на конституційному референдумі 5 вересня більшість громадян підтримають ідею повернення до всенародних виборів президента Молдови, а не депутатами парламенту, як зараз. У цьому випадку — і після визнання результатів референдуму Конституційним судом — в.о. президента Молдови підпише указ про розпуск парламенту і призначення дати дострокових парламентських виборів, які пройдуть в один день з виборами президента, — 14 листопада.

Конфлікт між Ізраїлем і Палестиною може бути врегульований протягом року

Президент США Барак Обама вважає, що конфлікт між Ізраїлем і Палестиною може бути врегульований протягом року. Про це глава Білого дому заявив напередодні прямих переговорів між сторонами, які почалися вчора у Вашингтоні. Представники Ізраїлю і Палестини запевняють, що зроблять все для досягнення миру. Сторони повинні прийти до компромісу по всіх найскладніших проблемах, включаючи кордони, статус Єрусалима, долю поселень, право на повернення біженців. У результаті з’явиться незалежна демократична і життєздатна палестинська держава, яка житиме пліч-о-пліч у мирі та безпеці з Ізраїлем й іншими сусідами. Про це сказав президент США після зустрічей з ізраїльським прем’єром Біньяміном Нетаньягу і палестинським лідером Махмудом Аббасом. Важка робота лише починається, відзначив Обама. Роки недовір’я, на його думку, за одну ніч не зникнуть. Але в кожної сторони є свої законні й давні інтереси, а нинішня ситуація на Близькому Сході зберігатися не може. Ізраїль і Палестина намагаються домовитися майже 20 років. Але безуспішно. Тепер обидві сторони дають зрозуміти, що рішуче готові припинити багаторічний конфлікт. «Наша мета — досягнення миру між ізраїльтянами і палестинцями. Якщо у нас цього не буде, від цього всі програють. Нам не потрібний короткостроковий перепочинок між спалахами терору», — заявив після переговорів у Білому домі ізраїльський прем’єр Нетаньягу. З цим згодна і палестинська сторона. «Ми не берегтимемо сил, ми маємо намір постійно працювати, аби переговори успішно завершилися», — заявив Махмуд Аббас. США останнім часом чинять потужний тиск на Ізраїль, переконуючи якнайскоріше врегулювати конфлікт із Палестиною. Про це повідомляє агентство «Курсор», посилаючись на ізраїльське телебачення. В разі відмови від переговорів США дали зрозуміти, що можуть позбавити Ізраїль фінансової допомоги. Саме цей чинник, як вважають джерела в Білому домі, «має найбільш дієве значення».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати