Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

02 липня, 00:00

У Молдові відкриють Музей депортацій і жертв тоталітарного режиму

Уряд Молдови оголосив про майбутнє відкриття в Кишиневі Музею депортацій та жертв тоталітарного режиму. Музей буде розташовано в центрі молдавської столиці, під нього виділять окрему будівлю. За рішенням уряду, новий музей стане філією Національного музею історії та археології. Це рішення уряду стало продовженням указу виконуючого обов’язки президента Молдови Міхая Гімпу про встановлення Дня радянської окупації. Згідно з указом, 28 червня по всій країні мали відбутися жалобні заходи, були приспущені державні прапори. У відповідь на дії тимчасового президента партія комуністів Молдови зажадала в парламенті відставки Гімпу, але не була підтримана правлячою ліберально-демократичною більшістю. Раніше, 30 червня, міністерство культури Грузії оголосило міжнародний відкритий конкурс на створення в Горі меморіалу жертвам сталінських репресій і російської окупації. Пам’ятник має бути присвячений загиблим від дій радянської влади в 1930—1950 роках минулого століття, а також всім громадянам Грузії, які загинули під час озброєного конфлікту з Росією в серпні 2008 року.

Президент, що «наводить мости»

Новообраний президент Німеччини 51-річний Крістіан Вульф насамперед збирається взятися за зміцнення внутрішньої єдності країни. Вульф, що «наводить мости» (так його називають прибічники), став наймолодшим президентом у історії Німеччини. Він представляє урядову коаліцію в складі ХДС/ХСС і СвДП, на чолі з Ангелою Меркель, але для його обрання знадобилося цілих три тури голосування в рейхстагу. Його суперник, 70-річний правозахисник Йоахім Гаук, після закінчення виборів пообіцяв допомагати конкурентові «і словом, і справою». Нинішні президентські вибори стали нелегкими для правлячої коаліції — деякі її члени відмовилися підтримати соратника канцлера Ангели Меркель. Сам факт того, що багато членів її коаліції голосували проти висунутого канцлером кандидата, завдає серйозного удару по авторитету самої Меркель. У Німеччині федеральний президент є церемоніальною фігурою — він представляє ФРН на міжнародній арені, акредитує дипломатичних представників, затверджує на посаді канцлера. Цього разу вибори проводяться достроково через те, що 31 травня пішов у відставку президент Хорст Келер, який обіймав цю посаду з 2004 року. Як стверджують, причиною стала гостра критика на адресу Келера з приводу його висловлювань про участь бундесверу в миротворчій місії в Афганістані.

Ситуація в Іспанії загострюється...

У Іспанії посилюється соціальний протест. 7,5 тис. співробітників мадридського метрополітену не вийшли на роботу в знак протесту проти планів уряду Хосе Луїса Родрігеса Сапатеро щодо скорочення зарплати працівників державних організацій на п’ять відсотків. Скорочення почалися вже в червні й триватимуть до кінця 2011 року. Таким чином планується знизити дефіцит бюджету на 2,3 млрд. євро в нинішньому році. Іспанія не перша країна Євросоюзу, яка вирішила залатати діри в держбюджеті, урізавши зарплати й соціальні виплати. Не менші пристрасті розпалюються цими днями в Афінах. Із протестами щодо реформи пенсійної системи на вулиці вийшли 10 тис. осіб. Для розгону демонстрації поліція застосувала сльозоточивий газ і шумові гранати.

Про індонезійське дитинство Барака Обами зняли фільм

Прем’єрний показ фільму під назвою «Обама, дитя Ментенга» відбувся в Джакарті. У назві картини згадано район індонезійської столиці, в якому нинішній президент США жив із матір’ю й вітчимом із 1967 р. по 1971 р. Фільм базується на біографічному творі про дитинство Барака Обами, який (на основі бесід із його сусідами та друзями сім’ї) написав режисер Деміен Дематра. Обама постає хлопчиком, який носить індонезійський національний одяг саронг і мусульманські головні убори. Конфлікти зі шкільними хуліганами він вирішує виключно мирним шляхом. Проте до кінострічки не увійшли сцени, де юний Обама читає Коран із товаришами по мусульманській школі. За словами продюсера Раама Панджабі, це фільм — про надію, про силу мрії, про дружбу, а не про релігію чи політику. У фільмі, знятому лише за місяць на бюджет в 1 млн. доларів на Західній Яві, задіяні маловідомі актори-індонезійці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати