Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

03 серпня, 00:00

Студреспубліка обере нових президента й парламент

У розважальному комплексі «Сонечко» (АР Крим, поблизу Євпаторії) 24 — 27 серпня Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Студентська республіка» проводить фінал Студреспубліки-2012, де оберуть нових Студентського президента і Студентський парламент. Тема цьогорічного фіналу — «Україна моєї мрії». Це масштабний молодіжний проект року, на якому будуть присутні експерти й понад 1 000 активних учасників зі всієї України. Дійство відбуватиметься у формі гри. Цьогоріч на учасників чекають «Квест-фестиваль», «Студентська мафія», фестиваль аматорського відео, фотоконкурс тощо. Факультативи й дискусії проводитимуть відомі громадські діячі й експерти, серед яких — політолог, філософ Андрій Окара, громадські діячі Михайло Притула та Олексій Толкачов, заслужений майстер спорту з плавання Денис Силантьєв. Студентська республіка — це своєрідна гра, модель країни, яка має свої закони, органи влади, територію, валюту, партії й інші атрибути справжньої вільної держави. Найголовніший феномен програми — це проекція майбутньої України. «Після Студентської республіки переможці проходять стажування в Києві. Вони зустрічаються із представниками органів влади, народними депутатами України, — розповідає Ольга Коваленко, заступник голови Міжнародного оргкомітету Студреспубліки-2012. — Потім переможці розробляють свою стратегію і працюють згідно з нею упродовж року, також співпрацюють зі студентськими мерами, яких обирають під час регіональних етапів Студреспубліки. Вони допомагають розв’язувати студентські питання, реалізовувати ініціативи Студреспубліки на місцях, розвивають студентське самоврядування в Україні», повідомляє Ольга ШКРІБЛЯК, Літня школа журналістики «Дня».

У Черкасах відбудеться фестиваль, який самотужки організовує молодь

Цими вихідними у Черкасах відбудеться пляжний фестиваль «Схід сонця». Його особливістю стане перш за все відсутність алкоголю та цигарок. Крім того, фест унікальний тим, що його самотужки організовує та проводить молодь. Дві дівчини — Марія Буренко та Марина Науменко — нещодавно взяли участь у програмі «Майстерня громадської активності», що і надихнуло їх на проведення фестивалю. Як розповіла «Дню» одна з організаторок Марія Буренко, «Схід сонця» пропагуватиме активний відпочинок та здоровий спосіб життя. «Наш фестиваль покликаний показати пасивній молоді, що можна відпочивати досить активно, спілкуватися зі своїми однолітками без допінгу на кшталт алкоголю та тютюну й не витрачати на це жодного матеріального ресурсу», — пояснила дівчина. Фестиваль проведуть на пляжі «Живчик». У програмі — змагання з пляжного футболу та волейболу, боді-арт, козацькі розваги за участі «Черкаської школи бойового гопака», акустичний концерт від черкаських команд КВК. Крім того, на території пляжу працюватиме група аніматорів, повідомляє Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

Впливові британці закликали Путіна звільнити політичних в’язнів

Британські політики Девід Мілібенд, Малколм Ріфкінд і Малколм Брюс, правозахисниця Аньєс Калламар і режисер Тері Гілліам у відкритому листі звернулися до російського президента Володимира Путіна із закликом звільнити політв’язнів, зокрема й учасниць панк-групи Pussy Riot (на фото). «Ми просимо негайно звільнити цих чоловіків і жінок. [Зробивши це], Путін зможе подати своєму народові, а також усьому світу, сигнал про нову Росію — сучасну, демократичну й таку, що поважає універсальні права людини», — говориться в листі, опублікованому в газеті Times. Документ підписали два екс-міністри закордонних справ Великої Британії. Консерватор Малколм Ріфкінд обіймав цю посаду в 1995-1997 рр., а Девід Мілібенд очолював МЗС у 2007-2010 рр. Інший автор листа — Малколм Брюс — очолює спеціальний комітет з питань міжнародного розвитку. У свою чергу, Калламар є гендиректором організації Article 19, що бореться за свободу слова й інформації. Впливові британці звернулися до Путіна напередодні його короткочасного робочого візиту до Великої Британії, що відбувся вчора, 2 серпня. Це була перша поїздка Путіна до Британії після обрання на посаду президента в травні. «Ми сподіваємося, що після повернення до Росії він зверне увагу на цю термінову проблему, розв’язати яку цілком може», — заявляють автори листа.

Росія: у День ВДВ мігрантам та американцям порадили не «показуватися»

У зв’язку зі святкуванням учора Дня високомобільних десантних військ президент Федерації мігрантів Росії Мухаммад Амін порадив представникам національних діаспор поменше з’являтися на вулиці. Він прийшов до висновку, що «іноді через випадкового п’яного десантника може статися бійка або неприємний інцидент», повідомляє «РИА Новости». «Останнім часом ми спостерігали під час святкувань, що групи солдатів пиячать і поводяться агресивно не лише з мігрантами, а й російським населенням. Ми порадили нашим колегам, які тут живуть, сьогодні бути максимально обережними і не потрапити ні в яку провокацію», — заявив він. Амін зазначив, що мігрантам бажано уникати появи в громадських місцях, передусім у парках і вокзалах. Утім, подібна заява була розміщена на сайті американського посольства в Росії. Американцям, які перебуватимуть цього дня в Росії, також радили не відвідувати місць, де можуть перебувати десантники.

Чехія: перші народні вибори президента відбудуться 2013 року

Перші всенародні прямі вибори президента Чехії відбудуться в січні 2013 року. Про це повідомляє інформагентство ЧТК із посиланням на заяву голови Сенату Чехії Мілана Штеха. Новий президент Чехії обиратиметься всіма громадянами країни під час всенародного голосування. Відповідний конституційний закон про запровадження прямих виборів глави держави підписав Вацлав Клаус у лютому цього року. Глава держави раніше обирався в Чехії на спільному засіданні обох палат парламенту. Так були обрані президентами Вацлав Гавел (1993—2003) і нинішній глава держави Вацлав Клаус (з 2003). Відповідно до чинного законодавства, глава Сенату (верхня палата парламенту) Чехії призначає конкретні терміни проведення виборів президента країни. «Уперше громадяни зможуть піти на вибори президента 11—12 або 18—19 січня 2013 року», — сказав Штех. Згідно із законом про вибори президента Чехії, голосування проводиться два дні — в п’ятницю й суботу. Нагадаємо, що в березні 2013 року спливає термін дії другого президентського мандата Клауса, який, згідно з конституцією, не зможе балотуватися на третій президентський термін.

Нідерланди контролюватимуть внутрішні кордони в Шенгені

На голландсько-бельгійському й голландсько-німецькому кордонах почали працювати відеокамери, що сканують номери всіх автомобілів, які в’їжджають до Нідерландів. Влада запевняє, що таким чином борються з наркотрафіком і контрабандою. Правозахисники зазначають, що такі заходи порушують право людей на вільне переміщення в Шенгенській зоні. Камери сканують номери проїжджаючих автомобілів і передають дані службам Королівської військовій поліції. Якщо у вартових порядку виникнуть питання до водія того чи іншого автомобіля, вони можуть його зупинити й перевірити. Повідомляється, що камери з’явилися на 15 пунктах пропуску. Ще шість камер будуть мобільними — вони встановлені на патрульних машинах, що курсують уздовж голландських кордонів. Як повідомляє голландське радіо Westerwold, уся система обійшлася платникам податків в 19 млн євро, ще 2 млн євро щороку витрачатимуть на забезпечення роботи камер.

Виборчий штаб Обами випустив додаток для iPhone

У виборчого штабу президента США Барака Обами з’явився додаток для смартфонів iPhone. Соратники президента обіцяють, що в безкоштовному додатку можна знайти інформацію про політику президента, його пріоритети й результати діяльності в кожному конкретному штаті. Також додаток повідомлятиме про всі майбутні передвиборні заходи президента та його дружини й надасть можливість зворотного зв’язку. Можливості мобільних технологій активно використовують і соратники конкурента Обами, республіканця Мітта Ромні. Напередодні його штаб повідомив, що користувачі iPhone та телефонів на платформі Android, які скачали спеціальне додаток, першими дізнаються ім’я республіканського кандидата у віце-президенти.

Пакистанського чиновника звільнили за прибирання індуїстського храму

Заступника міністра юстиції Пакистану Хуршида Хана звільнено з уряду країни за миття підлоги і чищення взуття в індуїстському храмі під час офіційного візиту до Індії в березні цього року. На думку вищих чиновників, Хан «покрив країну ганьбою». Сам звільнений заявив, що його вчинок пояснюється бажанням гармонізувати відносини між адептами різних віровчень і «поліпшити імідж» ісламу в сусідній державі. Водночас, керівництво Пакистану не назвало формальної причини звільнення заступника міністра юстиції. Хан висловив упевненість, що рішення відсторонити його від обов’язків політично вмотивовано.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати