Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

19 серпня, 00:00

У Чернігові відбудеться Міжнародна веб-конференція

Як у Польщі, Росії, США, Європейському Союзі дивляться на Україну? Як у самій Україні сприймають її незалежність? Ці питання обговорюватимуть під час міжнародної веб-конференції «Україна за двадцять років», головні події якої розгортатимуться в Чернігові 22 серпня в місцевому Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. На зв’язку зі своїми українськими колегами перебуватимуть Джеймс Шерр (Оксфорд, провідний співробітник програми з Росії та Євразії Королівського інституту міжнародних відносин), Олександр Мотиль (Нью-Йорк, професор політології в Радгерському університеті), Анджей Шептицький (Варшава, експерт Інституту міжнародних відносин Варшавського університету). Безпосередньо в Чернігові — Віктор Мироненко (Москва, керівник Центру українських досліджень Інституту Європи РАН) та Юрій Шаповал (Київ, завідувач відділу політології Інституту політичних та етнонаціональних досліджень НАН України). За допомогою сучасних інформаційних технологій їхні доповіді обговорюватимуть українські науковці-гуманітарії та викладачі вишів з Києва, Ніжина й Чернігова. Організатори зустрічі спробують подивитися на двадцять років української незалежності начебто в двох площинах: ззовні нашої держави та зсередини, з погляду старшого покоління й молодшого. За результатами конференції планують видати матеріали дискусії та розмістити відеозвіт в Інтернеті. Володимир БОЙКО, Чернігів.

2 — 3 вересня 2011 року відбудеться II Український форум з питань управління Інтернетом

Інтернет-асоціація України спільно з комісією з питань науки та IT Української спілки промисловців та підприємців проведуть у Києві другий Український форум з питань управління Інтернетом (IGF-UA). У нашій країні цей захід проходить уже другий рік поспіль. Варто зауважити, що він є продовженням серії форумів, які проходять у різних країнах світу з метою обговорення найважливіших проблем розвитку інформаційного суспільства. Завдання, що їх поставили перед собою організатори IGF-UA, досить очевидні. Як вони кажуть, форум має допомогти владі, бізнесу, інтернет-співтовариству, професійній та академічній елітам консолідувати зусилля, аби прискорити втілення в життя досягнень інформаційних технологій і створити умови для всебічного розвитку інтернет-простору. Більше 200 учасників Форуму, серед яких — керівники підприємств галузі зв’язку, інформатизації та телекомунікацій, представники державних органів України, відповідних міжнародних структур (ICANN, ISOC, RIPE), а також громадські діячі, дискутуватимуть на тему Інтернету майбутнього, про перспективи розвитку українського адресного простору, безпеки і балансу відкритості, захисту свободи слова та недоторканності приватного життя в інтернеті й намагатимуться знайти відповіді на багато інших актуальних питаннь, повідомляє Алла ДУБРОВИК, «День».

На Кабмін сподівайся, а фарбу шукай...

Під час свого недавнього візиту до Запоріжжя прем’єр-міністр України Микола Азаров позапланово відвідав дві школи і був дуже задоволений запахом фарби у коридорах: значить, хтось щось ремонтує. І ось департамент освіти і науки, молоді та спорту Запорізької міськради публічно заявив, що школи міста готові «до навчального року на 99%». Хоча, як наголосив начальник департаменту Володимир Кузьменко, деякі дрібні роботи, що не заважатимуть навчальному процесу, будуть вести ще до початку жовтня. Цікаво, що ж то за «один відсоток», для подолання якого потрібні ледь не ще одні літні канікули? Однак більше тривожать інші цифри освітянського рапорту. З 22 мільйонів, які запросило місто у Кабміну для проведення ремонтів тих же шкіл, отримано аж 1,75 мільйона. Це при тому, що подібні запити готують дуже ретельно — з повним обгрунтуванням кожної потрібної копійки й неможливості без неї обійтися вже сьогодні. А це означає, що збудовані 50-ми роками школи ще рік простоять без конче потрібного вже сьогодні ремонту. З ретельно зафарбованими за рахунок батьків і спонсорів щілинами і з гарним запахом проведеної роботи. Леонід СОСНИЦЬКИЙ, Запоріжжя.

Черкаські бібліотекарі працюють у місцях масового відпочинку

Нову форму роботи із читачем вирішили випробувати працівники бібліотек Черкас, оскільки поступово новітні інформаційні технології витісняють традиційні «читальні». У весняно-літній період працівники книжкових фондів із гаслом «Бібліотека під парасолькою» проводять зустрічі із жителями міста в місцях масового відпочинку. Директорка міської центральної бібліотечної системи Тетяна Дубова розповіла: «Така робота дає можливість залучити більше користувачів до читалень та позитивно впливає на престиж закладів. Це популяризація можливостей і послуг бібліотеки». У парках, скверах і на площах міста бібліотекарі ознайомлюють дітей і їхніх батьків із книгами, періодичними виданнями та запрошують усіх до книгозбірень. Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

Байден заспокоює Китай

Віце-президент США Джо Байден під час учорашнього офіційного візиту до Китаю висловив переконання, що глобальна економічна стабільність спирається на спільність інтересів США та Китаю. На зустрічі з віце-президентом КНР Сі Дзіньпіном Байден також зазначив, що близькі відносини з Китаєм «мають первинне значення». Зі свого боку, Дзіньпін сказав, що «спільні інтереси Китаю та Сполучених Штатів дедалі розширюються, й тому ми повинні брати на себе дедалі більше спільної відповідальності». Зауважимо, що поїздка Байдена проходила на тлі зростаючої напруженості з приводу двох американських заборгованостей. Для Америки Китай є найбільшим іноземним кредитором, який критично ставиться до американської «боргової залежності». Зокрема, Китай володіє борговими зобов’язаннями США на суму 1 трлн. дол. і закликає американців скоротити бюджетний дефіцит. Джо Байден відвідав Китай на запрошення Сі Дзіньпіна, який, як вважається, може очолити комуністичну партію 2012 року й формально стати президентом Китаю в березні 2013 року.

Сирія припинила воєнні операції

Президент Сирії Башар Асад повідомив генеральному секретарю ООН Пан Гі Муну, що сирійська армія припинила силові операції проти учасників антиурядових демонстрацій. Як повідомив офіційний представник Об’єднаних Націй, у телефонній розмові з Асадом генсек ООН вимагав, аби «всі воєнні дії й масові арешти негайно припинилися». «Генеральний секретар висловив занепокоєння у зв’язку з недавніми повідомленнями про масові порушення прав людини та непропорційне застосування сили сирійськими силами безпеки проти цивільних осіб у всій країні», — говориться в повідомленні ООН. Нагадаємо, що виступи опозиції, яка вимагає, щоб Асад пішов, тривають у Сирії вже п’ять місяців. За деякими оцінками, в результаті зіткнень із силами безпеки в країні загинуло вже понад 2 тис. людей. Сирійська влада покладає відповідальність за заворушення на зовнішні сили.

Чавес переказує гроші. Боїться, що Захід заморозить його рахунки?

Уряд Венесуели планує перевести мільярди доларів з банків Європи й США до Росії, Китаю та Бразилії. Експерти вважають, що перерахування коштів до дружніх Венесуелі країн стане гарантією того, що вона розплатиться з ними по боргах. Гроші можуть знадобитися Уго Чавесу й під вибори, що мають відбутися 2012 року. Згідно з планом, підготовленим міністром фінансів Хорхе Джіордані та главою Центробанку Нельсоном Мерентесом, йдеться про переказування 6,3 млрд. доларів, більша частина яких зберігається в базельському Bank for International Settlements і лондонському Barclays, до неназваних російських, китайських і Бразільських банків. Також Каракас планує перевести 211 т золота вартістю 11 млрд. доларів до сховища ЦБ країни, де вже зберігаються 154 т зливків. Банк Англії вже отримав запит від офіційного Каракаса про переведення 99 т золота назад до Венесуели, повідомив The Wall Street Journal. Як вважає депутат опозиційної партії Хуліо Монтойя, причиною для несподіваного рішення влади, що загрожує країні зростанням витрат у позиках, може стати побоювання уряду, що рахунки в недружніх країнах можуть заморозити. Президент Венесуели Чавес вважає, що його країна, як і раніше, ризикує стати жертвою провідної економіки світу, яка ніяк не може впоратися з найгіршою кризою з часів Великої депресії. За словами колишнього глави ЦБ Мексики Хосе Герри, Каракас побоюється, що США можуть використати цей фінансовий важіль, аби прискорити виплату компенсацій компаніям, що потерпіли в результаті масштабної кампанії з націоналізації. ExxonMobil, наприклад, вимагає відшкодування на суму до 12 млрд. доларів.

Іспанський бунт проти Папи

«Ми не хочемо платити за Папу» — під таким слоганом на головні площі Мадрида вийшли десятки тисяч іспанців. Візит Бенедикта XVI обійдеться приймаючій стороні в 50 млн. євро. Іспанці порахували, що це надто дорого. Тим часом, представники церкви запевняють, що більшу частину цієї суми становитимуть доходи від прочан, яких приїхало до іспанської столиці близько сотні тисяч. Іще однією причиною народного невдоволення стало те, що через приїзд понтифіка рух у центрі Мадрида перекриють на п’ять днів. Спочатку акції протесту мали мирний характер, але коли в справу втрутилася поліція, почалися заворушення. Щоб розігнати натовп, на площу пригнали водомети. А тих, кого не зломив натиск води, офіцери втихомирювали гумовими кийками. Повідомляють про десятки затриманих. Нагадаємо, що Папа Римський Бенедикт ХVI приїхав учора з апостольським візитом до Мадрида на запрошення короля Іспанії Хуана Карлоса для участі в проведенні ХХVI Всесвітніх днів молоді.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати