Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

10 червня, 00:00

Україна прийме Саміт світової преси-2012

9 червня Україна була обрана країною проведення «Всесвітнього газетного конгресу», «Міжнародного форуму редакторів» і Виставки інформаційних послуг 2012 року. Таке рішення прийняв виконавчий комітет «Всесвітньої асоціації газет та видавців» (WAN-IFRA) під час зібрання в Цюріху (Швейцарія). Про це повідомляє www.telekritika.ua з посиланням на прес-службу Українського медіахолдингу (УМХ). Щорічний саміт WAN-IFRA є головною подією в міжнародному видавничому медіабізнесі. Для участі у заході у вересні 2012 року Україну відвідає більше ніж 1500 делегатів. Це представники впливових міжнародних ЗМІ — видавці, головні редактори, головні міжнародні репортери. Як зазначається, на користь рішення про проведення саміту в Києві зіграв той факт, що українські ЗМІ працюють в умовах, характерних для більшості пострадянських країн: формальна підтримка свободи преси, але слабкий захист, який допускає періодичні порушення відносно журналістів. За право приймати глобальний саміт ЗМІ в 2012 році з Україною змагалися Кенія та Іспанія.

У національних общин Дніпропетровська з’явився спільний будинок

У центрі міста, на вулиці Леніна, 16, відкрився невеликий офіс громадської організації «Єдність», що організує спільні проекти національних меншин. На сьогодні у більшості общин є власні приміщення, де вони збираються для вирішення проблем і простого спілкування. Крім того, свої спільні збори національні общини часто проводять у залі міжнародних зустрічей Дніпропетровської міськради. Проте появі нового офісу всі радіють. «Національним меншинам, що проживають на Дніпропетровщині, — відзначають представники «Єдності», — потрібне місце для частіших контактів, повсякденних зборів, неформальних зустрічей. Їхні організації та земляцтва мають давній і солідний досвід співпраці. Регулярно проводяться національні фестивалі, випускаються теле- та радіопрограми, що створюють спільне культурне тло. Крім того, кожна община живе й своїм внутрішнім життям». На відкриття нового офісу приїхав мер Іван Куліченко, який допоміг отримати приміщення. Він запропонував національним общинам розробити спільну програму й разом готуватися до святкування 20-ї річниці незалежності України, повідомляє Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ.

На Львівщині знайшли матеріали повстанського архіву

У лісі на Львівщині знайдено матеріали повстанського архіву. Про це повідомив УНІАН з посиланням на прес-центр Центру досліджень визвольного руху. Документи знайшов два тижні тому мешканець одного із сіл Пустомитівського району Львівської області. Вони зберігалися в бідоні для молока. Повстанські документи, які стануть частиною архіву Центру досліджень визвольного руху, привезено до Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» у Львові. Як зазначив директор Національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, «за попередніми оцінками — це документи одного з районних проводів ОУН Пустомитівщини за 1948 — 1951 рр.». «Комплекс складається з інформаційних звітів, написаних від руки, підпільних видань ОУН, таких, як листівки, журнал «Ідея і чин», також «квитів» (розписок про отримання повстанцями від селян матеріальних речей та продуктів у обмін на підпільні гроші — бофони) та інші документи», — повідомляє Р. Забілий. Водночас він додав, що бідон, на жаль, із часом трохи прогнив, тому частину документів втрачено, а решта — в задовільному стані, але потребує реставрації, оскільки стали крихкими. «Найбільш цікавою в знахідці є серія із чотирьох бофонів на Великодню тематику, номіналами п’ять та двадцять карбованців, які були досі не відомі та не каталогізовані», — зазначив Р. Забілий. Як зазначили в прес-центрі ЦДВР, люди, які передавали архів, наголосили, що передали його науковцям, щоб ця частинка нашої історії була доступною громадськості, а не стала предметом торгів чи загубилася в таємних архівосховищах.

Microsoft інвестує у «віртуальний Київ»

Компанія Microsoft зацікавлена в інвестуванні в розвиток туристичного напрямку Києва, зокрема, створення так званого віртуального міста — електронного майданчика, де потенційні туристи могли б переглядати вичерпну інформацію про столицю. Про це поінформували представники компанії під час зустрічі з головою Київської міської державної адміністрації Олександром Поповим, повідомляє УНН з посиланням на прес-службу КМДА. Також компанія готова взяти участь у реалізації проекту «Електронний уряд», який планується запровадити в рамках реалізації Стратегії розвитку Києва до 2025 року. Олександр Попов зазначив, що місту цікавий досвід компанії і найближчим часом буде створено спільну робочу групу, яка конкретно відпрацює всі можливі проекти.

Росія та НАТО продовжують сперечатися через ПРО

На зустрічі Ради РОСІЯ-НАТО на рівні глав оборонних відомств Москва і Брюссель не зуміли зблизити ключові позиції з приводу співпраці у сфері європейської системи протиракетної оборони. Російський міністр оборони Анатолій Сердюков, утім, назвав відносини з НАТО динамічними, а генеральний секретар альянсу Андерс фог Расмуссен висловив надію, що до спільного знаменника сторони, можливо, прийдуть до травня наступного року. Саміт, що відбувся в Брюсселі в середу, став першою зустріччю на рівні міністрів оборони після російсько-грузинської війни 2008 року. У листопаді минулого року під час саміту за участю президента Росії Дмитра Медведєва сторони домовилися розвивати співпрацю в рамках створення ЄвроПРО. Проте відтоді не були прийняті якісь конкретні рішення; і Росія, й НАТО поки не пішли на серйозні поступки у своїх позиціях. У альянсі стримано сприймають запропонований Москвою план створення так званої секторальної ПРО з розподілом сфер відповідальності й не квапляться надавати Росії юридичних гарантій того, що ЄвроПРО не буде спрямована проти Росії. НАТО пропонує створити дві паралельні системи протиракетної оборони й закликає Москву повірити на слово, що ПРО не застосовуватиметься проти російських сил ядерної заборони. «Звісно, я розумію прохання про гарантії, але в мене є чітка відповідь на ці прохання, а саме: найкраща гарантія, яку можна отримати, — це участь у щирій і тісній співпраці щодо ПРО», — сказав Расмуссен.

Блер за створення посади безпосередньо обраного президента ЄС

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер висловився за створення посади безпосередньо обраного президента Євросоюзу. На його думку, це необхідно для того, щоб Європа в майбутньому могла на рівних конкурувати з новонародженими світовими наддержавами, такими як Китай. У інтерв’ю газеті Times Блер нагадав, що спочатку, після Другої світової війни, метою європейської інтеграції було не допустити нового конфлікту між країнами Західної Європи (перш за все між Німеччиною та Францією). Проте, сказав британський екс-прем’єр, покоління його дітей не бачить жодної загрози нової європейської війни, і Євросоюз потрібен для того, щоб об’єднати сили європейських країн, надто малих, аби протистояти новим гігантам поодинці. За його словами, це повною мірою відноситься й до Великої Британії, де часто зустрічається насторожене ставлення до ЄС, не в останню чергу в лавах Консервативній партії, що входить до правлячої коаліції. «Ми не матимемо необхідних нам ваги й впливу, якщо ми не станемо частиною цієї європейської держави», — сказав колишній прем’єр-лейборист. При цьому Блер визнав, що його ідея «не має шансів бути прийнятою наразі». Зараз Блер займає посаду представника квартету міжнародних посередників по Близькому Сходу, що складається з ООН, США, Росії та ЄС.

Між Китаєм і В’єтнамом спалахнула війна хакерів

Територіальна суперечка між Китаєм і В’єтнамом через острови Спратлі вилилася в кампанію кібератак на сотні веб-сайтів, зокрема державних, в обох країнах. Хакери з Китаю розмістили на в’єтнамських сайтах прапори КНР, а в’єтнамські хакери зламали китайські веб-сайти й вивісили на них зображення озброєних людей. Пекін і Ханой претендують на володіння практично незаселеними островами Спратлі в центральній частині Південнокитайського моря, поблизу яких імовірно є значні підводні родовища нафти й газу. Напруженість у відносинах між Китаєм і В’єтнамом зросла після інциденту 26 травня. Ханой звинуватив китайських моряків у тому, що вони перерубали кабель в’єтнамського судна, яке проводило сейсмологічні дослідження приблизно за 120 км від південного узбережжя В’єтнаму. Минулими вихідними в Ханої та Хо Ші Міні відбулися маніфестації протесту проти дій китайських військово-морських сил у спірних водах. Хоча відносини між Ханоєм і Пекіном давно вельми непрості, на публіку розбіжності випліскуються вкрай рідко. У Південнокитайському морі безліч спірних ділянок, на які претендують не лише В’єтнам і Китай, а й Філіппіни, Малайзія, Бруней. Невизнаний рештою країн регіону Тайвань, який Пекін вважає своєю бунтівною провінцією, також висуває низку територіальних претензій. Почастішання інцидентів у Південнокитайському морі можуть являти потенційну загрозу для найважливіших морських судноплавних шляхів, що тут проходять.

Нідерланди заблокували вступ Болгарії та Румунії до Шенгену

Уряд Нідерландів заявив, що розгляне питання про приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони лише у 2012 році — за умови успішних правових реформ у цих державах, повідомило агентство Франс Прес, посилаючись на нідерландського міністра у справах іміграції Герда Леєрса. «Приймати рішення ще рано, і нам, без сумніву, знадобиться для цього більше часу», — заявив Леєрс після того, як напередодні Європарламент проголосував за якнайшвидший вступ Болгарії та Румунії до Шенгену. Проте, щоб приєднати до Шенгенської зони нового партнера, потрібна одностайна згода усіх 26 держав. «Ми вимагаємо від нових країн ефективного контролю наших загальних кордонів. Окрім того необхідно, щоб правові реформи в Болгарії і Румунії прошли успішно і стали незворотними», — відзначив нідерландський міністр. За словами Леєрса, Нідерландам треба вивчити рапорт Європейської комісії про правові реформи і антикорупційні заходи у цих двох державах, який опублікують у липні. Нідерланди готові повернутися до даного питання не раніше наступної доповіді ЄК щодо ситуації Болгарії та Румунії. Доповідь буде у 2012 році.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати