Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Крим: кухні на перевалах

25 січня, 00:00

Внаслідок погіршення погодних умов у Криму оголошено надзвичайну ситуацію природного характеру. Місцева влада спільно з підрозділами ГУ МВС України в Криму почали роботу з запобігання можливих НП на півострові. Урядом уже дане розпорядження підготувати інженерну й автомобільну техніку на випадок евакуації людей. Розпочато перевірку резервних запасів палива, пересувних засобів енергопостачання. Готуються до переходу на автономне живлення лікарні, дитячі садки, школи, інтернати, водозабори, каналізаційно-насосні станції. Середня температура в квартирах кримчан становить 12—13 градусів, а в кількох лікарнях, і в дитячій республіканській також, температура знизилася до 8—9 градусів тепла. Через низький тиск газу обігрівальні котли працюють із низькою потужністю і не забезпечують обігрів приміщень. На плитах у квартирах кримчан насилу можна приготувати обід. У багатьох містах перервано подачу гарячої води, щоб палива вистачило на обігрів житла, але й це не рятує становища. Радмін ухвалив рішення звернутися до Кабміну України з проханням збільшити ліміти природного газу, що поставляється в Крим із материка. За інформацією Центру громадських зв’язків МНС України в Криму, штормове попередження оголошено для всього півострова.

Головне управління МНС України в Криму доручило рятувальним службам створити резервний запас наметів, теплого одягу, палива та продуктів харчування для надання допомоги автомобілістам у разі виникнення серйозних заторів на дорогах, — повідомив журналістів начальник Главку МНС Сергій Василенко. Передусім рятувальники повинні бути готові до оперативного облаштування тимчасових пунктів обігріву в районі Ангарського та Грушевського перевалів у Кримських горах, через які проходять автошляхи Сімферополь — Ялта і Сімферополь — Керч, а також на інших автотрасах. Як відзначив начальник кримського Главку МНС, на дорогах встановлено спеціальні знаки, які вказують шлях проходження до таких пунктів обігріву на випадок того, якщо автобуси з людьми не зможуть пересуватися й люди замерзатимуть. Пункти обігріву забезпечено також польовими кухнями. У багатьох місцях, у тому числі на залізничному вокзалі Сімферополя, виділено спеціальні приміщення для обігріву бомжів, де встановлено чергування лікарів, міліції, працюють кухні.

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь

Луганщина: вимушені канікули

«Далекосхідна» Луганська область від арктичного холоду потерпає більше, аніж інші регіони країни. Тут завжди погода не балувала: розташований у «вітровому коридорі» край влітку відчуває досить жарку та суху температуру, а взимку короткочасні морози зазвичай сягають позначок - 18—20 градусів. Нинішнє похолодання супроводжується тридцятиградусними морозами та сильним (до 30 метрів на секунду) вітром вночі, а вдень температура ось уже понад тиждень не опускається нижче двадцяти. Зношені теплотраси рвуться, а рух на багатьох автошляхах паралізований. Усувати все це доводиться похапцем, хоч у містах і районах працюють комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Із 23 січня розпорядженням голови облдержадміністрації Геннадія Москаля в області введено режим надзвичайної ситуації природного характеру. На жаль, не обійшлося без людських жертв — за попередньою інформацією управління МНС України в Луганській області, на сьогодні нетипові погодні умови призвели до загибелі 12 осіб, серед них — підлітки. Більшість померлих — це люди без постійного місця проживання, і хоча місцева влада подекуди налагодила для них сякі-такі умови й одноразове гаряче харчування, але ситуація з цією категорією населення викликає найбільше занепокоєння. Саме від переохолодження загинули діти, які намагалися перечекати морози, ховаючись у теплотрасах обласного центру.

Минулої неділі в Алчевську на котельні стався прорив магістральної теплотраси діаметром 80 сантиметрів, і через те, що це сталося у вихідний, ремонтні роботи розпочалися лише через добу. Досі без тепла (на момент верстки номера) залишаються 337 багатоповерхових будинків, у яких проживає близько 60 тисяч осіб. Лише після того, як на місце виїхав губернатор, тут було розгорнено комплекс життєзабезпечення МНС для обігріву населення та збільшено подачу газу з тим, щоб потерпілі внаслідок аварії підтримували тепло за допомогою газових печей. Нічого конкретного з приводу введення в експлуатацію даної теплотраси не кажуть комунальники й сьогодні, люди сподіваються лише на себе — незважаючи на використання електрообігрівачів, у їхніх квартирах температура не перевищує 10—12 градусів тепла.

На промислових підприємствах особлива увага приділяється дотриманню безпечних умов праці. На тринадцяти шахтах краю Держпромнагляд заборонив спуск людей через обмерзання шахтних стовбурів і зниження температури в гірничих виробках, причиною чого стали аварії на котельнях і калориферних установках. Зараз вживаються всі можливі заходи з їхньої ліквідації.

До 25 січня оголошено вимушені канікули для 230 тисяч учнів Луганщини, цілковито відновлено заняття буде при підвищенні температурного режиму до потрібних норм. Дошкільні заклади працюють без змін, хоча дітлахів приводять значно менше, аніж звичайно.

Юрій НОЖЕНКО, Луганськ

Продовження теми на стор. «ДЕНЬ УКРАЇНИ»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати