Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львів, «Гута», нафтогін...

28 січня, 00:00
РІК ПОЛЬЩІ В УКРАЇНІ ЗАВЕРШУЄТЬСЯ НА ХВИЛІ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО АКТИВНИХ ПОЛІТИЧНИХ КОНТАКТІВ / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА / «День»

Учора короткотерміновий візит до Брюсселя Президента України Віктора Ющенка і його виступ у Європарламентi було скасовано з огляду на складні погодні умови в Кракові і неможливістю вильоту через сильний снігопад. Таким чином вiн залишився в Кракові для участі в церемоніях, присвячених 60-річчю визволення Освенціма. Під час урочистостей Віктор Ющенко зустрівся з президентами Чехії та Болгарії Вацлавом Клаусом та Георгі Пирвановим, з якими було досягнуто домовленостей про обмін державними візитами. Президент також обговорив двосторонні відносини під час зустрічей з прем’єр-міністрами Нідерландів Яном Петером Балкененде, Норвегії Кйелем Магне Бондевіком і Бельгії Гі Верхофстадтом, міністром закордонних справ Франції Мішелем Барньє, герцогом Люксембурзьким Генріхом.

Виступаючи на міжнародному форумі «Життя народові моєму!», що проходить у рамках урочистостей, Віктор Ющенко заявив, що припинятиме будь-які прояви антисемітизму та ксенофобії на Україні. «Я як Президент України обіцяю, що на Україні не буде місця для антисемітизму, ксенофобії, міжнаціональнiй ворожнечі», — сказав він. Президент нагадав, що його батько, Андрій Ющенко, також був в’язнем Освенціма і розповів, що коли останнього разу був у концтаборі, то взяв там жменю землі і передав її рабинам під час з’їзду євреїв України. «Я хотів би, щоб ця земля стала свідченням моєї публічної обіцянки, що на Україні ніколи не буде так званого «єврейського питання», — заявив Президент. Віктор Ющенко запевнив, що «як Президент України він берегтиме підвалини демократії, свобод і прав людини у своїй країні».

Напередодні український Президент зустрівся з головою ради міністрів Польщі Мареком Бєлкою і виступив із пропозицією складання конкретного плану з активізації двосторонніх відносин на 2005 рік. Вони також обговорили аспекти співпраці у сфері торгівлі та економіки, торкнулися питання гуманітарної політики, зокрема питання про «Цвинтар орлят» у Львові. Віктор Ющенко заявив, що збирається звернутися до громади Львова й закликати до досягнення взаєморозуміння, щоб це «невирішене питання не залишало негативного осаду в українсько-польських стосунках».

Обговорюючи економічні питання, зокрема функціонування нафтопроводу Одеса—Броди, Президент підкреслив необхідність докласти всіх зусиль, «щоб цей проект запрацював у тому напрямку, в якому задумувався». «Якщо ми знаходимо перспективу в направленні нафти за маршрутом Одеса—Броди—Гданськ, цей нафтопровід працюватиме саме так», — підкреслив Віктор Ющенко під час прес-конференції. Він назвав проект будівництва нафтопроводу «одним із найвдалiших енергетичних проектів України за останні 14 років». Коментуючи інше спірне питання україно-польських економічних відносин — приватизацію польського меткомбінату «Гута Ченстохова» — Віктор Ющенко заявив про підтримку його урядом компанії «Індустріальний Союз Донбасу» в цій ситуації.

Говорячи про євроінтеграційні перспективи України, В. Ющенко заявив, що сподівається на початок переговорів про членство України в Євросоюзі 2007 року. Окремо глава держави підкреслив, що співпраця України в рамках Єдиного економічного простору не повинна суперечити принципам її співпраці з ЄС.

Крім того, Віктор Ющенко торкнувся питання виведення українського контингенту з Іраку, назвавши його «осмисленим вибором, який не повинен зашкодити іракському народові і нашим союзникам». При цьому він зазначив, що виведення українських військ має бути обов’язково узгоджене з урядом цієї країни і союзниками.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати