Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львiв шокований загибеллю композитора

30 травня, 00:00

У ніч із 27-го на 28 травня у львівській міській лікарні швидкої медичної допомоги помер відомий композитор, народний артист України Ігор Білозір. На жаль, ця втрата для української культури, як і події, що передували їй, стала причиною значної напруженості та інцидентів у місті. Кілька тижнів тому Ігор Білозір та декілька його друзів відпочивали в кафе «Цісарська кава». Коли компанія почала співати пісні композитора, це не сподобалось молодикам, що перебували поруч. Інцидент, здавалося, було вичерпано, однак невдовзі ці молодики знайшли композитора та його друзів у скверику навпроти приміщення обласної прокуратури, де почали нещадно бити Ігоря Білозіра. У лікарню його було доставлено непритомним. Кілька тижнів лікарі боролися за його життя, однак виявились безсилими.

Ситуація ускладнилась тим, що серед нападників нiбито був син високопосадового міліцейського чиновника. Це начебто стало причиною того, що правоохоронці не дуже рвалися розслідувати справу. У Львові відбувся стихійний мітинг, а ввечері 28 травня це спричинило ще один конфлікт поблизу літніх столиків кафе «Вежа крамарів». Кілька десятків радикально налаштованих громадян із так званої львівської «клумби», твердячи, що в місті оголошено траур, скоїли напад на це кафе. За попередньою інформацією, ніхто не постраждав, однак натовп перевернув кілька столиків, побив вазони та позривав російськомовні написи «Добро пожаловать во Львов».

Міський голова Львова Василь Куйбіда заявив «Дню», що в декого емоції взяли гору. Для організації похорону утворено комісію, головою якої став голова облдержадміністрації Степан Сенчук. Ігоря Білозіра буде поховано сьогодні на Личаківському цвинтарі. Ситуація в місті залишається напруженою.

«Яка підступна доля! Шкода, що так рано Ігор пішов од нас, — сказав його колега Олександр Злотник, коли довідався про трагедію. — З іменем Ігоря Білозіра пов'язано становлення нашої естради. Він був керівником ансамблю «Ватра», котрий у 80-ті роки був одним із найпопулярніших колективів у країні. Саме в цей час засяяла зірка Оксани Білозір — солістки ансамблю. Як і в будь-якої творчої людини, в композитора були періоди злетів та простоїв, але залишилося багато планів, котрим уже не судилося здійснитись».

Олександр СИРЦОВ, Тетяна ПОЛIЩУК, «День»

Редакція газети «День» висловлює співчуття рідним та близьким покійного.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати